Obavijesti

Show

Komentari 16

Za noć je znao prokockati preko 300.000 kuna, a Štimac mu je darovao Rolex od 110.000 kuna

Za noć je znao prokockati preko 300.000 kuna, a Štimac mu je darovao Rolex od 110.000 kuna
7

Sinan Sakić je kao dječak imao želju svirati klavir, ali otac ga je u tome sputavao jer je mislio da od toga neće imati koristi. Očeva stalna želja da završi neki zanat probudila je Sinanovu tvrdoglavost, ostalo je povijest

VIDEO

O njima govorimo kao o vječitim lutalicama, sakupljačima sekundarnih sirovina i prosjacima, ali ne i kao o glumcima, znanstvenicima... Za njih kažemo da vole život, pjesmu i igru.

Riječ je o narodu koji je porijeklom iz Indije, a jedina knjiga koju su ponijeli iz svoje postojbine je jezik. Kulturu naroda, čiji naziv u prijevodu znači ‘čovjek’, čine jezik, glazba, religija i mitovi. Njihova zastava je plavo-zelena s točkom u sredini, a himna ‘Đelem-đelem’. Oni su Romi. 

Sinan Sakić bio je poznati srpski pjevač narodne i folk glazbe. Njegovi hitovi ''Zoko moja, Zoko'', ''Pusti me da živim'', ''Sve je postalo pepeo i dim'', ''Sudbina me na put šalje'', ''Reci želje sve'', ''Izađi na pet minuta'' i drugi su postali zaštitni znak narodne glazbe. Karijeru je započeo 1978., a do 2017. objavio je 29 albuma. 

POGLEDAJTE VIDEO:

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Pokretanje videa...

01:01

Rođen u Loznici 1956., oduvijek se bavio glazbom, ali nikad nije htio biti pjevač nego se držao bubnjeva. Radio je kao konobar, a prijatelji ga nisu mogli nagovoriti da počne pjevati kako bi zarađivao puno više.

Kao dječak je imao želju svirati klavir, ali otac ga je u tome sputavao jer je mislio da od toga neće imati koristi. Očeva stalna želja da završi neki zanat i ostavi se muzike probudila je u Sinanu tvrdoglavost. Pa je Sinan završio za zavarivača.

Njegovi idoli su bili strani rock izvođači poput Jimi Hendrixa, Janis Joplin i bendova „Deep purple“, „The Rolling Stones“ i drugih.

Protivljenje njegovog oca dovelo je do toga da je Sinan morao birati između porodice i muzike pa je nakon prvih većih honorara iznajmio stan. 

S 18 godina odlazi u vojsku u Pulu, a po povratku se ženi. Njegova tadašnja supruga, Velida Milkić s kojom je dobio dvoje djece bila je iz bogate porodice, a kako je on bio kafanski pjevač, njihov brak se s vremenom našao u krizi pa su se na kraju i razveli. 

U drugi brak ušao je 1981., kad se oženio Sabinom i s njom je dobio troje djece. 

- Sinan i ja smo se rastali zbog Sabine. On se s njom viđao dvije godine dok smo mi bili u braku, nas dvije smo bile trudne u isto vrijeme, to je bila javna tajna. On je pomalo pjevao i svirao bubnjeve, snimio je tri singlice, a tek kasnije je počeo ozbiljnije pjevati", rekla je medijima Milkić. Mlađeg sina Medu ona je povela sa sobom i otišla živjeti u Bosnu, a starijeg, Rašida, ostavila je sa Sinanom i Sabinom.

Optužila ih je da se nisu dobro odnosili prema njemu.

Supruga Sinana Sakića: 'Molio me da ga spasim, ubijen je...'
Supruga Sinana Sakića: 'Molio me  da ga spasim, ubijen je...'

- Redovno smo se viđali sve do rata u Bosni, s time da nikad nisam bila u kontaktu sa Sabinom, nismo se ni srele i ne želim ju nikada vidjeti. Ta žena toliko mrzi moju djecu da ja to u životu nigdje nisam vidjela. Igrala je opasnu igru, Sinan je radio za nju i njezinu djecu, a mojoj nije dao ništa. Sabina je izmislila da je Rašid opljačkao obiteljski sef - rekla je njegova prva supruga.

Sabini je posvetio pjesmu koja nosi njeno ime, a govori o ljubavi koju prema njoj osjeća. Sinan i Sabina imaju četvero djece, tri sina i kćer. Sinovi se zovu Rašid, Elvis i Alen, a kćerka Đulkica. Rašid je najstariji sin, a najmlađi Alen. 

- Ona je moja bezrezervna podrška u najljepšim, ali i najtužnijim trenucima - rekao je svojedobno Sinan.

Zbog svega toga, obitelj se svađala oko nasljedstva nakon njegove smrti. Sinan je imao tri stana u Beogradu, jedan u Sarajevu, Beču i Düsseldorfu te kuće u Loznici, Tuzli i Indiji, zemlji koju je godinama volio i posjećivao zbog gurua Sai Babe.

Sakić je priznao kako nije bio u dobrim odnosima sa sinom Rašidom, ali tek nakon što je ovaj završio u zatvoru jer je ubio svog najboljeg prijatelja. To ga je dotuklo, a iako kaže kako je njegov sin pucao u prijatelja u samoobrani, jer je i sam dobio četiri metka, nikad to nije opravdavao.

Sinan je u početku govorio da on ne zna pjevati. Možda bi na tome i ostao kako je sam pričao kasnije novinarima, da jednom, sasvim slučajno, nije otpjevao pjesmu čovjeku koji mu je ponudio 500 dinara samo da ga čuje kako pjeva. 

Prošle su dvije godine od smrti Sinana Sakića: 'Naša bol nije prošla, majka neprestano plače'
Prošle su dvije godine od smrti Sinana Sakića: 'Naša bol nije prošla, majka neprestano plače'

Bile su to dvije mjesečne plaće koje je u to vrijeme mogao zaraditi kao konobar. Nije se mnogo dvoumio, otpjevao mu je jednu pjesmu. Čovjek se oduševio njegovom izvedbom i dao mu novac. Od tada je odlučio učiti pjevati narodne pjesme. 

Učio je i po pet pjesama dnevno, a na repertoaru su se našle pjesme Tome Zdravkovića, Šabana Šaulića i drugih. Nije prošlo mnogo vremena od tada, a Sinan je u studiju već snimio svoju prvu pjesmu koja se zvala ''Rastanak kraj reke''. 

Bilo je to 1978. godine. Pjesma je bila hit na prvo slušanje, a već 1979. godine snimio je još dvije pjesme i to ''Kulu gradim'' i ''Jedna tuga za dva druga'' koje su odlično prošle kod publike. Bila je to i svojevrsna garancija da mu se smiješi uspješna muzička karijera. 

Početkom osamdesetih bio je jedan od najpopularnijih pjevača u cijeloj Jugoslaviji, a njegovu je karijeru odredila suradnja s Miodragom M. Ilićem, poznatijim kao Mile Bass, koji mu je napisao većinu pjesama te s kojim je radio u sastavu Južni vjetar, u kojem su, osim njega, bili još Dragana Mirković, Šemsa Suljaković, Mile Kitić i Kemal Malovčić.

Njihov je prvi album prodan u 70.000 primjeraka. Sinan je s Južnim vjetrom do 1991., održao nekoliko koncerata i objavio još osam albuma, a nakon toga prekidaju suradnju. 

Pokopan je Sinan Sakić: 'Ne znam kako ćemo bez mog tate'
Pokopan  je Sinan Sakić: 'Ne znam kako ćemo bez mog tate'

Sinan kaže da svaka njegova pjesma sadrži bar 90 posto njega, a svaka pjesma koju nije osjetio kao svoju ili ga nije dotaknula ne bi je otpjevao bez obzira koliki hit bi mogla postati. 

- Previše sam ja emotivan za sve zlo koje možemo sresti baveći se ovim poslom. I ponekad mi je zaista bilo teško kad se nađem na udaru a znam da to ničim nisam zaslužio. Ali onda pomislim na sve ljude koji me vole i kojima donosim lijepe emocije, pa dignem glavu i nastavim dalje - rekao je svojedobno Sakić srbijanskim medijima. 

Nije tajna da je Sinan Sakić bio sklon raznim porocima. Javno je priznao više puta da pretjerano konzumira alkohol, najčešće viski, da mu ni droga nije strana, ali i da za noć prokocka i po 50.000 eura (oko 370.000 kuna).

Na naslovnim stranama raznih medija svi njegovi poroci često su se isticali, kao i problem s policijom zbog kokaina. 

Sinan Sakić umro u 62. godini čekajući transplantaciju jetre
Sinan Sakić umro u 62. godini čekajući transplantaciju jetre

- Nisam mogao bez alkohola i ne znam kada su stvari izmakle kontroli. Non-stop sam bio u nekoj frci, stalno je oko mene bilo društvo, bio sam po kavanama, diskotekama, restoranima. Svaki dan sam pio. Davno sam se navukao na alkohol uz prijatelje i nazoviprijatelje. Mislio sam da znam kontrolirati svoju glavu i svoje postupke, da se mogu nositi s alkoholom, da mogu stati kad hoću, da su mi granice jasne - govorio je Sinan. 

Bez obzira na sve probleme, publika ga je i dalje obožavala. 

Obožavali su ga i hrvatski estradnjaci, posebno Severina i Igor Kojić, koji su se s njim i družili, a naši nogometaši također su ga obožavali pa je tako Sakić ispričao da mu je Igor Štimac poklonio zlatni Rolex s briljantima vrijedan 112.000 kuna.

S bolesti jetre borio se oko godinu dana. Liječio se u Beogradu, a nakon ugrađenih stentova u žučne kanale, liječnici su zaključili da mora na transplantaciju jetre koju nikad nije dočekao. Preminuo je u Beogradu 2018.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 16
VIDEO

Vlatka Pokos u vezi je s unukom najpoznatijeg gradonačelnika Zagreba: 'Istina je, sretna sam!'
'ONA JE CENTRALNA FIGURA'

Vlatka Pokos u vezi je s unukom najpoznatijeg gradonačelnika Zagreba: 'Istina je, sretna sam!'

U vezi smo. Dogodilo se prije dovoljno dugo vremena, ali ne želim ići u detalje, rekla nam je pjevačica i voditeljica

ANKETA Ove djevojke bore se za titulu Miss Universe Hrvatske: Što mislite, koja će pobijediti?
UPOZNAJTE 15 FINALISTICA

ANKETA Ove djevojke bore se za titulu Miss Universe Hrvatske: Što mislite, koja će pobijediti?

Tek će jedna od nekoliko tisuća djevojaka, koje se godišnje diljem svijeta prijavljuju na najprestižnije natjecanje na svijetu, Miss Universe, ima priliku za svjetski mandat i krunu.
Stjepan Vukadin oglasio se oko odlaska Melkiora i Damira iz 'Masterchefa': 'Hvala za sve!'
VIŠE NEĆE BITI U ŽIRIJU

Stjepan Vukadin oglasio se oko odlaska Melkiora i Damira iz 'Masterchefa': 'Hvala za sve!'

Melkior Bašić i Damir Tomljanović odlaze iz žirija 'MasterChefa', a njihov kolega Stjepan Vukadin sad je podijelio njihovu zajedničku fotografiju