Obavijesti

Show

Komentari 1

Zbog novog zakona norveški influenceri moraju naglasiti ako je njihova fotografija obrađena

Zbog novog zakona norveški influenceri moraju naglasiti ako je njihova fotografija obrađena
4

Propisi se odnose na sve osobe koje preko objava na društvenim mrežama zarađuju novac ili bilokakvu dobit. Zakon je rezultat javne rasprave o lošem utjecaju ideala ljepote na samopouzdanje mladih

U Norveškoj su usvojili nove propise koji od influencera i oglašivača zahtijevaju da naglase ako su im fotografije retuširane. To je veliki korak u borbi protiv nerealnih standarda ljepote.


⁣⁣
Prema nedavno donesenim pravilima, za oglase u kojima je retuširan oblik tijela, veličina ili koža - čak i kroz filtar prije snimanja fotografije - potrebna je standardizirana naljepnica koju je osmislilo norveško Ministarstvo za djecu i obiteljska pitanja. ⁣

Šuput objavila fotku s Bloomom pa ju napali fanovi: 'Dok si se peglala izbrisala si i naočale'
Šuput objavila fotku s Bloomom pa ju napali fanovi: 'Dok si se peglala izbrisala si i naočale'Neke od manipulacija koje se moraju označiti su povećane usne, suženi struk i pretjerani mišići, no zasad nije jasno odnosi li se to i na prilagođenu zasićenost i osvjetljenje na fotografijama.

Madonna 'posudila' staru fotku obožavateljice i fotošopirala se na njeno tijelo? 'Wow, bizarno'
Madonna 'posudila' staru fotku obožavateljice i fotošopirala se na njeno tijelo? 'Wow, bizarno'Ovaj potez rezultat je kontinuirane javne rasprave u Norveškoj oko "kroppspressa", što doslovno znači 'tjelesni pritisak'. U svom prijedlogu norveškom parlamentu, Ministarstvo za djecu i obitelj poziva se na studije koje su otkrile da su 'tjelesni pritisak' i aktualni standardi ljepote sveprisutni, te pridonosi niskom samopoštovanju kod mladih. ⁣⁣Prema norveškim dnevnim novinama Verdens Gang, brojni su lokalni influenceri pozitivno prihvatili zakon, a jedan čak tvrdi da bi se trebao odnositi na sve retuširane fotografije. ⁣Ministarstvo je, međutim, priznalo da bi zahtjev mogao biti teško provesti jer je ponekad teško utvrditi je li fotografija retuširana.