Obavijesti

Show

Komentari 211

Zbogom, George: Drogirao se jer je bio nesretan, unatoč slavi

ODLAZAK IKONE U trajnoj fascinaciji pop glazbom ‘80-ih uvijek će se naći mjesto za Georgea Michaela čiji je hit ‘Last Christmas’ i ove godine među najizvođenijima

VIDEO

Nakon vijesti da je George Michael na Božić umro u 54. godini u svojem domu u Oxfordshireu, brojni su obožavatelji ispred kuće ostavili cvijeće i zapalili svijeće. Pjevačev glasnogovornik nije objavio od čega je umro, apelirajući na poštovanje privatnosti.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

00:43

U trajnoj fascinaciji pop glazbom ‘80-ih uvijek će se naći mjesto za Georgea Michaela. Na zagrebačkom Adventu i dogodine će se nazdravljati uz njegov 'Last Christmas'. Mlađahni klizači na Tomislavcu opet će izlaziti na led uz 'Wake Me Up Before You Go-Go'. Rijetki će znati objasniti frendicama i frendovima što je duo Wham! predstavljao prije tridesetak godina i koliko je značio generaciji njihovih roditelja, ali svi će nepogrešivo reagirati na tu zaraznu pjesmu upisanu u kolektivno pamćenje gotovo cijelog planeta.

Osvojili komunističku Kinu

Za razliku od drugih pop fenomena s početka MTV epohe, koji su se širili do rubova zapadnog svijeta, sveprisutni George Michael i Andrew Ridgeley su na vrhuncu globalne popularnosti dobacili sve do Kine.

Pregovori sa sumnjičavim predstavnicima Centralnog komiteta o njihovu gostovanju u Pekingu trajali su čak 18 mjeseci, ali Wham! su na kraju uspješno prošli sve provjere, izbacili iz igre konkurentski Queen i u proljeće 1985. ufurali zapadnjačku pop glazbu na kineske pozornice. U ljeto iste godine fanovi su ih prvi put gledali u drugačijim ulogama jer su na Live Aidu nastupili razdvojeno.

Nakon 'Whama' još popularniji

George Michael je pjevao 'Don’t Let The Sun Go Down On Me' u duetu s Eltonom Johnom, dok se Andrew Ridgeley pridružio pjevačici Kiki Dee. Petogodišnja suradnja obilježena s desetak ultimativnih hitova i 25 milijuna prodanih ploča okončana je 1986. oproštajnim albumom 'Music from the Edge of Heaven', koji nije postao svjetski bestseler poput famoznog prethodnika 'Make It Big'.

Za Andrewa je to bio kraj masovne popularnosti, a za Georgea samo novi početak. U samostalnoj karijeri daleko je nadmašio Wham! i već nastupnim albumom 'Faith' podebljao svoju reputaciju globalnog superstara. Kad je 1990. preradio stari hit 'Freedom' i zapakirao multiplatinasti album 'Listen Without Prejudice Vol. 1', činilo se da ga ništa ne može zaustaviti.

FILE PHOTO: British singer George Michael is escorted out of Highbury Corner Magistrates Court in London,

Sva njegova izdanja brzo su postizala višemilijunske naklade, to je pokazao i preklanjskim albumom 'Symphonica', ali u privatnom životu Georgea Michaela bilo je sve više opasnih turbulencija. Autopsija će valjda otkriti uzrok smrti, no vjerne fanove ništa neće utješiti.

Rođen je kao Georgios Kyriacos Panayiotou u dobrostojećoj obitelji grčko-ciparskog podrijetla. Otac ga je uvjeravao da ne zna pjevati, a majka da nije gay. Cijeli je život nosio teret toga da je razočarao roditelje, zbog čega se liječio od depresije.

Nakon što je napisao 'Last Christmas', samo je s tom pjesmom godišnje zarađivao tri milijuna kuna, a cjelokupno bogatstvo procjenjuje se na milijardu i pol kuna. Loše zdravstveno stanje pjevača potaknulo je i često drogiranje, a triput su ga kažnjavali radi posjedovanja droga. Nekoliko je puta išao u švicarsku kliniku na odvikavanje.

Namamio ga policajac

- Počeo sam se ozbiljno drogirati prije nego što se Wham! raspao i kad sam shvatio da nisam biseksualac, nego da me privlače samo muškarci. To je shrvalo majku - rekao je Michael u intervjuu 1999.

Dvaput je uhićen jer je tražio seksualne usluge od muškaraca u londonskim javnim toaletima. Jedan od muškaraca bio je podmetnuti policajac koji je, kaže Michael, pjevača izazvao da mu pokaže spolovilo.

FILE PHOTO: Pop singer George Michael, fellow musician Elton John and his companion David Furnish, are greeted at the funeral service for Diana, Princess of Wales at Westminster Abbey

- Što se mene tiče, ovo je bilo navođenje na ‘zločin’, ali mi je drago da sad barem svi znaju da sam gay - rekao je Michael.

Osam godina kasnije, 2006., ponovno je uhvaćen kako se seksa na javnome mjestu te je priznao da često u gradu traži anonimne seksualne susrete. Tvrdio je da to ne smeta njegovu tadašnjem dečku. Pjevačeva smrt posebno je shrvala Eltona Johna (69).

Bio je veliki humanitarac

- Izgubili smo najboljeg i najtalentiranijeg čovjeka na svijetu - rekao je Elton, čijoj je dobrotvornoj fundaciji posvećenoj oboljelima od AIDS-a Michael bio kum i najveći donator.

Michael je s kolegama u Band Aidu za djecu u Etiopiji 1984. snimio božićnu 'Do They Know It’s Christmas?', koja je jedina svrgnula 'Last Christmas' s ljestvica popularnosti i zarade.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 211
VIDEO

Evo zašto Filip i Tamara  nisu bili na zajedničkom izletu u 'Braku'
MISTERIJ RIJEŠEN

Evo zašto Filip i Tamara nisu bili na zajedničkom izletu u 'Braku'

Kada je pozivu došao kraj ostali kandidati u showu 'Brak na prvu' odmah su komentirali da se između Filipa i Tamare osjeti kemija

Veliki vodič za Eurosong: Kako glasati, tko će voditi, kada će nastupati naš Baby Lasagna?
SVE ŠTO TREBATE ZNATI

Veliki vodič za Eurosong: Kako glasati, tko će voditi, kada će nastupati naš Baby Lasagna?

U finale Eurosonga prolazi 10 najboljih pjesama iz prvog polufinala, i 10 iz drugog. Uz njih, u finalu se natječu i 'Big 5' zemlje, kao i zemlja domaćin
Australac Simon koji tvrdi da je sin kralja Charlesa objavio nove 'dokaze': 'Što više gledam...'
'IMA DOSTA SLIČNOSTI'

Australac Simon koji tvrdi da je sin kralja Charlesa objavio nove 'dokaze': 'Što više gledam...'

Simon Charles Dorante-Day je uvjeren da je plod prve afere slavnog kraljevskog para, a rodio se kada je Charlesu bilo 17, a Camilli 18 godina