Obavijesti

Show

Komentari 25

Zbogom, teta Mia: Otišla naša vječno mlada glumica

Zbogom, teta Mia: Otišla naša vječno mlada glumica
12

Legendarna hrvatska glumica preminula je u 92. godini. Bila je poznata kazališna i filmska glumica koja se pojavila u 40-ak filmova te 15-ak TV serija

VIDEO

U 70 godina karijere ostvarila je 64 filmske i televizijske uloge, a glumila je i u kazalištu. Glumica Mia Oremović, koju generacije pamte kao tetu Minu iz najgledanijeg hrvatskog filma “Tko pjeva, zlo ne misli”, umrla je u 92. godini u Križevcima. Mia se rodila 31. srpnja 1918. u Požegi. Nakon završene Škole primijenjene umjetnosti u Zagrebu upisala je Visoku glumačku školu koju je završila 1943. Na filmu je debitirala 1952. u “U oluji” Vatroslava Mimice, gdje je igrala udovicu Rozu, a 1958. glumila je u filmu “H8”, koji mnogi smatraju jednim od najboljih hrvatskih filmova.

'MINA' JE UVIJEK BILA GLAMUROZNO DOTJERANA
Osim po filmskim ulogama, Mia je poznata i kao prva partnerica Pere Kvrgića koja je 1968. igrala u predstavi “Stilske vježbe”
- Odigrali smo više od sto predstava, a zatim je Mia odustala jer je išla snimati film - prisjeća se Kvrgić tužnim glasom.
Mijinu ulogu preuzela je Lela Margitić, koja s Kvrgićem tu predstavu igra do danas.
- Svake godine slavimo godišnjicu premijere ‘Stilskih vježbi’, a Mia nam je oduvijek bila draga gošća. Ne mogu vjerovati da je više nema - rekao je Pero Kvrgić.
“Gluma je život, a ostalo je čekanje”, rekao je Al Pacino, a meni je kao i njemu, još uvijek sam nadahnuta za glumu, ali čekam - izjavila je glumica prije dvije godine u intervjuu za Nacional u povodu 90. rođendana.
U karijeri je imala različite uloge i drago joj je da ih je toliko promijenila. Glumila je svašta - od madame u bordelu u “Našem malom mistu” do “male bedače” u “Tko pjeva, zlo ne misli”. Glumicu su, unatoč godinama, najviše veselili pozivi redatelja. Iako je priželjkivala ulogu ostarjele vlasnice bordela, nije odbijala niti angažmane u sapunicama. Doduše u “Običnim ljudima” postavila je jedan uvjet. U scenariju su njezinu ulogu “starije žene” morali preimenovati u “čistačicu”. Mia se osjećala mladom i nije pristajala da je zovu starijom. Odlazila je uvijek na kazališne premijere pazeći da uvijek bude glamurozno dotjerana.
- Umrla je velika glumica. Zajedno smo studirali kod Branka Gavelle, a kao glumci surađivali sedmdeset godina. Često smo se čuli jer smo bili prijatelji. Zbogom, draga naš Mia - tužno je zaključio kolega Josip Bobi Marotti.

MLADE GLUMICE ZADIVILA JE ENERGIJOM
Mia Oremović prije dvije godine na filmskom festivalu u Motovunu proslavila je 90. rođendan u društvu Rajka Grlića, Darije Lorenci, Nataše Dorčić i Zrinke Cvitešić. Mlade glumice divile su se njezinoj energiji i vitalnosti.

UVIJEK JE BILA NASMIJANA I RASPOLOŽENA
Mia se rado sastajala s kolegicama iz filma “Tko pjeva, zlo ne misli” Vidom Jerman i Mirjanom Bohanec Vidović. Uvijek bi se nasmijale do suza prepričavajući anegdote sa snimanja. Priželjkivala je nove filmske uloge o kojima je često razgovarala sa svojim kolegicama.

KOLEGE: BILA JE JEDNA DIVNA DAMA
Redatelj Dalibor Matanić u intervjuu za Index izjavio je kako je Miju poznavao iako nisu surađivali. Smatrao ju je jednom divnom, ludom damom koja je imala stil koji nitko nikada nije imao niti će ikada imati. Ipak, vijest o smrti glumice posebno je šokirala Miju Begović koja se s njom često družila te je dodala kako je mislila da je Mia u odlinoj kondiciji. Tarik Filipović smatra da je Mia ipak bila jedna od onih glumica koje se pamte te dodao kako mu se čini da se u posljednje vrijeme prečesto događa da mu kolege glumci odlaze što ga čini tužnim.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 25
VIDEO

Ekskluzivne fotografije: Ovako izgleda suprug bujne Slavonke, par se vjenčao u Međugorju...
SKRIVA GA OD DJEVOJAKA

Ekskluzivne fotografije: Ovako izgleda suprug bujne Slavonke, par se vjenčao u Međugorju...

Vatrena Claudia koja se proslavila izazovnim navijačkim kombinacijama tijekom Svjetskog nogometnog prvenstva u Katru, otkrila nam je da je sretno udana. Prisjetila se i najvažnijeg dana u svom životu
Odvratni komentari na suprugu igrača Arsenala, on oduševio: 'To je žena koju volim! Zauvijek'
'NIJE DOVOLJNO DOBRA ZA NJEGA'

Odvratni komentari na suprugu igrača Arsenala, on oduševio: 'To je žena koju volim! Zauvijek'

Lauren Fryer i Declan Rice prošle su godine dobilli sina, a britanka je zbog maltretiranja obrisala sve objave s društvenih mreža...