Obavijesti

Show

Komentari 21

Zlatnu palmu dobio lezbijski film 'Plavo je najtoplija boja'

Zlatnu palmu dobio lezbijski film 'Plavo je najtoplija boja'
5

Film francuskog redatelja porijeklom iz Tunisa dobio je Zlatnu palmu na filmskom festivalu u Cannesu. Riječ je o smjeloj lezbijskoj priči sa scenama seksa

VIDEO

Lezbijska drama 'Blue Is The Warmest Colour' (Plavo je najtoplija boja) francuskog redatelja Abdellatifa Kechichea podrijetlom iz Tunisa ovogodišnja je dobitnica Zlatne palme na 66. filmskom festivalu u Cannesu.

- Želio bih posvetiti ovaj film predivnoj francuskoj mladeži koju sam upoznao snimajući film. Ti mladi ljudi su me naučili mnogo o duhu slobode i zajedničkog života – rekao je redatelj.

Žiri, na čelu sa Stevenom Spielbergom, osim Kechichea nagradio je i glavne zvijezde filma Adele Exarchopoulos i Leu Seydoux koje su se redatelju pridružile na pozornici tijekom dodjele. Exarchopoulos u filmu glumi 15-godišnju djevojku čiji se život promijeni kada se zaljubi u studenticu umjetnosti koja boji kosu u plavo.Trosatni film, koji sadrži eksplicitne scene seksa, oduševio je posjetitelje festivala kontroverznom tematikom, ali i izazvao podijeljene reakcije.

- Film je sjajna ljubavna priča, privilegirani smo što smo pozvani vidjeti priču o dubokoj ljubavi i slomljenom srcu - rekao je Spielberg i dodao da redatelj nije imao nikakvih ograničenja snimajući film.

Publika festivala s ovacijama je dočekala 'The Life Of Adele' kojem su kritičari dali najviše ocjene. Narodna bajka Joela i Ethana Coena 'Inside Llewyn Davis' dobila je Grand Prix, drugu najprestižniju nagradu u Cannesu. Zvijezda filma Oscar Isaac preuzeo je nagradu u ime redatelja. Najboljim glumcem proglašen je 76-godišnji Bruce Dern za ulogu Alexandera Paynea u filmu 'Nebraska' dok je Berenice Bejo najbolja glumica za ulogu samohrane majke u filmu 'The Past'.

Nagrada za najboljeg redatelja pripala je Amatu Escalanteu za meksički film 'Heli'.

- Htio bih se zahvaliti članovima žirija zbog ove hrabre odluke. To je znak nade za Meksiko. Nadam se da će naša patnja brzo doći svom kraju - rekao je Escalante nakon što je primio nagradu.

Treću najveću nagradu žirija dobio je Jia Zhangke za 'Tian Zhu Duing (A Touch of Sin)'. Film govori o četiri isprepletane priče o brzom mijenjanju Kine i društvenim problemima kao što su korupcija, pohlepa, nasilni kriminal i rastući jaz između ekonomskih pobjednika i gubitnika.

Nagradu za najbolji kratki film dobio je 'Safe' korejskog redatelja Moon Byoung-gona. Posebna priznanja dobila su i dva filma, 'Hvalfjordur' islandskog redatelja Gudmundura Arnara Gumunssona i '37 degrees 4 S' Talijana Adriana Valeria dok je singapurski redatelj Anthony Chen dobio Zlatnu palmu za kameru za film 'IIo IIo'.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 21
VIDEO

Aleksandra Prijović se usred koncerta u Varaždinu obratila mužu: 'Filipe, vidiš li ti ovo...'
EMOTIVNA VEČER

Aleksandra Prijović se usred koncerta u Varaždinu obratila mužu: 'Filipe, vidiš li ti ovo...'

Popularna pjevačica oduševila je sinoć na prvom koncertu u nizu, a kako doznajemo, najveći spektakl priprema se za nedjelju

Znaš li tko sam? Obožavala je Fosile, a zbog Rozgine pjesme 'požalila' se Vjekoslavi Huljić
REPERICA I GLAZBENICA

Znaš li tko sam? Obožavala je Fosile, a zbog Rozgine pjesme 'požalila' se Vjekoslavi Huljić

Nedjeljni ručak i pita od jabuke bude joj uspomene iz djetinjstva, a tada je slušala Nove fosile. Sada svojim tekstovima opisuje našu svakodnevicu i zalaže se za bolje i kvalitetnije društvo
Kći Luke Modrića proslavila 11. rođendan, on raznježio fotkama
PONOSAN OTAC

Kći Luke Modrića proslavila 11. rođendan, on raznježio fotkama

Luka i supruga Vanja zajedno imaju troje djece, sina Ivana (13) i dvije kćerkice; Emu (11) i Sofiju (6)