ČUVAJTE ZDRAVLJE
Skriveni sastojci u hrani koji su za zdravlje gori čak i od šećera
Većina namirnica koje svakodnevno konzumiramo sadrži skrivene sastojke koji mogu biti opasniji od samog šećera. Saznajte što nam sve stavljaju u hranu
Iako su često nevidljivi u sastavu na prvi pogled, dugotrajna konzumacija može dovesti do pretilosti, bolesti srca i drugih ozbiljnih zdravstvenih problema. Donosimo pregled 20 najproblematičnijih aditiva i dodataka u prehrambenim proizvodima koje vrijedi poznavati – i izbjegavati.
Iako su često nevidljivi u sastavu na prvi pogled, dugotrajna konzumacija može dovesti do pretilosti, bolesti srca i drugih ozbiljnih zdravstvenih problema. Donosimo pregled 20 najproblematičnijih aditiva i dodataka u prehrambenim proizvodima koje vrijedi poznavati – i izbjegavati.
ASPARTAM
Niskokalorični zaslađivač prisutan u "light" proizvodima poput jogurta, žvakaćih guma i sokova. Neka istraživanja ga povezuju s problemima raspoloženja i glavoboljama.
NATRIJEV BENZOAT
Konzervans koji se nalazi u gaziranim pićima, umacima i marinadama. Može izazvati alergije i hiperaktivnost kod djece, a u kombinaciji s vitaminom C stvara benzen – poznati karcinogen.
DJELOMIČNO HIDROGENIRANE MASTI
Glavni izvor trans masti u pekarskim proizvodima i prženoj hrani. Potiču upalne procese, pretilost i bolesti srca.
TETRONATRIJEV PIROFOSFAT
Koristi se u procesiranim morskim plodovima i mesnim proizvodima. Potencijalno iritira kožu i probavni sustav te opterećuje bubrege.
BHA i BHT
Konzervansi koji se nalaze u žitaricama i čipsu. Mogu djelovati kao endokrini disruptori i u pokusima na životinjama povezani su s razvojem tumora. Zabrana im ovisi o zemlji.
MSG (mononatrijev glutaminat)
Poboljšivač okusa u juhama, umacima i grickalicama. Može izazvati glavobolje, alergijske reakcije pa čak i pridonijeti pretilosti.
KARAMEL BOJA
Koristi se u gaziranim pićima za tamniju boju. Može sadržavati 4-MEI, tvar povezanu s povećanim rizikom od raka kod životinja.
VISOKOFRUKTOZNI KUKURUZNI SIRUP
Uobičajen zaslađivač u gaziranim pićima i procesiranoj hrani. Povezuje se s bolestima jetre i nakupljanjem masnoće jer se u tijelu metabolizira drugačije od običnog šećera.
TRANS MASTI
Dodaju se gotovim proizvodima radi duljeg roka trajanja, ali povećavaju rizik od srčanih bolesti, pojačavaju upale i snižavaju "dobar" kolesterol. Unatoč zabranama u mnogim zemljama, još ih se može pronaći u određenim proizvodima.
UMJETNE BOJE
Dodaju se slatkišima i pićima radi atraktivnog izgleda. Mogu izazvati hiperaktivnost, alergije i u nekim slučajevima povećati rizik od raka.
DIKALIJEV FOSFAT
Aditiv prisutan u nekim napitcima, sirevima i mesnim prerađevinama. Može utjecati na apsorpciju kalcija i dugoročno oslabiti zdravlje kostiju te povećati rizik od bubrežnih bolesti.
NATRIJEV LAURIL SULFAT
Detergent i pjenilo koje se koristi u nekim pićima i procesiranoj hrani. Može izazvati čireve, iritaciju sluznice usta i probavnog sustava.
DEKSTROZA
Oblik šećera iz kukuruza koji brzo podiže razinu glukoze u krvi. Zbog visokog glikemijskog indeksa osobito je problematičan za osobe s dijabetesom.
UMJETNI ZASLAĐIVAČI (sukraloza, saharin)
Često u "dijetalnim" proizvodima. Povezuju se s metaboličkim poremećajima, promjenama crijevne flore te pojačanom željom za slatkim.
NATRIJEV NITRIT I NITRAT
Konzervansi u mesnim prerađevinama poput kobasica i slanine. U tijelu mogu stvoriti kancerogene spojeve – nitrozamine – i povećati rizik od raka.
PROPILEN GLIKOL
Dodaje se u grickalice i sladolede radi očuvanja vlažnosti. Može uzrokovati iritacije kože, probavne smetnje, a dugoročno i oštećenje jetre ili bubrega.
KUKUSUZNI ŠKROB
Koristi se kao zgušnjivač u juhama i umacima. Prekomjerna konzumacija može uzrokovati nagle skokove šećera u krvi i potaknuti inzulinsku rezistenciju.
RBGH (rekombinantni hormon rasta kod goveda)
Primjenjuje se u proizvodnji mlijeka za povećanje prinosa. Može potaknuti povećanje razine IGF faktora, povezanog s razvojem tumora. Zabranjen je u mnogim zemljama, ali se još može naći u nekim mliječnim proizvodima.
BHT (butilirani hidroksitoluen)
Konzervans i antioksidans koji produžava svježinu grickalica, žitarica i krekera. Može poremetiti hormonalnu ravnotežu i oštetiti jetru.
POLISORBAT 80
Emulgator prisutan u sladoledu i salatnim preljevima. Dugotrajno može utjecati na imunološki sustav i crijevnu floru te izazvati upalne procese.