Komentari 0

„Smrtnici“, novi fantasy roman domaćeg autora

Prvijenac mladog zagrebačkog profesora Davora Kujeka objavljen je u vlastitoj nakladi i dokazuje da u hrvatskom izdavaštvu postoje autorske inicijative koje mogu doprijeti do čitatelja

Prvijenac mladog zagrebačkog profesora Davora Kujeka objavljen je u vlastitoj nakladi i dokazuje da u hrvatskom izdavaštvu postoje autorske inicijative koje mogu doprijeti do čitatelja. Već se priprema i prijevod na engleski jezik, a osebujan i originalan pristup sigurno će pronaći publiku jer roman odudara od većine žanrovskih izdanja

Hrvatski svijet knjige bogatiji je za još jedan fantasy naslov – mladi autor Davor Kujek, profesor geografije i povijesti iz Zagreba, u vlastitoj je nakladi izdao roman „Smrtnici“, po mnogočemu osebujan i originalan prvijenac koji će zasigurno doći do svoje publike.

Danas, kad je izdavaštvo u našoj zemlji na najnižim granama ikad, rijetki se mladi autori svojim djelima odlučuju na samostalan rizik izlaska na tržište kulture. No, roman koji svojim pristupom i izravnošću odudara od brojnih drugih ostvarenja toga žanra pravo je osvježenje na policama knjižara.

„Napisao sam roman kakav bih i sam htio pročitati“, kaže Davor Kujek, inače veliki ljubitelj i poznavatelj svjetske SF i fantasy literature, ali i veliki poznavatelj svjetske vojne povijesti, koja mu je pomogla da svoja široka znanja ugradi u djelo.

Tako u „Smrtnicima“ čitatelji neće pronaći vilenjake, zmajeve i čarobnjake, već daleko realniju verziju alternativne svjetske povijesti, iz razdoblja koje ne spada u suvremene moralističke okvire i sustave vrijednosti.

Pod premisom „Fantasy nikad nije bio bliži stvarnosti!“ autor je u ovom romanu iznio priču o sudbinama nekolicine niskorangiranih vojnika velike vojske Cedona u sukobu s opasnim Elenima i Romejima, a u vrijeme kad su se u sve umiješale i neke više sile koje prijete promijeniti ishod rata. Životi „običnih“ smrtnih ratnika u političkim previranjima i susretu s nepoznatim donose potpuno nov i „zarazan“ pristup pripovijedanju, čime će ovaj mladi autor zasigurno osvojiti domaće ljubitelje žanra.

No, da poduzetnosti u svijetu kulture i izdavaštva ipak ima, pokazuje i činjenica da autor Davor Kujek već priprema i nastavak romana, a „Smrtnici“ se pripremaju za prijevod i plasiranje na svjetsko tržište beletristike. „Smrtnici“ se mogu pronaći diljem Hrvatske u svim knjižarama Školske knjige, a roman ima i svoju internetsku stranicu http://smrtnici.com.

Ako Vas zanima više informacija o romanu i autoru, stojimo Vam na raspolaganju. 

Unaprijed zahvaljujemo na objavi i medijskom promicanju domaćih inicijativa u svijetu književnosti. Ako ste zainteresirani za recenziju ovog fantasy romana, slobodno nam se javite kako bismo Vam dostavili roman na čitanje (ograničen broj primjeraka).