Obavijesti

News

Komentari 116

Ponosne majke? Kenijke kćeri vode na sakaćenje genitalija

Ponosne majke? Kenijke kćeri vode na sakaćenje genitalija
11

Djevojčice žiletom obrezuje starija članica plemena. Zatim čuče iznad kamena na kojem su obrezane dok ih polijevaju bijelom bojom. Time 'postaju odrasle žene'

VIDEO

Iako je obrezivanje klitorisa, odnosno žensko genitalno sakaćenje, u Keniji od prije tri godine ilegalno, ono se i dalje provodi u mnogim tamošnjim plemenima kojima je afrička tradicija puno važnija od zakona. Po njoj djevojčice obrezivanjem postaju žene i mogu se udati. 

Reutersov fotograf Siegfried Modola prisustvovao je ceremoniji obrezivanja četiri djevojčice plemena Pokot u pokrajini Baringo. Fotografirao ih je preplašene i uplakane, umotane samo u životinjsku kožu, tijekom ceremonije koja ih je mogla koštati života. Starija članica plemena obrezala ih je na kamenu, a druge žene zatim su ih poprskale bijelom bojom.

Više od četvrtine Kenijki prošlo je ovaj ritual.

- To je tradicija koja postoji oduvijek. Obrezuje ih se da se mogu udati. Tako od djevojčice postaju žene, kazao je otac jedne od djevojčica koji nije želio da mu se spominje ime kako ne bi imao problema s vlastima. 

Noć prije obreda djevojke provode zajedno oko vatre, umotane u šarene šalove, a starije žene dolaze im plesati i pjevati u znak potpore. I one vjeruju da ovu tradiciju treba održati.

- Bol će moju kćer osnažiti. Pokazat će ostatku zajednice da ona to može podnijeti. Ponosna sam na svoju kćer što je to učinila, kazala je majka jedne od djevojčica.

Najekstremnije obrezivanje uključuje odsijecanje klitorisa i vanjskih dijelova genitalija te zašivanje vagine kako bi se smanjila ženina seksualna potreba. U tome koriste sve od žileta do razbijenog stakla i škara. 

Prema podacima UN-a 125 milijuna žena obrezano je u 29 afričkih i zemalja Bliskog istoka. 

Kenijski zakon predviđa doživotnu kaznu zatvora ako djevojčica umre zbog obrezivanja koje osim stravične boli može izazvati obilno krvarenje te komplikacije pri porodu. Trenutno u Keniji istražuju 50 slučajeva sakaćenja djece. Christine Nanjala, voditeljica ureda tužitelja, kazala je za Daily Mail da će borba biti teška i duga jer je ovaj običaj duboko ukorijenjen u društvo.

- No iskorijenit ćemo ga. Ne sutra, ali u konačnici hoćemo. Na kraju krajeva, ako nemate nadu, nemate ništa, kazala je. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 116
VIDEO

Tajni spisi CIA-e o Bljesku: Vršili pritisak na Tuđmana, iznenadila ih brza akcija; 'Zabrinuti smo'
ČETNICIMA LEGIJA OKRENUO LEĐA

Tajni spisi CIA-e o Bljesku: Vršili pritisak na Tuđmana, iznenadila ih brza akcija; 'Zabrinuti smo'

CIA-ini zapisnici sa sastanka održanog 4. svibnja 1995. godine, praktički samo nekoliko sati nakon završetka Bljeska pokazuju koliko ih je iznenadila operacija...

Snažan potres kod Slunja, osjetio se diljem Hrvatske: 'Probudilo me, tresla se kuća'
MAGNITUDA 4,3 PO RICHTERU

Snažan potres kod Slunja, osjetio se diljem Hrvatske: 'Probudilo me, tresla se kuća'

''Prilično jako podrhtavanje'', ''Grunulo jako i dobro zatreslo'', ''Probudilo me'' - samo su neki od komentara na aplikaciji za prijavljivanje potresa
Rafalei danas lete po cijeloj Hrvatskoj: Evo kada i gdje
MORH PRIOPĆIO

Rafalei danas lete po cijeloj Hrvatskoj: Evo kada i gdje

Preletom iznad cjelokupnog teritorija Republike Hrvatske piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva izvest će svoju prvu zadaću višenamjenskim borbenim avionima Rafale u znak zahvalnosti i poštovanja prema svim sudionicima vojno-redarstvene operacije “Bljesak”, priopćio je MORH