Obavijesti

Sport

Komentari 32

Ademijev put: 'Preživio' doping i postao najtrofejniji dinamovac

Ademijev put: 'Preživio' doping i postao najtrofejniji dinamovac
21

Iza Ademija je 11 osvojenih naslova prvaka, šest osvojenih Kupova i četiri nacionalna Superkupa. Na Šubićevcu je osvojio najdraži naslov prvaka u karijeri čime je pretekao Dinamova najvećeg rivala po broju naslova

VIDEO

Došao sam u europski klub, zadovoljan sam time što mi je ponuđeno. Na meni je sada samo da se dokažem u Dinamu, rekao je Arijan Ademi davne 2010. godine kada je pojačao vezni red 'modrih'. 

Nakon 356 utakmica, 21 trofejem i 13 godina provedenih na Maksimiru, legendarni kapetan Dinama Arijan Ademi (31) odlazi u redove kineskog prvoligaša Bejing Guaon. 

Pokretanje videa...

00:34

Talentirani Šibenčanin po dolasku je imao 19 godina, a navijač Dinama bio je od rođenja. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Svi to u Šibeniku znaju. Obitelj je malo nesretna što sam otišao u Zagreb jer stariji brat već je preselio u glavni grad gdje studira ekonomiju pa sada niti jedan od nas nije doma. Ali sretni su jer sam potpisao za Dinamo - govorio je. 

Ademi je prethodno devet godina igrao za Šibenik, a uoči njegovog dolaska na Maksimir pisalo se njegovim čestim problemima s bivšim klubom. 

- Ne bih o Šibeniku. Pokazali su svoje pravo lice. Igrao sam tamo devet godina, ali sad sam igrač Dinama - kazao je nakon dolaska. 

Zagreb: Predstavljen novi igra? NK Dinamo, Arijan Ademi

Halilhodžić imao veliki utjecaj na Ademijevu karijeru

Oko 400.000 eura platio je Dinamo Šibeniku za tada nadarenog 19-godišnjaka Arijana Ademija. Trener je tada u Maksimiru bio Velimir Zajec. Prvi je put za Dinamo u službenoj utakmici zaigrao protiv Rijeke u HNL-u 31. srpnja 2010. godine. Gosti su u Maksimiru slavili 2-1, odlučio je autogol Milana Badelja.

Zajec je ubrzo otišao iz Maksimira, Dinamo je nakon penala ispao od Šerifa, a stigao je Vahid Halilhodžić, koji je imao veliki utjecaj na Ademijevu karijeru. Vaha ga je stavio na zadnjeg veznog, bio mu je važna karika u sezoni kad je Dinamo zamalo prezimio u Europi.

No nije sve u početku Arijanu išlo glatko u Maksimiru. U studenom 2010. godine izašao je s masnicom ispod oka iz svlačionice. Uskoro se doznalo da se sukobio sa suigračem Antom Rukavinom. Udario ga je Rukavina, koji je dobio kaznu, a Ademi je samo opomenut. Dobro se sjećamo te večeri u Maksimiru. Ademijevu masnicu vidjeli smo sutradan na treningu, ali se po ponašanju Ante Rukavine moglo zaključiti da se nešto događa.

Igor Kralj/Pixsell

Na posudbu u Lokomotivu otišao je 2012.

Naime, Šibenčanin je uvijek bio raspoložen kad bi izlazio iz svlačionice. Sve i da je izgubio, lijepo bi pozdravio i javio se. Kad je te večeri izašao kratko smo mu dobacili: 'Schifo je zabio gol', aludirajući na njegovog prijatelja Gordona Schildenfelda. Ante se okrenuo i pitao: 'Kako je zabio'? Rekli smo mu: 'A kako će Schifo zabiti, već iz slobodnjaka s 30 metara'. Ante se okrenuo i otišao, nije prihvatio šalu. Naravno, Gordon je zabio glavom nakon prekida, kako je uvijek i zabijao. Vidjelo se po Rukavini da nije dobre volje, a uskoro se saznalo da je razlog za to sukob s Ademijem.

Arijan je 2012. godine otišao i na posudbu u Lokomotivu. Pola godine je bio na posudbi, vratio se u Dinamo gdje je idućih godina postao jedan od glavnih igrača.

Ademi je 2013. godine pod vodstvom Igora Štimca skupio tri nastupa za hrvatsku reprezentaciju, a onda dolaskom Nike Kovača potpuno nestao s reprezentativne scene. Naravno, Ademi se nadao novom pozivu među "vatrene", a kako taj nije stizao, odlučio je 2014. godine igrati za Makedoniju.

Šibenik: 1. HNL, 29. kolo, NK Šibenik - NK Dinamo

Na dopingu je pao nakon utakmice protiv Arsenala

Rujan i listopad 2015. godine bili su mjeseci koje Ademi nikad neće zaboraviti. Dinamo je u Maksimiru u 1. kolu Lige prvaka pobijedio Arsenal 2-1. Na klupi je sjedio Zoran Mamić, dva tjedna kasnije izgubio je Dinamo od Bayerna u gostima. To je bilo očekivano, a pravi šok uslijedio je tjedan dana kasnije.

Bila je večer, 7. listopada, 2015. godine, a Dinamo je objavio kako je dobio nalaze da je Ademi bio pozitivan na doping testu nakon utakmice protiv Arsenala. Šok i nevjerica. Suspendiran je na četiri godine, ali je kazna smanjena u ožujku 2017. godine i Ademi je ponovno zaigrao u listopadu iste godine. S četiri mu je suspenzija smanjena na dvije godine. Smanjena mu je zbog toga što nije s namjerom uzeo nedopuštena sredstva.

Počinje nova maksimirska era: Dinamo bez Ademija i Oršića, a navijači sad traže nove heroje...
Počinje nova maksimirska era: Dinamo bez Ademija i Oršića, a navijači sad traže nove heroje...

Nije se Dinamo odrekao svojeg veznjaka ni dok je bio suspendiran. Nisu mu raskinuli ugovor, jedva su dočekali njegov povratak na travnjak. 

- Iza mene je teška borba, sad se puno bolje osjećam i hvala Bogu da sam opet na terenu. Jesam li uzeo doping? Nisam, a to sam uspio dokazati u kasnijem postupku nakon čega mi je smanjena kazna. Jednostavno, čekao se taj CAS koji mi je dozvolio da iznesem svoje dokaze, a oni su vidjeli da nisam svjesno ništa uzeo. Riječ je bila o kontaminaciji lijekova koji su bili legalni. Ne znaš kako je to ušlo u tvoje tijelo. Sumnjao sam u sve, prijatelje, bližnje... Bilo mi je jako teško u tom periodu. Sumnjao sam da mi je netko podmetnuo. Ne vjeruješ nikome, ni obitelji... No vjerovao sam da to nekako mora izaći, da se mora dokazati kako je to ušlo u moje tijelo. Bio sam ljut, bijesan, ali kasnije shvatiš da je to život i kreneš dalje. Puno mi je pomoglo jer je klub bio iza mene koji me plaćao obje godine suspenzije. Da su me ostavili samog bilo bi mi puno teže. I dalje imam traume, bojim se svega, pazim na sve. U kafićima tražim da preda mnom otvore kolu. Možda je to i prevelika fobija, ali nadam se da će s vremenom i to proći - govorio je tada Ademi.

Arijan se tako do listopada 2017. godine bavio padelom, trčkarao po Jarunu, igrao tenis, haklao mali nogomet, čak počeo trenirati kick-boks, a onda se vratio - bolji nego ikad!     

-  Da, izgubio sam dvije godine karijere, to mi nitko neće vratiti. A u tim sam trenucima vjerojatno bio u najboljim igračkim godinama, u najboljoj formi. Ali, gledam samo u budućnost. Da, sigurno sam jako puno nogometno izgubio, ali stasao sam u glavi, pričao je Ademi uoči povratka treninzima.

A poslije samo dva-tri mjeseca, tadašnji trener Mario Cvitanović više nije mogao ni zamisliti momčad bez Arijana Ademija koji je već u prosincu ponovo postao kapetan. Što dovoljno govori o karakteru najdugovječnijeg Dinamovog ratnika u posljednjih 10 godina. Dinamo s Ademijem i bez njega nije ista momčad, ni karakterno ni kvalitetno.

Ademi potpisao za kineski klub! Poznato je i kada će odigrati zadnju utakmicu za Dinamo
Ademi potpisao za kineski klub! Poznato je i kada će odigrati zadnju utakmicu za Dinamo

Ademi je sa svojom reprezentacijom izborio nastup na Europskom prvenstvu, te je u lipnju 2021. godine kao 30-godišnjak zaigrao na svom prvom velikom natjecanju. A kako je sam rekao, "to je sanjao još kao dječak". 

- S obzirom na to da igram u Dinamu koji ima puno reprezentativaca, često sam s dozom ljubomore gledao suigrače kako odlaze na velika natjecanja. Jednostavno sam to htio probati, da vidim kako izgleda. Eto, sada se to i meni dogodilo i mogu reći da je osjećaj fenomenalan. Vrijedilo je svake sekunde odricanja i truda - rekao je tada. 

Zagreb: Dinamo s 92 osvojena boda završio sezonu

U svibnju 2022. godine Ademi je s Dinamom pobijedio Šibenik 2-0 i uzeo novi naslov prvaka. Kapetan, lider i vođa Dinama Arijan Ademi vratio se u rodni grad, na stadion gdje je napravio prve nogometne korake. I baš na Šubićevcu, osvojio je 20. trofej kao igrač zagrebačke momčadi.

Ademi je najtrofejniji igrač Dinama u povijesti, iza njega je 11 osvojenih naslova prvaka, šest osvojenih Kupova i četiri nacionalna Superkupa. Veličanstveno. Dinamovu ikonu s po 16 osvojenih trofeja u "plavom" dresu prate Mihael Mikić i Tomislav Butina.

Rotterdam: Dinamo i Feyenoord igraju utakmicu 5. kola UEFA Europske lige

Ademi je tako iskoristio povijesnu priliku i na svojem Šubićevcu prošle godine osvojio najdraži naslov prvaka u karijeri. Čime je ujedno pretekao i Dinamova najvećeg rivala po broju naslova. Hajduk ima šest osvojenih HNL-ova, šest kupova i šest superkupova, to je 18 velikih trofeja.

- Drago mi je što se ovako poklopilo, da najdražu titulu proslavim u svom rodnom Šibeniku. Moram kazati da nas je Hajduk gurao naprijed svojim dobrim igrama u zadnje vrijeme. Sve je puno lakše uz navijače koji su nas bodrili - rekao je Ademi nakon osvojenog naslova.

Ljubičić primjer svima, Čačić se sprema za 'život bez Ademija', a Špikiću i dalje fali malo sreće...
Ljubičić primjer svima, Čačić se sprema za 'život bez Ademija', a Špikiću i dalje fali malo sreće...

Zanimljivo, jedan od ponajboljih igrača u povijesti Dinama u dresu Šibenika na prvenstvenoj utakmici debitirao je baš protiv - Dinama. Bilo je to 22. ožujka 2008. godine, Zagrepčani su u Maksimiru slavili 5-1, a Ademi zaigrao posljednjih 27 minuta.
Za Dinamo su tada igrali Koch, Drpić, Etto, Čale, Bišćan, Modrić, Balaban, Mikić..., dok su za Šibenčane zaigrali Kulušić, Lapić, Roglić, Zec... Samo dvije i pol godine kasnije, Ademi je preselio u Dinamo, pa ispisao povijest zagrebačkog kluba. A ta povijest je još trofejnija nakon što je Ademi u svom gradu, na svom stadionu poveo Dinamo do još jedne titule.

Ademi i jedan  od rijetkih aktivnih igrača kojemu su najvjerniji navijači u čast napravili mural kraj Osnovne škole Žitnjak. 

Ademi će zauvijek ostati zapamćen kao jedan od legendarnih igrača Dinama koji je zadužio klub za sva vremena, a njegova uloga na terenu i u svlačionici bila je nemjerljiva. Njegov odlazak kraj je jedne ere, ali i čudesne generacije predvođene s njim i Mislavom Oršićem koja je posljednjih godina dominirala HNL-om i igrala Ligu prvaka.

Dinamo i Osijek sastali se u 21. kolu HT Prve lige
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 32
VIDEO

Modrić oduševio navijače nakon što je promašio jedanaesterac: 'To je Lukin potez od 1000 IQ!'
LUKAV POTEZ

Modrić oduševio navijače nakon što je promašio jedanaesterac: 'To je Lukin potez od 1000 IQ!'

Obično se raspucavanja s bijele točke izvode s istom loptom kako bi svi igrači bili u istoj poziciji ili iznimno s novom ako prvotna 'nestane', a upravo je Luka raspalio loptu koju mu je obranio Brazilac visoko na tribine

Ancelotti otkrio tko je odbio pucati penale!  'Ederson me zna'
DRAMA JEDANAESTERACA

Ancelotti otkrio tko je odbio pucati penale! 'Ederson me zna'

Četiri-pet minuta prije kraja počnete razmišljati o penalima. Složio sam petoricu, Jude je dobar pucač, kao i Lucas, Nacho ima puno iskustva i osobnosti, a Rüdiger ima muda!, objasnio je Davide Ancelotti, pomoćni trener
Sigurdsson zbog suludih pravila mora donijeti tešku odluku: Za OI  bira između dvije legende!?
PLAN ZA PARIZ

Sigurdsson zbog suludih pravila mora donijeti tešku odluku: Za OI bira između dvije legende!?

Plus+ Neki sportaši koji su se na borilištu izborili za olimpijski san, neće ga ostvariti jer, eto, nema dovoljno kapaciteta ni kreveta u olimpijskom selu. Čista glupost...