Obavijesti

Sport

Komentari 10

AFC Wimbledon: Priča o želji za uspjehom, vjernosti navijača

AFC Wimbledon: Priča o želji za uspjehom, vjernosti navijača
1

Ukoliko Wimbledon danas uspije proći preko Plymoutha, to će značiti kako iduće sezone igraju u istoj ligi protiv omraženog im Milton Keynesa. Oni su ove sezone ispali iz Championshipa

VIDEO

Od 16 sati na Wembleyju se igra finale razigravanja za ulazak u League One, po hijerarhiji treći engleski rang. Susreću se AFC Wimbledon i Plymouth Argyle, a oči javnosti posebno su uprte u Wimbledon.

Naime, 28. svibnja 2002. vlasnici Wimbledona FC dobili su dozvolu za promjenu imena, grba te relokaciju kluba 90 kilometara sjevernije u Milton Keynes. Jasno, navijači se nisu mogli pomiriti s tim.

Ivor Heller, jedan od suosnivača navijačkog kluba imao je ideju otići u sjedište FA-a i sravniti ga sa zemljom. No, kad su se strasti smirile, navijači su na sastanku odlučili pokrenuti vlastiti klub.

Godine 2003. kupili su licencu za stadion Kingsmeadow koji se postavio kao temelj za buduće klupske uspjehe. U devet godina od osnutka ostvarauju pet promocija u viši rang, dok danas na Wembleyju love šestu. 

U ovoj su sezoni završili sedmi pa ušli u razigravanje gdje ih je čekao Accrington. Prvu utakmicu dobio je Wimbledon na svom terenu golom u 93. minuti, dok je uzvratna utakmica bila dramatična.

Gubio je Wimbledon 2-0 22 minute prije kraja, da bi 'nogometni bilder' Adebayo Akinfenwa u 68. minuti golom izborio produžetke. Golom Lylea Taylora u 104. minuti osigurali su put na Wembley.

Čak 21 tisuća navijača pratit će Wimbledon u misiji ulaska u League One. Klub se također bori i za povratak na svoje staro mjesto, Plough Lane. Žele prodati trenutnu licencu za Kingsmeadow koju posjedjuju, a taj bi novac uložili u izgradnju novog stadiona kapaciteta 11 tisuća mjesta. 

- To je naš najvažniji cilj, želimo na svoj stadion. Jako smo uzbuđeni što bi se to moglo ostvariti - rekao je Heller.

Pomaže im i Chelsea s kojim imaju inicijalni ugovor za prodaju spomenute licence, jer londonski klub taj stadion želi koristiti za utakmice mlađih kategorija. Spominje se cifra od tri milijuna funti.

Ukoliko Wimbledon danas uspije prijeći preko Plymoutha, to će značiti kako iduće sezone igraju u istoj ligi protiv omraženog im Milton Keynesa. Oni su ove sezone ispali iz Championshipa. Engleski feniks na zdravom je putu oporavka i danas im je isključivo potrebno slavlje u finalu.

Spomenimo za kraj kako na dresu nose reklamu vrlo popularne video igre Football Managera, pa stoga i ne iznenađuje da ih mnogi nogometni fanovi, pored lijepe priče, žele što prije u elitnim nogometnim krugovima.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 10
VIDEO

Iz kopački ravno u ured: Evo tko bi mogao biti novi član uprave ili sportski direktor Hajduka!
RJEŠENJE PRED VRATIMA

Iz kopački ravno u ured: Evo tko bi mogao biti novi član uprave ili sportski direktor Hajduka!

Plus+ Čovjek koji će se brinuti o stručnoj politici Hajduka mora imati znanje, bogato internacionalno iskustvo, dobre veze, mora biti neovisan i dobro poznavati klub. Takve je teško pronaći, ali jedan je već na Poljudu...

VIDEO Proslava Gvardiola je hit! Igrači Man. Cityja slave gol, a evo što hrvatski nogometaš radi
ZAFRKANT JOŠKO

VIDEO Proslava Gvardiola je hit! Igrači Man. Cityja slave gol, a evo što hrvatski nogometaš radi

Joško Gvardiol odigrao je svih 90 minuta i imao zapaženu ulogu, a njegova reakcija kod prvog gola Cityja nasmijala je sve
VIDEO Dinamovac kao heroj ulice! Djeca su pozvala Peru na hakl, on im pokazao majstorije
POGLEDAJTE SNIMKU

VIDEO Dinamovac kao heroj ulice! Djeca su pozvala Peru na hakl, on im pokazao majstorije

Petar Sučić razvselio je skupinu dječaka koji su igrali nogomet na zagrebačkoj Trešnjevci. Primijetili su ga dok je išao u trgovinu i pozvali ga na partiju nogometa, a on ih nije razočarao