Obavijesti

Sport

Komentari 9

'Sjedim ja u restoranu u Keniji, kad ono majmun skoči na stol'

'Sjedim ja u restoranu u Keniji, kad ono majmun skoči na stol'
4

PETA DRŽAVA Zdravko Logarušić radio je u Gani, Tanzaniji, Keniji i Angoli, a sad je postao izbornik Sudana. Na sjeveru je, u muslimanskom dijelu zemlje, a rat trenutačno miruje

VIDEO

Afrika, to je moj đir. Zdravko Logarušić (55) slobodno može zapjevati hit legendarnog Dine Dvornika

U ponedjeljak je postao izbornik Sudana, to je hrvatskom treneru peta afrička država u kojoj će raditi. “Afrikanac” je od 2009.

- U Gani, Keniji, Angoli i Tanzaniji trenirao sam klubove, evo sad prvi put vodim reprezentaciju. Sa Sudanom u siječnju igram na Afričkom kupu nacija, no nije to onaj ‘pravi’ kup. Ovdje će nastupati samo igrači koji igraju u afričkim ligama - javio nam se iz Sudana Zdravko Logarušić, koji je prošlog tjedna na stolu imao ponudu jednog nigerijskoga kluba, no onda je došao poziv sudanskog saveza.

- Ova je zemlja podijeljena na Sjeverni i Južni Sudan. Sjeverni je muslimanski, a Južni kršćanski. Ja sam u muslimanskom dijelu. To je zemlja od 40 milijuna ljudi. Sad nema rata, samo nekih čarki - pojašnjava trener iz Slavonskog Broda.

Logarušić je u Hrvatskoj vodio Marsoniju i Vukovar. Radio je kao trener na čak četiri kontinenta, Europi, Australiji, Sjevernoj Americi i Africi.  Prošao je doslovno sve na Crnom kontinentu u ovih osam godina.

Afrikanci ne nose satove

- Dok sam bio trener u Keniji, ručao sam u jednom uglednom restoranu. Bili smo na terasi ispod drveta, a onda mi je na stol odjednom skočio majmun. Bila je tu i anegdota sa žirafom, ja sam se primaknuo ogradi, ona se primaknula meni. Bio sam u čudu, a svi su mi se smijali. Njima je to sve normalno - kaže  nam novi izbornik reprezentacije Sudana i nastavlja:

- Afrikance vrijeme baš i ne zanima. Rijetki su ljudi koji ovdje nose sat. Ako vam oni kažu da će vas nazvati za minutu, nazovu vas za tri sata.

Kod njih nikako ne vrijede dogovori. Kad se dogovarate da ćete se naći s nekim, odmah znate da ćete ga čekati najmanje dva-tri sata dok dođe.

Zdravko Logarušić sa Sudanom je potpisao ugovor na godinu dana, a iako je u Africi već osam godina, nije ih naviknuo na slavonske specijalitete.

- Nisam im donosio kulen i ostale specijalitete. Jedem ono što oni najviše jedu ovdje. To su piletina, krumpir, riža, govedina, a od kolača baklava - kaže Logarušić i otkriva kako su mu se Afrikanci često znali čuditi.

U šubarama na plus 20

- Jednom sam se otišao kupati u oceanu. Temperatura je bila oko 20 stupnjeva. Govorili su mi da je bijeli čovjek lud, ha, ha. Oni su se naviknuli na više temperature. Kad je takva temperatura, onda se ovdje obuku kao kod nas kad je -15 stupnjeva. Stave šubare, a ja se kupam - smije se Logarušić, koji bi izborniku Zlatku Daliću mogao puno pomoći u skautiranju našeg protivnika na SP-u Nigerije.

  • GANA Prva dva posla u Africi imao je u ovoj zemlji. King Faisal bio je prvi klub koji je vodio. Na interentu su vidjeli njegovo ime i doveli ga.
  • KENIJA U Keniji je vodio Gor Mahiju i Leopardse. Gor Mahia je jedan od najboljih kenijskih klubova, čak je 16 puta bio prvak te zemlje.
  • TANZANIJA U ovoj je zemlji vodio Simbu, koja je pred 60.000 gledatelja u to vrijeme igrala derbije s velikim rivalima Young Africansima.
  • ANGOLA Kratko je prošle godine u Angoli vodio Interclube. Bio mu je to šesti od ukupno sedam klubova koje je trenirao na Crnom kontinentu.
  • SUDAN Trebao bi biti na klupi ove reprezentacije idućih godinu dana. Već ga za mjesec dana čeka nastup na Afričkom kupu nacija u Maroku.
  • 137. MJESTO NA SVIJETU Sudan je na najnovnijoj Fifinoj ljestvici skočio za četiri mjesta. Sad ide na Afrički kup nacija
  • POMAGAT ĆE I DALIĆU Ivica Olić izborniku je predložio da im Logarušić pomogne u skautiranju i u analizi Nigerijaca
Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 9
VIDEO

Futsal Dinamo obranio naslov prvaka Hrvatske! Pred više od 5000 navijača dobili Omišane
DINAMO - OLMISSUM 3-1

Futsal Dinamo obranio naslov prvaka Hrvatske! Pred više od 5000 navijača dobili Omišane

Od prve minute nije bilo upitno tko će slaviti u Draženovom domu. Jako su dobro krenuli domaći i nastavili kroz cijeli susret, a Omišanima nisu uspjeli napraviti razliku s golmanom igračem

Marca: U Realu su preko noći promijenili odluku oko Modrića
ODLUKA ZA LUKU

Marca: U Realu su preko noći promijenili odluku oko Modrića

Hrvat je preuzeo svoju novu ulogu u momčadi, a ono što je pokazao je da u onim minutama koje ima, pa čak i kada je starter, nastavlja biti odlučujući, hvali Marca Modrića
Ivanković o Livaji na padelu i izletu igrača na Hvar: Morali su biti pametniji, pogriješili su...
TRENER HAJDUKA O AKTUALNOSTIMA

Ivanković o Livaji na padelu i izletu igrača na Hvar: Morali su biti pametniji, pogriješili su...

Livaja je i dalje ozlijeđen, Perišić će opet zaigrati u prvih 11, povratnik Melnjak mogao bi dobiti minutažu do kraja sezone, a Sahitiju je oko još bolno i propustit će Goricu. Odjidja? Najlakše sve prebaciti na mlade