Obavijesti

Sport

Komentari 679

Alkmaar potopio 'bile' u finalu Lige mladih, Hajduk bez trofeja

Alkmaar potopio 'bile' u finalu Lige mladih, Hajduk bez trofeja
14

Nepotrebno su primili gol pred sam kraj prvog poluvremena, a u nastavku nisu uspjeli juniori Hajduka zaprijetiti mladim kolegama iz AZ Alkmaara. Nizozemci su zasluženo uzeli trofej juniorske Lige prvaka

Mladi nogometaši Hajduka poraženi su finalnom dvoboju juniorske UEFA lige prvaka u Ženevi od nizozemskog AZ Alkmaara s 5-0 (1-0). Golove su za AZ zabili Ganac Jayden Addai (45' pen), Ernest Poku (70', 76') i Mex Meerdink (79', 87').

Ženeva: Finale Lige prvaka mladih između AZ Alkmaara i Hajduka

Od prve minute inicijativu su preuzeli nizozemski nogometaši, a iako gotovo do kraja prvog dijela nisu mogli zabiti, nepotreban je prekršaj napravio mladi Luka Vušković i tako omogućio prednost Nizozemcima na odmoru. Bio je blizu Borna Buljan na udarac Addaija, ali nije uspio obraniti. U nastavku su Nizozemci i dalje napadali, imali su nekoliko pokušaja nogometaši Hajduka preko Vrcića Pukštasa, ali nisu uspjeli zabiti. Do kraja su još primili četiri gola, a u igru je ušao na poluvremenu i Mex Meerdink te pokazao zašto igra za seniorsku momčad Alkmaara te kako je najbolji igrač kluba u juniorskoj konkurenciji. 

VIDEO Zašto, Luka? Pogledajte penal koji je skrivio Vušković. Debakl bijelih u drugom dijelu
VIDEO Zašto, Luka? Pogledajte penal koji je skrivio Vušković. Debakl bijelih u drugom dijelu

Unatoč porazu, Hajdukovi juniori prva su nogometna momčad iz Hrvatske koja je igrala finale jednog UEFA-natjecanja. Dinamo je 1967. godine osvojio Kup velesajamskih gradova, ali to natjecanje tada nije bilo pod ingerencijom UEFE. AZ je do finala stigao preko Shamrock Roversa, Crvene zvezde, Eintracht Frankfurta, Barcelone, Real Madrida i Sportinga, a Hajduk preko preko Gabale, Apolonije, Šahtara, Manchester Cityja, Borussije Dortmund i Milana.

POGLEDAJTE VIDEO: Navijači Hajduka u Ženevi

Pokretanje videa...

Ženeva: Atmosfera ispred stadiona uoči početka finalne utakmice Lige prvaka mladih 03:26

Dvoboj je privukao oko 12 tisuća gledatelja, od kojih je sedam tisuća navijalo za Hajduk. Utakmicu je gledao i hrvatski izbornik Zlatko Dalić, predsjednik HNS-a Marijan Kustić, gradonačelnik Splita Ivica Puljak i mnogi drugi uglednici.

Ženeva: Finale Lige prvaka mladih između AZ Alkmaara i Hajduka

Hajduk je bio deseti klub u finalu Lige prvaka mladih. UEFA je ovo natjecanje pokrenula 2013. godine, a ogled juniora Hajduka i AZ-a bio će deveti finale. U sezoni 2020./21. završnica nije odigrana zbog restrikcija vezanih uz koronavirus. Benfica i Chelsea čak su četiri puta igrali finale, Barcelona i Red Bull Salzburg po dva, a jednom su finale igrali Šahtar, PSG, Porto i Real Madrid. Chelsea i Barcelona osvojili su dvaput, dok su jedan put trofej podignuli Benfica, RB Salzburg, Porto, Real Madrid i AZ.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Live
FINALE JUNIORSKE LIGE PRVAKA 18:00 , STADION SERVETTE, ŽENEVA
Hajduk
0 : 5
AZ Alkmaar
45' Addai 11m, 70', 76' Poku, 79', 87' Meerdink
Sortiranje događaja
KRAJ

Gotova je utakmica u Ženevi, AZ Alkmaar je osvojio juniorsku Ligu prvaka.

87' GOL AZ 5-0

Još jednom je pokazao klasu Meerdink i zabio još jedan gol u mrežu Borne Buljana nakon što je ostala rupa u obrani Hajduka.

79' GOL AZ 4-0

Raspao se sada Hajduk, Buljan mora i četvrti puta u mrežu. Pokazao je Meerdink zašto igra za prvu momčad i zašto je najbolji juniorski igrač kluba te je nakon solo akcije matirao golmana 'bilih'

78'

Budimir radi nove promjene. Izlaze Vrcić i Brajković, a ulaze Duić i Reić. 

76' GOL AZ 3-0

Lijepo je Poku dodao za Meerdinka koji mu je još ljepše petom ostavio natrag, a u jedan na jedan situaciji sa splitskim golmanom, bio je bolji Poku za povećanje vodstva AZ Alkmaara.

Komentari 679