Obavijesti

Sport

Komentari 154

Joke, pakiraj kofere: Prvi put u povijesti ispali u prvom krugu!

Joke, pakiraj kofere: Prvi put u povijesti ispali u prvom krugu!
7

U posljednjoj utakmici skupine C hrvatska reprezentacija izgubila je 74-69 od Grčke i propustila ući u drugi krug Eurobasketa. To nam je prvi put da nismo uspjeli proći

VIDEO

Gasite televizore, nemojte nas gledati, rekao je Ante Tomić nakon debakla protiv reprezentacije BiH. I da ste ga poslušali, ne biste svjedočili ispadanju hrvatske košarkaške reprezentacije s Eurobasketa u prvom krugu, i to prvi put u povijesti. A bili smo dosad na 10 europskih prvenstava. I tako nakon šest dana u Litvi naši igrači pakiraju kofere. Potpuno zasluženo. U utakmici koju smo morali dobiti Grčka nas je pobijedila 74-69.

A uoči početka natjecanja neki su najavljivali susret s Grcima kao utakmicu za prvo mjesto u skupini. Pričalo se o četvrtfinalu, putu do tog cilja. Nikome nije palo napamet da se Hrvatskoj sprema debakl. Bez srčanosti i borbenosti drugo nismo ni zaslužili. Jer utakmice se ne dobivaju igranjem obrane u 3. četvrtini. Na parketu se gine od prve do zadnje minute. Bez problema smo mogli igrati s juniorima, jer oni bi se barem borili. Da, imali smo problema s ozljedama. Nema Tomasa i Ukića, no Grčka, koja nas je dobila, na Eurobasket je došla bez Spanoulisa, Diamantidisa, Papaloukasa, Mavrokefalidisa i Tsartsarisa. Što bi tek oni trebali reći?!

Naši su jednostavno nastavili tamo gdje su stali u blamaži protiv reprezentacije BiH. Na poluvremenu smo imali minus 17, Grci su to digli na plus 20. Sve je ukazivalo na potop.

Ispričavam se hrvatskoj javnosti. Odigrali smo kriminalno poluvrijeme, Marko Popović nakon utakmice

- Odigrali smo kriminalno prvo poluvrijeme. U nastavku smo ih stisnuli i šteta što nismo imali snage za preokret. No mi smo svoju šansu za drugi krug prokockali protiv Makedonije i BiH - rekao je Marko Popović koji je jedini imao hrabrosti izaći pred kamere HRT-a.

- Ispričavam se hrvatskoj javnosti u ime svih nas. Nadam se da će se ubuduće raditi bolja selekcija igrača  - dodao je naš kapetan.

Popović je ukazao na posljednje dvije dionice koje su naši odigrali znatno bolje. U trećoj četvrtini su, zamislite, odlučili zaigrati obranu. I odmah se to vidjelo na rezultatu. U posljednjoj dionici stigli smo na minus tri. Grci nisu znali što bi s loptom. Imali smo šansu za preokret. Popović je 24 sekunde prije kraja smanjio na dva koša, no Grčka je imala napad. Išlo se u brzi faul i nadu da će Grci kiksati s crte slobodnih bacanja. Ali ništa od toga. Hrvatska košarkaška reprezentacija mogla je već spremati kofere. Stanko Barać bio je najbolji s 14 koševa i šest skokova. Marko Popović ubacio je također 14 koševa uz četiri skoka. Vasileiadis i Fotsis predvodili su Grke sa 17 koševa.

Eurobasket, 5. kolo: 

Hrvatska - Grčka 

Rezultat nakon 1. četvrtine: 25-13

Tomić, Andrić, Bogdanović, Draper i Simon petorka je koju je  Joke Vranković stavio od prve minute protiv Grčke. Jedino nam pobjeda igra ako želimo vidjeti drugi krug. U prve tri minute nismo loše krenuli. Znaju igrači da su ostali dužni navijačima u domovini. No Grčka je težak protivnik kad se radi o iskupljivanju, a baš je to bio zadatak našim košarkašima. Nakon pet minuta igre na semaforu je bilo 9-6. Pred kraj prve četvrtine Grci dižu na 18-10. Završilo je 25-13. Loš je to početak naših košarkaša.

Rezultat nakon 2. četvrtine: 44-27

Trica nam ne ide. Zasad 0-4, a Grci imaju i pet skokova u napadu. Od početka moramo loviti rezultat. Grci na polovici druge četvrtine imaju plus 16. Najveću prednost na utakmici. A i to su Grci popravili kad su poveli s 19 razlike. Bogdanović je zabio našu prvu tricu na utakmici, i to iz sedmog pokušaja. Smanjili smo tada na minus 15. A 1:30 prije kraja odmora Grci su došli na plus 20. Na odmor se otišlo s plus 17 za Grčku. Bezizgledna situacija, barem se tako čini...

Rezultat nakon 3. četvrtine: 58-45

Krenuli smo u lov na grčku prednost, ali to će biti gotovo nemoguća misija. Grci su brzo vratili na 20 koševa razlike. Teško je gledati kako igra hrvatska reprezentacija u ovom trenutku. Grci su malo popustili i Hrvatska je stigla na minus 12. Popović je karakterističnom tricom smanjio na 11 razlike i dao kakvu takvu nadu. No nije ona dugo trajala. Grci odmah odgovaraju tricom i dolaze na 53-39. Dvije minute prije kraja 3. dionice Andrić je smanjio na 10 koševa. No Grci pred kraj stišću i s 58-45 odlaze na mali odmor.ž

Rezultat nakon 4. četvrtine:

Dobro smo počeli. Bogdanović je prvo smanjio na 11 razlike i imali smo napad. Popović se provukao i smanjio na 9 koševa razlike. Probudio je Marko nadu u preokret. Bogdanović je zabio iz polukontre i rezultat je bio samo minus sedam. Barać je zabio za minu pet i čekala nas je napeta završnica. Stigli smo i na minus četiri, a do kraja su bile četiri minute. Zisis je vratio na plus šest i potom povećali rezultat na osam koševa viška. No Barać je sve šokirao i tricom vratio nadu. U drugom napadu Tomić zabija za minus tri! Ali uništava nas Fotsis tricom i vraća sve na plus šest za Grke. Nevjerojatno. Do kraja je bilo 24 sekunde. Popović je smanjio na samo dva koša. No Grci su imali loptu i napad. Trebalo je napraviti brzi faul i nadati se da će Grci pogriješiti u slobodnim bacanjima. No nisu pogriješili. Gotovo je.

Najava utakmice s Grcima

Sramota, seljački mentalitet, nemojte nas gledati više, ugasite televizore, bile su poruke Popovića i Tomića nakon sramotnog poraza od reprezentacije BiH. Hrvatska reprezentacija nalikovala je na razbijenu vojsku. Nije bilo discipline, manjkalo je želje, a i motiva, to se sakriti nije moglo.

- Takvi smo. Protiv slabih ne grizemo, a igramo samo protiv jakih. To je taj mentalitet - priznao je Popović.

Igrači su se doveli u situaciju da moraju pobijediti Grčku ako žele proći u drugi krug natjecanja. A nakon ždrijeba vladalo je, u najmanju ruku optimistično raspoloženje. Put prema četvrtfinalu ucrtavao se, rute su bile svakojake, no ni jedna nije vodila kući. 

Upravo to moglo bi zadesiti hrvatske košarkaše na čelu s izbornikom Vrankovićem. Hrvatska bi mogla pakirati kofere već nakon šest dana na Eurobasketu. Osramotili smo se protiv BiH, no sve to će se nakratko zaboraviti ako Hrvatska pobjedi Grčku. Tada ćemo, neovisno o drugim rezultatima, biti u 2. krugu.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 154
VIDEO

VIDEO Đokovića u Rimu pogodili bocom u glavu nakon pobjede! Talijani: Bočica je ispala dječaku
DOLETJELO S TRIBINA

VIDEO Đokovića u Rimu pogodili bocom u glavu nakon pobjede! Talijani: Bočica je ispala dječaku

Nedugo nakon što je potpisao kapu, u glavu mu je doletjela stvar koja je izgledala kao bidon, odnosno plastična sportska bočica za piće. Uhvatio se za glavu i pao na zemlju

Zaradila je šest milijuna dolara i misteriozno nestala s teniskih turnira. Nitko ne zna gdje je...
ODLAZAK ATRAKTIVNE TENISAČICE

Zaradila je šest milijuna dolara i misteriozno nestala s teniskih turnira. Nitko ne zna gdje je...

Camila Giorgi 2011. je izgubila sestru Antonelu u prometnoj nesreći, a tijekom teniske karijere nosila je uniforme vlastitog modnog brenda. Od tenisa je zaradila više od šest milijuna dolara, a obožava i modeling
Maestro Luka lovi rekord Paca Genta, a Mbappé sprema plan da ga otjera iz Real Madrida
ZAKULISNE IGRE

Maestro Luka lovi rekord Paca Genta, a Mbappé sprema plan da ga otjera iz Real Madrida

Modrić lovi rekord Paca Genta i ide po šesti ‘uhati’ trofej. Mbappé na ljeto dolazi u madridski Real i želi mu uzeti broj 10 i na njegovu poziciju dovesti svojeg prijatelja