Obavijesti

Sport

Komentari 3

Atalantin zakon: Tko je brži taj me ima, al' tko nije... Pokojni je

Atalantin zakon: Tko je brži taj me ima, al' tko nije... Pokojni je
1

Društvo iz Bergama najprije se nazivalo prema davnom plemenu, Orobici, a onda se uhvatio nadimak iz grčke mitologije prema božici koja je bila sprinterica, lovkinja i djevica. Dok nije naišao Hipomen...

VIDEO

Atalanta nije uvijek bila 'Dea' tj. Božica. Ili ju bar nisu uvijek tako zvali. Jer se ni klub nije tako zvao. Prvo ime kluba kojeg je Dinamo pomeo u Zagrebu, a kontra kojeg će danas istrčati na Meazzi bilo je - Liceo Classico 'Paolo Sarpi', a 1907. osnovali su ga švicarski studenti u Bergamu (*Paolo Sarpi bio je talijanski povjesničar).

Pokretanje videa...

07:11

U gradu je već postojao jedan nogometni klub, Foot Ball Club Bergamo (utemeljen 1903.) pa su se dva društva 1907. spojila, odabrano je ime Atalanta, a klub je spontano dobio nadimak kojim ga i danas nazivaju: Orobici, prema plemenu koje je davno nastanjivalo područje današnjeg Bergama.

S vremenom sve je češće korišten nadimak Dea koji je Atalanta dobila ne zbog lokacije svog sjedišta nego zbog imena. Jer prema grčkoj mitologiji Atalanta je bila: božica i to - djevica, sprinterica i lovkinja.

Sama je sebe zapravo osudila na nevinost jer mit veli kako je svakog potencijalnog prosca i ljubavnika stavila pred isti test: ako može trčati brže od nje i biti bolji u lovu od nje... Onda može uživati u njenom tijelu i časti da je njezin muž. Ali tko bi izgubio Atalanta bi ga ubila. I bilo je puno više leševa nego seksa.

Mnogi su probali pa se zapuhali i izgubili, a prvi i jedini pobjedu i Deu je dobio Hipomen. Ali mladi su bili toliko uzavreli da nisu mogli izdržati da dođu do Hipomenove kuće i vode ljubav nego su se strasti prepustili usput, ali u hramu druge božice, Kibele koja ih je za kaznu što blude u njenom hramu pretvorila u lavove.

Pa Dinamo, dakle, prije dva mjeseca i tjedan dana nije 'poginuo' kao mnogi koji su pokušali biti bolji od Atalante nego kao Hipomen četiri komada utrpao - božici/lavici.

Evo gdje možete gledati okršaj Atalante i Dinama na San Siru
Evo gdje možete gledati okršaj Atalante i Dinama na San Siru

Aktualni Atalantin grb zaživio je '60-ih godina prošlog stoljeća, a konačni oblik dobio 1993. i ima jasan motiv ženskog profila čija kosi vijori jer - žena trči. Boje (crna, plava i bijela) nisu se mijenjale od utemeljenja, dakle već cijelo jedno stoljeće i 12 godina.

Klub je poznat po svojoj sjajnoj nogometnoj akademiji iz koje su izašla imena a la Gaetano Scirea, Antonio Cabrini, Roberto Donadoni, Alessio Tacchinardi...

Naravno, već godinama jednako je bitno i skautiranje u Južnoj Americi i istočnoj Europi, ali Božica ne zaboravlja paradigmu utemeljitelja klupske Škole nogometa, Mina Favinija, koji niti jednog trena nije krio kako ne radi prema originalnoj ideji nego da Božica kopira kopljanika:

- Ajax u prvi plan ne gura rezultate prve momčadi. Ako se trofej osvoji, sjajno, ali nije najvažnije to nego: učiti djecu nogometu i sretnome i poštenome životu.

I Favinijeva djeca igraju nogomet dostojan klupskoh nadimka - božanstven.

Ali: nek' Dinamo opet bude Hipomen, a sa Atalantom kao u Zagrebu ne čeka da dođu kući nego sve riješi već u 'Kibelinom hramu'. Do poluvremena.

Pokretanje videa...

18:35
Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 3
VIDEO

VIDEO Đokovića u Rimu pogodili bocom u glavu nakon pobjede! Talijani: Bočica je ispala dječaku
DOLETJELO S TRIBINA

VIDEO Đokovića u Rimu pogodili bocom u glavu nakon pobjede! Talijani: Bočica je ispala dječaku

Nedugo nakon što je potpisao kapu, u glavu mu je doletjela stvar koja je izgledala kao bidon, odnosno plastična sportska bočica za piće. Uhvatio se za glavu i pao na zemlju

Zaradila je šest milijuna dolara i misteriozno nestala s teniskih turnira. Nitko ne zna gdje je...
ODLAZAK ATRAKTIVNE TENISAČICE

Zaradila je šest milijuna dolara i misteriozno nestala s teniskih turnira. Nitko ne zna gdje je...

Camila Giorgi 2011. je izgubila sestru Antonelu u prometnoj nesreći, a tijekom teniske karijere nosila je uniforme vlastitog modnog brenda. Od tenisa je zaradila više od šest milijuna dolara, a obožava i modeling
Maestro Luka lovi rekord Paca Genta, a Mbappé sprema plan da ga otjera iz Real Madrida
ZAKULISNE IGRE

Maestro Luka lovi rekord Paca Genta, a Mbappé sprema plan da ga otjera iz Real Madrida

Modrić lovi rekord Paca Genta i ide po šesti ‘uhati’ trofej. Mbappé na ljeto dolazi u madridski Real i želi mu uzeti broj 10 i na njegovu poziciju dovesti svojeg prijatelja