Obavijesti

Sport

Komentari 28

Baka: Molili su da preuzmem Hajduk da ih Torcida ne linčuje

Baka: Molili su da preuzmem Hajduk da ih Torcida ne linčuje
5

Kako je Štimac sedam-osam kola prije kraja znao da će Hajduk osvojiti titulu kad je prednost ispred Rijeke i Intera bila tanka, mala? Zar ta izjava ne povlači neka potpitanja, kaže Blaž Slišković

VIDEO

Djeca koja će ovo ljeto upisati srednju školu nisu se rodila kad je Hajduk zadnji put bio prvak. Toga se ne mogu sjetiti ni oni koji će na fakultet. Bili su premali.

Na godišnjicu zadnjeg Hajdukova naslova razgovarali smo sa tadašnjim trenerom Igorom Štimcem, a neke njegove izjave jako su loše legle jednoj drugoj klupskoj legendi, velemajstoru Blažu Sliškoviću.

POGLEDAJTE VIDEO: Hajdukov rođendan

Pokretanje videa...

Hajduk rođendan 00:34

Štimac je za 24sata objasnio zašto je Hajduk 2005. osam kola prije kraja dao otkaz treneru Baki Sliškoviću, a taj zadnji naslov osvojio sa Štimcem na klupi:

- Vjerojatno bismo i sa Sliškovićem osvojili naslov, ali uprava je zaključila da on nije zaslužio tu čast, zbog neprofesionalnog ponašanja. Bilo nam je teško, napale su nas ozljede, a on je prepustio pomoćniku Miši da vodi sve. Osim toga, nikad nije ispunio prvi uvjet koji smo mu postavili kad je došao: da donese diplomu ili licenciju. Nikad je nije donio, sjedio je na klupi kao predstavnik kluba. Slišković je jako talentiran trener, zaslužan za naš naslov prvaka, ali i kao trener ima isti problem koji je imao kao igrač, i zato nije napravio karijeru kakvu je mogao.

Zadnji Hajdukov naslov: Davao sam svoj novac za plaće igrača
Zadnji Hajdukov naslov: Davao sam svoj novac za plaće igrača

Kako su znali da će biti prvaci?!

Slišković? On više ne želi ni izgovoriti ime Igor Štimac.

- Više nemam snage da tom čovjeku izgovorim ime, pa ću ga zvati "dotični". Dakle, Uprava, ljudi koji su u to vrijeme vodili Hajduk, odlučila da nisam zaslužio tu čast biti prvak s Hajdukom zbog svog neprofesionalnog ponašanja. ako je uprava znala da će Hajduk sedam ili osam kola prije kraja biti prvak? Kad je bodovna razlika između Hajduka, Rijeke i Intera, koji su se borili za titulu, bila tako tanka, mala? Po čemu su mogli znati da će biti prvaci? Zar ta izjava u kojoj uprava Hajduka zna da će biti prvaci ne povlači neka potpitanja? Na osnovi čega su znali? - pita se Baka u razgovoru za Sportske novosti.

POGLEDAJTE GALERIJU: Hajdukova proslava naslova 2005.

hajduk slavlje hajduk slavlje hajduk slavlje
41
| Foto: Ivo Čagalj/PIXSELL/Instagram

- Razlog zbog kojeg sam bio prinuđen prepuštati Krstičeviću neke treninge? U isto vrijeme dok sam vodio Hajduk, bio sam izbornik reprezentacije Bosne i Hercegovine. Meni je ugovorom bilo dopušteno otići jednom u mjesec dana do Sarajeva kako bih mogao obaviti svoje obveze, da napravim pripreme s reprezentacijom.

Štimac i ostali su ga, kaže, na koljenima molili da preuzme momčad.

- 'Blaž, spasi nam glavu'! Kazali su mi da ih Torcida uzima na zub, da ih žele linčovati. Jedan od petorice koji su bili nazočni, praktično je kleknuo preda mnom i kaže mi: 'Molim te, preuzmi Hajduk, tebe Torcida obožava, jedino nas ti možeš spasiti'.

Osobna promocija pa kukanje

O dovođenju Nike Kranjčara i naknadnom Štimčevom isticanju kako je na tom transferu izgubio vlastiti novac:

- Daj Bože da imamo milijun Kranjčara, onda bi ovaj svijet bio bolji. Ali nisu bili svjesni koliko su drugih problema proizveli tim transferom. Dovodiš igrača koji je skup, a nemaš dva-tri mjeseca za plaće!? Niti za one koji rade u klubu, niti za igrače. Napravio si momčadi i klubu medvjeđu uslugu za svoju osobnu afirmaciju. I meni kao treneru u svlačionici. To je bila samo osobna promocija dotičnog gospodina kao sportskog direktora! I nemoj poslije kukati da si izgubio novac. Pa valjda si to uradio zato što si volio klub.

A priča da nije donio licencu koju je obećao?

- To može posvjedočiti i čovjek koji je sa mnom bio na razgovoru o preuzimanju Hajduka, Ahmet Pašalić, tada direktor BiH reprezentacije. Kazao sam im da imam upisanu Pro licencu te da mi je ostao samo diplomski rad. Ja sam s tom licencom vodio reprezentaciju BiH, ona je bila validna u Uefi i i Fifi. Kad sam licencu donio Hajduku nisu mrdnuli 'onom stvari' da je proslijede u HNS, da je verificiraju. Ostavili su je u ladici. Zorislav Srebrić mi je kasnije rekao da nikad nije ni stigla u Savez! - rekao je Blaž Slišković.

U Hajduku nema mira ni kad se prisjećaju svog zadnjeg velikog uspjeha. Od kojeg je prošlo - desetljeće i pol.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 28
VIDEO

VIDEO Ovaj Bayer je čudo! Ne zna za poraz 49 utakmica u nizu, Stanišić zabio u 97. minuti
KAD IDE, IDE

VIDEO Ovaj Bayer je čudo! Ne zna za poraz 49 utakmica u nizu, Stanišić zabio u 97. minuti

Bayern Leverkusen je i u 49. utakmicu u nizu ostao neporažen i tako postavio rekord. Gubili su od Rome 2-0, ali opet su se izvukli u sudačkoj nadoknadi. U finalu Europske lige igrat će protiv Atalante

Predsjednik Hajduka snimljen na sastanku s Andyjem Barom. Tri igrača bila pod povećalom
OTKRIVAMO DETALJE

Predsjednik Hajduka snimljen na sastanku s Andyjem Barom. Tri igrača bila pod povećalom

Ivan Bilić i Andy Bara sastali su se u jednom zagrebačkom hotelu, a menadžer nam je otkrio: "Nemamo razloga skrivati se, a Brekalo je igrač Fiorentine i sva je odluka na Talijanima'
Zaradila je šest milijuna dolara i misteriozno nestala s teniskih turnira. Nitko ne zna gdje je...
ODLAZAK ATRAKTIVNE TENISAČICE

Zaradila je šest milijuna dolara i misteriozno nestala s teniskih turnira. Nitko ne zna gdje je...

Camila Giorgi 2011. je izgubila sestru Antonelu u prometnoj nesreći, a tijekom teniske karijere nosila je uniforme vlastitog modnog brenda. Od tenisa je zaradila više od šest milijuna dolara, a obožava i modeling