Obavijesti

Sport

Komentari 0

'Barakude' dobivaju ogromno pojačanje za Euro: 'Vraćam se! Nakon Tokija bio sam prazan...'

'Barakude' dobivaju ogromno pojačanje za Euro: 'Vraćam se! Nakon Tokija bio sam prazan...'

Složio sam se s izbornikovim idejama i želim se vratiti jer mislim da i dalje mogu pomoći. U zadnje dvije godine igrao sam manje utakmica i to mi je, zapravo, pomoglo da budem bolji i svježiji, kaže povratnik u reprezentaciju

VIDEO

Kolovoz 2021. godine. Hrvatska je, u utakmici za peto mjesto na Olimpijskim igrama u Tokiju, pobijedila SAD. Da, pobijedili smo, uvijek dobrodošlo za kraj bilo kakvog natjecanja, ali konačni osjećaji među "barakudama" bili su tuga, gorčina, ljutnja, razočaranje.... Jer u Tokio nismo otišli biti peti. Međutim, loš(ij)e vijesti tek su uslijedile. Onda kada su se koji dan, tjedan i mjesec kasnije Maro Joković, Andro Bušlje, Paulo Obradović, Xavi Garcia i Luka Lončar odlučili oprostiti od reprezentacije. Odnosno, gotovo polovica!

Smjena generacija? Tako nekako. Protiv biološkog sata se ne može. Niti nagovoriti nekoga na nešto. Iako, samo godinu dana kasnije, s tek četvoricom igrača iz Tokija (!) Hrvatska je u Splitu postala prvak Europe. Ako će tako "bolna" biti smjena generacija, onda je potpisujemo svake godine!

Hrvatski vaterpolisti pobijedili su Srbiju sa 14:12 u te osigurali plasman u četvrtrfinale  Olimpijade

Šalimo se, naravno. Nije nam, uostalom, baš do šale bilo u Fukuoki gdje smo bili deveti na svijetu. Osjećaji ponovno identični onima iz Tokija. A sada, malo više od dvije godine od tog ljeta u Japanu, a uoči novog, siječanjskog Europskog prvenstva u Hrvatskoj...

- Da, vraćam se u reprezentaciju!

U Luki Lončaru (36) Hrvatska dobiva veliko, ogromno pojačanje. Tu smo misao htjeli dovršiti. Kraj Lukinog imena, stoga, brišemo prefiks bivši reprezentativac. Uskoro ćemo i za još jednog, za Maru Jokovića, ali o tom potom. No, do iščekivanja naše najubojitije ljevice svih vremena već sada možemo zapisati još jednom: "Barakude" su za 2024. godinu dobile veliko pojačanje na centarskoj poziciji.

Službeno: Hrvatska će drugi put zaredom ugostiti vaterpolski EP
Službeno: Hrvatska će drugi put zaredom ugostiti vaterpolski EP

- Pričao sam s izbornikom Tuckom prije nekoliko dana i stavio se na raspolaganje i za Europsko prvenstvo u Hrvatskoj, SP u Dohi i OI u Parizu ako ih izborimo - iz Atene će centar grčkog Olympiacosa.

- Složio sam se s izbornikovim idejama i želim se vratiti jer mislim da i dalje mogu pomoći. Nakon Tokija bio sam prazan, emotivno i psihočki, i nisam vidio način da budem na vrhunskoj razini. U zadnje dvije godine igrao sam manje utakmica i to mi je, zapravo, pomoglo da budem bolji i svježiji.

Rio de Janeiro: Hrvatska pobijedila Crnu Goru golom Buki?a osam sekundi prije kraja

To je pošteno, zapravo, najpoštenije moguće prema reprezentaciji, sebi, izborniku. Ako se dobro sjećamo, Luka nikada i nije dokraja zatvorio vrata reprezentaciji. Ostavio je SOS mogućnost, u krajnjoj nuždi ako drugi centri budu ozlijeđeni. To sada nije slučaj, Josip Vrlić, Ivan Krapić i Antonio Dužević pocizionirali su se kao prvi, drugi i treći. A nekako sumnjamo da bi Luka pristao na povratak da bude treći ili četvrti. Ili se varamo?

- Nisam o tome pričao s izbornikom. Znam da je velika konkurencija i vjerujem da se mogu izboriti za mjesto u momčadi.

I to je pravo sportsko razmišljanje i stav. Ono što Lončara, koji je s Vrlićem dugo činio najbolji centarski tandem na planetu, malo favorizira ispred drugih, jest njegova sposobnost da odigra i ulogu braniča. Po novim vaterpolskim pravilima, koja silno žele umanjiti ulogu centra, to je priličan adut.

- Zapravo, u dvije sezone u Pro Reccu i igrao sam više braniča. Iskreno, i očekivao sam da ću igrati manje u Reccu nego prije. Velika je bila konkurencija, puno stranaca. Ali moram biti zadovoljan jer osvojili smo dvije Lige prvaka i mogu reći da je to najbolje uređeni klub na svijetu. 

Ima Luka i treću "kantu" Lige prvaka, onu iz 2016. s Jugom. 

- Mislim da je Talijan Figlioli rekorder, on ih je osvojio šest. A od naših igrača koji su još aktivni, Joković i ja imamo po tri.

Povratak na "barakude" među kojima ćemo, rekosmo, vidjeti opet i Jokovića, možda čak i za Svjetsko prvenstvo u Dohi. Tko zna, možda ga pomami i domaći bazen u Dubrovniku gdje ćemo igrati grupnu fazu Europskog prvenstva, pa preseliti u Zagreb, Lukin grad.

- Da, Zagreb je moj grad. Onda kada smo 2010. godine igrali na Savi, ja sam bio na tribinama. Ali, ne, ovaj moj povratak nema veze s našim domaćinstvom Eura. Jednostavno, golica me još jedan pokušaj na Olimpijskim igrama. Taj loši rezultat u Tokiju čak je najveći razlog.

Budimpešta: Slavlje hrvatskih vaterpolista nakon osvajanja Svjetskog prvenstva

Nakon kojeg je bio u navijačkoj ulozi.

- To je bilo dosta drugačije, zanimljivo, rekao bih. Naravno da mi je bilo žao što nisam bio s dečkima kada smo osvojili zlato u Splitu, a opet mi je bilo žao i nakon Fukuoke jer znam kako se osjećaju i što su morali proći u pripremama. I osjetio sam da mogu pomoći.

Izbornik vas sigurno pomno prati čim kaže da igrate odlično u Olympiacosu.

-  Grk Nikolaidis i ja dijelimo minutažu i dobro funkcioniramo. I momčad, zasad dobro guramo na svim frontovima, prošli smo skupinu Lige prvaka i želimo se plasirati na završni turnir, a tamo je sve moguće.

Umjesto Izraela, Hrvatska želi organizirati Euro u vaterpolu! Savez: Ozbiljan smo kandidat
Umjesto Izraela, Hrvatska želi organizirati Euro u vaterpolu! Savez: Ozbiljan smo kandidat

Hmm, kad već to kažete, nakon vas, Jokovića... Da očekujemo i povratak Andra Bušlje?

- On igra na vrhunskoj razini i dalje u Olympiacosu i može svakako pomoći reprezentaciji. Pitanje je jedino može li izdvojiti vrijeme bez obitelji, ali kvalitetu i dalje posjeduje.

I branički red prilično smo pomladili, ali ne nauštrb kvalitete, pa kao da smo znali da upravo tu leži jedan igrač koji je impresionirao Luku.

- Rino Burić! On me se najviše dojmio, igra na vrhunskoj razini u Jugu. Mora još napredovati, ali čini mi se kao vođa reprezentacije u idućih deset godina.

Nego, Luka, koliko ste vi još godina spremni na "torture" Pere Kuterovca?

- Ha, ha, joj. Cijeli život radim s Perom, od 2003. godine još. Znam treninge napamet, dođe mi slabo od toga, ha, ha. Ako ništa, Pero uvijek stvori super atmosferu i izvlači najbolje.

I "barakude" opet okupljaju najbolje. E, tomu se tek veselimo.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Tko je Edin Terzić? Hit trener u Europi pomagao 'vatrenima'. I želi biti izbornik reprezentacije
PRIČA O TRENERU DORTMUNDA

Tko je Edin Terzić? Hit trener u Europi pomagao 'vatrenima'. I želi biti izbornik reprezentacije

Otac mu je iz Donjeg Vakufa, majka iz Osijeka. Skautirao je u Hrvatskoj za Borussiju, ljetuje u Makarskoj, zna hrvatske pjesme i prati HNL, a vodio je i Haalanda, Reusa...

Ovo je epski raspad svlačionice Hajduka! S nedisciplinom su probleme imali svi treneri...
A NAJSKUPLJI IKAD!?

Ovo je epski raspad svlačionice Hajduka! S nedisciplinom su probleme imali svi treneri...

Plus+ Krivac je predsjednik, koji postavlja pravila igre. I koji je amenovao puno veće probleme od toga je li Sahiti sprintao ili Diallo pružio ruku nakon utakmice... Sada većina igrača izgleda i igra kao da želi što prije otići