Obavijesti

Sport

Komentari 9

Barcelona slavi rođendan: Čak je i Papa navijao za slavni klub

Barcelona slavi rođendan: Čak je i Papa navijao za slavni klub
1

117 godina tradicije, 117 godina nogometne povijesti. Jedan od najvećih i najtrofejnijih klubova na svijetu danas slavi rođendan, a u pisanju povijesti sudjelovali su i hrvatski nogometaši

VIDEO

Kada je Joan Gamper sa skupinom švicarskih, engleskih i katalonskih nogometaša 1899. godine osnovao klub pod nazivom FC Barcelona nije mogao ni sanjati što će taj klub predstavljati nešto više od 100 godina poslije. Barcelona je nogometni simbol, jedan od najpopularnijih klubova na svijetu, broji veliku količinu trofeja, brojne zvijezde su igrale u njenu dresu, a kada bi nekog nogometaša u usponu pitali bi li jednog dana volio igrati u dresu 'blaugrane' odgovor bi u 90 posto slučajeva bio pozitivan.

Barcelona je peterostruki osvajač Lige prvaka. Bayern i Liverpool imaju isti broj, a jedini koji imaju više od Barcelone su Milan (7) i Real Madrid (11). Barca je osvajala La Ligu 24 puta, ima 28 trofeja španjolskog kupa, 4 puta se okitila titulom najboljeg u Kupu pobjednika kupova, a pet puta je podizala trofej Uefina superkupa. No ono čime se njeni navijači posebno ponose i zašto su u velikoj razmirici s Realovcima je otpor režimu Francisca Franca u 20. stoljeću.

Danas Barcelona slavi svoj 117. rođendan, 117 godina velike nogometne povijesti.

Najveći i najljući rival je - Real Madrid

Iako bi gradski El derbi Barceloni, derbi Barcelone i Espanyola, po načelu trebao biti najljući, ovdje to nije slučaj. Ne samo da susret Barcelone i Espanyola nema neki preveliki značaj za 'blaugranu', nego će mnogi navijači reći kako je europski derbi s Milanom puno većeg značaja. Sigurno je da El derbi Barceloni znači i jednima i drugima, ali ni približno kako neki drugi derbiji.

Poput onog s Real Madridom. Popularni El Clasico je jedan od najgledanijih sportskih događaja na svijetu, a polet je dobio za vrijeme režima španjolskog diktatora Francisca Franca. Franco je otvoreno favorizirao Real Madrid koji je bio simbol nacionalizma sredinom 20 stoljeća. Barcelona je predstavljala sve suprotno i oštro se protivila diktatorskom režimu.

Barcelona je u tom periodu, 1939. godine, čak morala promijeniti i ime, a bila je prisiljena promijeniti klupski grb i maknuti katalonsku zastavu iz njega. I danas situacija s katalonskim ponosom nije ništa drugačija. Govorilo se da će Barcelonu izbaciti iz španjolske lige ako dođe do odcijepljenja Katalonije, a sve i jedan igrač koji igra u Barci mora znati katalonski jezik.

Barcini navijači nazivaju se "guzonje"

Barcelona je jedan od klubova koji imaju najveću bazu obožavatelja na svijetu. U Španjolskoj drži drugu poziciju odmah iza Reala. Prema nekim procjenama, jedna četvrtina Španjolaca navija za Barcelonu dok Real simpatizira 32 posto. Značajni porast obožavatelja dogodio se 2000.-ih godina za što su ponajviše zaslužni bivši predsjednik Joan Laporta i Ronaldinho. Tada je odlučeno da će se marketinški orijentirati na engleska govorna područja.

Naziv "guzonje" korijene vuče još s početka prošlog stoljeća kada je Barcelona igrala na prvom stadionu Camp de la Industria. Legenda kaže da su navijači dobili ime po tome što su im se vidjele stražnjice. Riječ je o onima koji su sjedili pri vrhu stadiona pa su se morali nagnuti kako bi bolje vidjeli događanja na travnjaku. Prolaznici su im jasno mogli vidjeti stražnjice.

FC Barcelona v Manchester City - UEFA Champions League Group Stage - Group C

I papa je bio Barcin obožavatelj

Shakira, Justin Bieber, Kobe Bryant (koji voli i AC Milan), bolivudska zvijezda Ranbir Kapoor ili Magic Johnson, koji je 2012. godine posjetio Camp Nou i pogledao El Clasico. Svima je zajedničko da simpatiziraju Barcelonu. No osoba koja je za vrijeme života simpatizirala Barcelonu, a za koju svaki izvorni navijač 'blaugrane' može reći da mu je drago je papa Ivan Pavao II.

papa Ivan Pavao II

Nije tajna da je Barca jedan od klubova bliskih pokojnom papi pošto je još simpatizirao Liverpool i Fulham, ali na ponos svakom navijaču Barcelone može biti to što je jedna velika osobao kao Ivan Pavao II. podržavala aktualnog španjolskog prvaka.

7. studenog 1982. papa Ivan Pavao II. je po prvi put posjetio Kataloniju. Njegova ekselencija obratila se prepunom Camp Nou, koji je tada brojao oko 120 tisuća mjesta. I premda je cijeli dan padala kiša Camp Nou je bio ispunjen. Zapisi toga vremena govore da je u vrijeme početka njegova govora vladala neopisiva tišina na stadionu. Svi su disali kao jedno i dočekali riječi koje je papa izgovorio na katalonskom jeziku.

Najveće zvijezde Barcelone

Tijekom godina mnoga velika imena igrala su na kultnom Camp Nou. Sada su tu Neymar, Andres Iniesta, Luis Suarez ili Gerard Pique... Nekada su pod svjetlima Camp Noua igrali veliki Johan Cruijff, Josep Guardiola, Ronaldinho, Carles Puyol, Samuel Eto'o, Diego Maradona, Romario, Ronaldo, Rivaldo, Michael Laudrup, Ronald Koeman, Luis Figo, Patrick Kluivert, Frank de Boer, Thierry Henry ili Gary Lineker... No malo tko je ostavio traga kao sljedeći dvojac - Xavi Hernandez i Lionel Messi.

Obojica su izdanci čuvene La Masije, Barcelonine nogometne škole za mlade talente. Prvi je istinska ikona katalonskog kluba, čovjek koji je cijelu karijeru proveo u jednom klubu (ako ne računamo odlazak u Al Sadd pod stare dane zbog izdašne plaće koju su mu ponudili), koji je 24 godine nosio boje Barcelone, koji je osvojio 28 trofeja i u vrhu je najuspješnijih španjolskih nogometaša u povijesti. Šest puta je bio u Fifinih najboljih 11 na svijetu (2008-2013), a drži i rekord po broju nastupa za Barcelonu (838).

Pixsell

Za potonjeg, Argentinca Lionela Messija, nema riječi koje bi mogle opisati o kakvom igraču se radi. Dovoljno je reći da drži većinu Barcinih rekorda, da je najbolji strijelac u povijesti kluba (503 gola), da je najbolji strijelac El Clasica s 21 golom kao i Derbija Barceloni sa 16, da je u jednoj sezoni zabio nestvarna 73 gola u svim natjecanjima (91 u jednoj kalendarskoj godini), da je za Barcelonu zabio 37 hat-trickova... Drži Barcin rekord po broju zabijenih golova u Ligi prvaka (92) isto kao i broj zabijenih golova u jednoj sezoni u LP-u (14).

Football Soccer - Spanish La Liga Santander - Sevilla v Barcelona

Hrvati u Barceloni

I dok je za Real Madrid igralo ili igra šest Hrvata (Šuker, Prosinečki, Jovičević, Jarni, Modrić i Kovačić), u Barceloni ih je bilo nešto manje. Petorica, točnije. Ako ćemo računati samo one koji su ostavili traga onda dvojica - Robert Prosinečki i Ivan Rakitić.

Prvi Hrvat koji je otišao na Camp Nou bio je Goran Vučević. No nekadašnja zvijezda Hajduka u Barceloni nikad nije dobila pravu priliku. Pet godina proveo je kao igrač Barcelone, a upisao je svega dva nastupa. Ostatak vremena proveo je na posudbama.

Vučević je drugog Hrvata 'koštao' potpisa za slavni španjolski klub - Klaudija Vukovića. Vukovićev talent, dok je igrao za Šibenik, prepoznala je Barcelona i pozvala ga na probu. Tamo je trenirao s velikanima poput Koemana i Laudrupa, ali na kraju nije uspio potpisati ugovor.

- Bio sam na probi u Barceloni i trebao sam potpisati ugovor za drugu momčad. No, tada je na snazi bilo pravilo o nastupu samo trojice stranaca u momčadi, a Vučević nije htio ići u Oviedo. Tako ja nisam uspio potpisati ugovor - rekao je tada Vuković.

Zatim je na red došao Robert Prosinečki, koji je nakon tri godine u Realu, preko Ovieda i Seville, stigao u Barcelonu. Međutim, Žuti je već bio načet ozljedama i na Camp Nouu je proveo samo jednu sezonu pritom upisavši 19 ligaških nastupa u kojima je postigao dva gola.

Zatim je u Barcelonu stigao Alen Halilović uz kojeg je Barcelona polagala velike nade. Odigrao je sezonu za Barcinu B momčad, zatim je proveo sezonu u Sporting Gijonu, ali nije dobio pravu priliku u A momčadi 'blaugrane'. Nakon što nije uspio upisati nastup za prvu momčad, Barcelona ga je prodala HSV-u.

REUTERS/PIXSELL

Posljednji Hrvat u Barceloni bio je Ivan Rakitić, koji je od svih Hrvata ostavio najviše utjecaja. Premda je na početku angažmana u Barceloni bio osporavan, dokazao je da je kalibar za tako veliki klub i da Barcelona bez njega nije ista. Već dvije godine je jedan od glavnih igrača, uredno starta u prvih 11 i Barce Luisa Enriquea nezamisliva je bez Rakete.

Manchester City v FC Barcelona - UEFA Champions League Group Stage - Group C

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 9
VIDEO

Bivši Dinamov golman: Bolest je neizlječiva, umrijet ću! Želim još jednom pogledati Dinamo...
ŽIVOTNA BORBA

Bivši Dinamov golman: Bolest je neizlječiva, umrijet ću! Želim još jednom pogledati Dinamo...

Georg Koch boluje od raka, dijagnosticirali su mu ga u travnju 2023. i dali mu šest mjeseci života. 'Hej, doktore, još sam ovdje!', poručio je

Tko će biti prvak ako Dinamo i Rijeka imaju isti broj bodova?
KALKULACIJE

Tko će biti prvak ako Dinamo i Rijeka imaju isti broj bodova?

Sudar odluke mogao bi se dogoditi, i vjerojatno će to zaista i biti, međusobni derbi na Rujevici koji se igra večeras od 19.30 sati. Rijeka dočekuje Dinamo u izravnom okršaju
Spektakl na Rujevici dostupan je svima! Evo gdje gledati ključni derbi Rijeka - Dinamo
KLJUČNA UTAKMICA SEZONE

Spektakl na Rujevici dostupan je svima! Evo gdje gledati ključni derbi Rijeka - Dinamo

Ovog je vikenda na rasporedu HNL derbi sezone između Rijeke i Dinama na Rujevici. Tko slavi, napravit će veliki korak prema tituli