Obavijesti

Sport

Komentari 7

Bašić: U Bjelovaru se više nije dobro radilo i zato sam otišao

Bašić: U Bjelovaru se više nije dobro radilo i zato sam otišao
4

Krajem ‘70-ih u Bjelovaru se treniralo jednom dnevno, dok se u svim drugim klubovima bivše države tjedno treniralo osam, devet ili deset puta, kaže Bašić...

Prije 43 godine Bjelovar je dobio europskog prvaka. Rukometaši Partizana predvođeni Hrvojem Horvatom pobijedili su moćni Gummersbach. Nažalost, bjelovarski Partizan je i prvi klub od svih momčadskih prvaka koji je potonuo. Puno prije nastanka neovisne Hrvatska i raspada jugoslavenskog sportskog sustava.

- Partizan je sam kriv za svoje potonuće. Nije pratio trendove, profesionalizaciju sporta. Ne mislim pritom na plaćanje igrača nego na rad. Krajem ‘70-ih u Bjelovaru se treniralo jednom dnevno, dok se u svim drugim klubovima bivše države tjedno treniralo osam, devet ili deset puta. Ja sam i zbog toga 1980. otišao u Metaloplastiku. Mladi igrači počeli su zaostajati za konkurencijom - rekao je proslavljeni hrvatski golman Mirko Bašić.

Damir Špehar/Pixsell

Rukometnu priču u Bjelovaru počeo je Željko Seleš , a klub je nakon samo tri godine postojanja 1958. prvi put postao prvak.

- Nekad je Partizan u prvoj momčadi od 12 igrača imao čak 11-oricu iz Bjelovara. Kad su uspjesi izostali, počeli su dovoditi igrače i sve je propalo. Klub je ispao u drugu ligu - istaknuo je Bašić.

Rukometni klub Bjelovar danas je u hrvatskoj Premijer ligi.

- Ne vjerujem da će se ikada dogoditi da Bjelovar ponovi svoje najveće uspjehe. Kompletna industrija grada više ne postoji, a da napravite nešto više ipak je potreban novac - rekao je Bašić.

Mirko Novosel s Cibonom je ostvario svoja dva plana. Prvi je bio igrački, polako je gradio momčad, koja je sredinom ‘80-ih dvaput bila prvak s Draženom, Acom, Čuturom, Cvjetićaninom...

Drugi mu je plan bio važniji, budućnost kluba. Priliku koju je iskoristio kad je Zagreb dobio organizaciju Univerzijade.

Cibona se od podstanara uselila u svoju dvoranu, a pritom je dobila i vrijedne nekretnine.

- Uvijek sam govorio da Cibona neće vječno biti prvak Europe, da se mora na neki način osigurati dodatni izvor prihoda. Dobili smo 40 poslovnih prostora uz pomoć kojih se moglo živjeti, no to se upropastilo - rekao je Novosel.

Cibona je tim prostorima “platila” dio svojeg duga od ukupno 100 milijuna kuna. Klub je tijekom ‘90-ih i 2000-ih trošio debelo iznad svojih mogućnosti, a zapustila se i škola košarke. Sve je otišlo toliko daleko da je prije nekoliko godina Marko Proleta bio jedini junior kluba. Živio je sam te 2011. u potpuno derutnom internatu, koji se u međuvremenu polako obnovio.

- I taj internat smo osnovali kako igračima ne bismo plaćali stanove ili hotele. Pazili smo na troškove, ali i to se uspjelo upropastiti - istaknuo je Novosel, koji je nekad sa svojim igračima zarađivao novac ne samo pobjedama na parketu.

- Snalazili smo se, prodavali smo ulaznice za Saloon. Tijekom hladnih zimskih večeri smo polijevali vodom teren na Tuškancu kako bi se smrznuo, a onda bismo sutradan naplaćivali građanstvu klizanje. Tijekom ‘80-ih su igrači obilazili javna poduzeća i skupljali novac. Danas su igrači zaštićena vrsta, uopće ih se ne može vidjeti, osim na utakmicama - rekao je Novosel, kojeg je posebno pogodilo propadanje Cibonine škole.

- Talenti su do prije nekoliko godina odlazili u KK Zagreb, to je bio veliki poraz za klub - kaže Novosel.

Vaterpolisti Mladosti sedam su puta osvojili europski naslov. Najviše od svih hrvatskih klubova. Danas je slavni klub pred gašenjem, stariji igrači plaću nisu vidjeli više od dvije godine, točno 27 mjeseci, a vjerojatno niti neće...

Daniel Kasap/PIXSELL

- Kod Mladosti škola nije problem, većina igrača igra u raznim reprezentacijama, no nikakav novac više nije moguće donijeti u klub. Razgovarao sam s brojnim sponzorima da uđu u klub, ali to nikoga ne zanima - kaže Perica Bukić, legenda Mladosti i izvršni direktor reprezentacije.

Ako grad ne pokrije devet milijuna kuna duga, klub će prestati postojati. Vlasnika nema, a predsjednik Boris Labar je zapravo umirovljenik, koji novac neće naći.

- Moglo se vjerojatno voditi klub a da nema dugova, no tada bi se ugasile ambicije kluba. Ako klub preživi, vjerojatno više neće biti igrača pod profesionalnim ugovorom. Mi smo nekad igrali zbog ljubavi, no danas se sportom svi bave zbog novca - kaže Bukić.