Obavijesti

Sport

Komentari 1

Batistuta, Zizinho i Francescoli besmrtni kraljevi Copa Americe

Batistuta, Zizinho i Francescoli besmrtni kraljevi Copa Americe
5

Najstarije nogometno natjecanje na svijetu iznjedrilo je mnogo legendi. Izabrali smo najbolje u povijesti Cope. Batigol, Francescoli, Zizinho i Nasazzi postali su besmrtni

VIDEO

U 95-godišnjoj povijesti na Copa Americi proslavilo se nebrojeno mnogo nogometaša, ali samo rijetki su stekli status besmrtnika. Izabrali smo šestoricu igrača koji su svojim igrama, golovima ili osvojenim naslovima obilježili povijest Copa Americe.

Jose Nasazzi

Urugvajski branič Jose Nasazzi obilježio je Copu Americu 20-ih. Po mnogima najveći urugvajski nogometaš svih vremena 'veliki maršal'. U zlatnim godinama Urugvaja u prvoj polovici 20. stoljeća Nasazzi je osvojio sve što je mogao. No, dok Andradea navode kao najveću zvijezdu domaćeg SP-a 1930. Nasazzi se proslavio u južnoameričkom prvenstvu kojeg je osvojio čak četiri puta 1923., 1924., 1926. i 1937., a dva puta izabran je za najboljeg igrača turnira.

Jose Manuel Moreno

Navijači River Platea nakon sramotnog ispadanja River Platea u drugu ligu sa sjetom se sjećaju kakve su legende igrale za veliki argentinski klub. Jedan od njih je Jose Manuel Moreno koji je s Riverom 'haračio' 40-ih godina, ali i argentinskom reprezentacijom. 'La Charra' je s 'gauchosima' bio nezaustavljiv za vrijeme drugog svjetskog rata. Osvojio je tri naslova u sedam godina. U povijest je ušao zabivši pet golova protiv Ekvadora u rekordnoj 12-0 pobjedi. Proglašen je igračem turnira, a na vječitoj ljestvici strijelaca drži treće mjesto s 13 golova.

Zizinho

Zizinho je najbolji igrač s kojim sam igrao. Kompletan je igrač, rekao je svojedobno Pele Zizinhu. Dok se Pele proslavio na Svjetskim prvenstvima, Zizinho je nosio epitet najboljeg Brazilca na Copa Americi.

Ovaj brazilski virtuoz igrao je na desnom krilu, poznat po svojim driblinzima i proigravanjima Zizinho je svoje umijeće materijalizirao sa 17 golova na južnoameričkim prvenstvima te dijeli naslov najboljeg strijelca u povijesti s Norbertom mendezom. Okitio se i jednim naslovom prvaka.

Enzo Francescoli

Enzo Francescoli je bio moj nogometni uzor u djetinjstvu, rekao je Zinedine Zidane. A kad takve riječi izlaze iz usta jednog od najboljih igrača u povijesti koji je i svom sine dao ime Enzo, onda se stvarno radi o posebno igraču. Urugvajac je bio elegantni dribler, za reprezentacij je zabio 15 golova, no najznačajniji je njegov doprinos u Copa Americi u 80-im i 90-ima. U dugoj karijeri osvojio je tri naslova prvaka s Urugvajom, a Pele ga je uvrstio u najdraćih 100 igrača.

Gabriel Batistuta

Što reći o Batigolu. Uz Maradonu vjerojatno najveći igrač argentinske reprezentacije. Na Copa Americi zabio je nevjerojatnih 13 golova čime drži treće mjesto vječite ljestvice strijelaca. Briljirao je i na SP-u u Francuskoj, no nikad nije došao do svjetskog naslova. Najbolji je strijelac Argentine svih vremena s 56 golova u 78 utakmica. Dvaput zaredom je bio pobjednik Južne Amerike 1991. i 1993. i na i ista dva turnira okitio se titulom najboljeg strijelca. Po mnogima najveće ime Copa Americe ikad.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

Dan prije smrti je plakao, htjeli su da propusti utrku, odbio je...
AYRTON SENNA: 30 GODINA OD SMRTI

Dan prije smrti je plakao, htjeli su da propusti utrku, odbio je...

Ayrton Senna poginuo je 1. svibnja 1994. u Imoli kad se s 310 km/h zabio u zid. Bio je jedan od najvećih vozača Formule 1 u povijesti, a njegovo rivalstvo s Alainom Prostom bilo je više od sporta

Hrvatski nogometaš dobio je jezive prijetnje: 'Slao mi je i fotografije groblja u Vukovaru'
SRAMOTNO

Hrvatski nogometaš dobio je jezive prijetnje: 'Slao mi je i fotografije groblja u Vukovaru'

Rekao mi je i da mrzi Hrvate i da se nada da će biti novi građanski rat kod nas, da će pljunuti moj grob, rekao mi je da sam Arapin, rekao je potreseni Kolinger
Evo kako Dinamo planira slaviti ako pobijedi Rijeku na Rujevici
NOVI PLAN

Evo kako Dinamo planira slaviti ako pobijedi Rijeku na Rujevici

Plus+ Nogometaši Dinama posljednje su titule slavili s navijačima na Macoli. To se 2022. godine dogodilo poslije slavlja u Šibeniku, godinu dana kasnije poslije remija u Splitu. Sad se priprema fešta, ali na drugoj lokaciji...