Obavijesti

Sport

Komentari 7

Bez grljenja na tribini! Na Euro će samo 5473 hrvatska navijača

Bez grljenja na tribini! Na Euro će samo 5473 hrvatska navijača
3

Velika Britanija Hrvatsku drži među državama odakle putnici moraju deset dana u karantenu, čak bez obzira na cijepljenje. No, 17. svibnja mjere se mijenjaju i Uefa se ograđuje jer nema utjecaj na odredbe vlada država

VIDEO

Ma, ja sam vratio ulaznice, dobio novac i miran sam. Tko zna što će biti sa svim tim, da još na kraju ne izgubim sve, priča jedan navijač bogatog iskustva.

- Ja svoje još držim i nadam se da ću smjeti na utakmice. Sve sam lijepo isplanirao, bit će ludnica - uvjerava drugi.

POGLEDAJTE VIDEO: "Vatreni" na Poljudu

Pokretanje videa...

Trening Hrvatske na Poljudu 09:58

I tako riječ po riječ uz pivo otvore temu navijača na Euru. Danas je točno mjesec dana do početka nogometnog događaja godine. I dok su izbornici posložili pripreme i strepe da im se netko ne ozlijedi, navijači su još - izgubljeni!

Tek prošli tjedan Uefa je definirala popis stadiona koji će ugostiti utakmice. A sami su ti gradovi, odnosno države, predložili kapacitet za svoje utakmice, u skladu s epidemiološkim mjerama u toj državi i odnosima s drugim državama odakle bi navijači dolazili.

Sve pakete "follow my team", prema kojem su navijači kupili ulaznice za sve utakmice svoje reprezentacije gdje god ona igrala, Uefa je otkazala jer još ne zna gdje će se sve igrati utakmice nokaut faze. Ali kvota karata za navijače će ostati i može se kupiti nakon grupne faze.

Hrvatska ugostila Francusku u Ligi nacija

Dublin i Bilbao izgubili su domaćinstvo pa je Uefa svima koji su kupili ulaznice za te utakmice vratila novac, ali imaju pravo prvokupa za iste te utakmice koje će se sada igrati u Sevilli, St. Peterburgu i Londonu.

No dobro, lako za Bilbao i Dublin, ali što je s hrvatskim utakmicama i hrvatskim navijačima?

Njih se, naravno, prijavilo puno više nego što je bilo mjesta i prije ograničavanja kapaciteta stadiona. Oni koji su kupili ulaznice u tri su navrata dobili ponudu Uefe da ih vrate i dobiju novac natrag. Zadnji je bio prije deset dana i to je to, tvrdi Uefa, više nema svojevoljnog povrata ulaznica, odnosno tko ima kartu a ne želi na utakmicu, neće dobiti novac natrag. Naravno, u slučaju bolesti ili više sile, priča se mijenja.

Smanjivanjem kapaciteta, za utakmicu s Engleskom na Wembleyu hrvatskim je navijačima ostalo 2050 mjesta od 22.500 koliko će Wembley primati u prvom krugu.

Na okršaju s Česima u Glasgowu bit će 1932 hrvatska navijača, a protiv Škota u Glasgowu 1491 jer Hampden Park smanjio je kapacitet na 12.000 mjesta. Dakle, na prvi će krug Eura ukupno 5473 hrvatskih navijača. A trebalo ih je biti tri puta više...

Uefa je već obavila ždrijeb za sve utakmice za koje su navijači zadržali više ulaznica nego što je kapacitet, što je slučaj za sve tri hrvatske utakmice u prvom krugu. I obavijestila one kojima ulaznice ostaju i one kojima je uplatila povrat novca i poništila karte. S tim da su, voljom ždrijeba, nekima ostale ulaznice za jednu, a nisu za drugu utakmicu, ali tko god je kupio, recimo, u jednoj narudžbi ulaznice za obitelj ili društvo, svi su zajedno ili dobili ili izgubili karte.

E sad je ostao problem dolaska. Naime, Velika Britanija Hrvatsku drži među državama odakle putnici moraju imati dva negativna testa na korona virus i deset dana provesti u karanteni, čak bez obzira na cijepljenje. No, 17. svibnja mjere se mijenjaju i Uefa se ograđuje jer nema utjecaj na odredbe vlada država prema putnicima na njihov teritorij. Jedino je sigurno da nogometni navijači koji dolaze na Euro nisu skupina iznimaka od protuepidemioloških mjera putovanja.

Ostaju pitanja hoće li navijači koji dotad uspiju dobiti obje doze cjepiva biti pošteđeni testiranja, kao i što je s djecom, koja se ne cijepe. Također, sad je već gužva s letovima, mjesec dana do početka Eura već je problem naći avio kartu. Puno veći nego pronaći smještaj.

Pravila ponašanja na stadionima precizno su određena, ostaje tek da vidimo koliko će ih se strogo pridržavati, odnosno kažnjavati one koji ih ignoriraju. Primjerice, nužan je minimalan razmak od metar i pol između navijača, obavezno je nositi masku cijelo vrijeme utakmice na tribinama i u krugu stadiona i Uefa sugerira da se izbjegava zagrljaje, davanje 'pet' i bilo kakav fizički kontakt na tribinama. Živi bili pa vidjeli...

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 7

VIDEO

Modrić otkrio gdje će živjeti kad ode u mirovinu i dodao: Sanjam oproštaj od nogometa u Realu
ŽELI NASTAVITI IGRATI

Modrić otkrio gdje će živjeti kad ode u mirovinu i dodao: Sanjam oproštaj od nogometa u Realu

U početku mi je bilo to teško razumjeti jer sam tijekom čitave karijere bio u početnom sastavu. Kasnije sam prihvatio tu svoju novu ulogu, mislim da sam dobro odigrao i da je trener zadovoljan, rekao je Luka

Filip Hrgović - Daniel Dubois, kad i gdje je borba, koliko košta prijenos, gdje gledati uživo?
SVE BITNE INFORMACIJE

Filip Hrgović - Daniel Dubois, kad i gdje je borba, koliko košta prijenos, gdje gledati uživo?

Filip Hrgović vraća se u ring 1. lipnja protiv Britanca Daniela Duboisa, koji je lani boksao s Usikom za titule prvaka. Njihova borba neće biti za IBF titulu jer je Ukrajinac tražio izuzeće
Čavlina odlazi u ligaškog rivala, Pjaca je na korak od Dinama
DOZNAJEMO

Čavlina odlazi u ligaškog rivala, Pjaca je na korak od Dinama

Dinamo je Čavlinu pustio bez odštete u Lokomotivu, ali je u dogovor ugradio klauzulu po kojoj na njega ima pravo prvokupa po povlaštenoj cijeni od 700.000 eura. Želi ga otkupiti pa dati na kaljenje u Osijek