Sport

Komentari 46

Bijeg od prvog mjesta: Englezi već znaju kako se kalkulira...

Bijeg od prvog mjesta: Englezi već znaju kako se kalkulira...

Bolje je ne biti prvi u skupini, jer pobjednik ide u osmini finala na drugog iz skupine smrti, gdje su Njemačka, Francuska i Portugal. Hoće li Hrvatska i Engleska u tom smjeru kalkulirati? Treba li Dalić ući s tom mišlju?

S kim se križamo?, bilo je prvo pitanje nakon ždrijeba Eura 2020. i saznanja da će se Hrvatska za nokaut fazu boriti s Engleskom, Češkom i nekim iz playoffa (Norveška, Srbija, Izrael ili Škotska).

Odgovor je stigao vrlo brzo... i bio je najgori mogući. Hrvatska je u dijelu ždrijeba sa skupinom smrti. Ako osvoji prvo mjesto, odmah u osmini finala ide na drugog u konkurenciji Njemačke, Francuske i Portugala!

OK, bedasto je reći da Hrvatska (ili bilo tko drugi) treba pustiti utakmicu Englezima. Engleskoj koja je opet moćna, koja je prema kladionicama prvi favorit Eura 2020.

Zato je možda bolje pitati se hoće li Englezi na Euru kalkulirati. Jer ruku na srce, svima nam je prošla kroz glavu pomisao da je bolje ne osvojiti skupinu u Londonu i Glasgowu. Da je bolje biti drugi.

Ma i izbornicima i igračima, budite sigurni. Iako naravno neće o tome govoriti...

Eh sad, problem je što Engleska i Hrvatska igraju u prvom kolu (a ne trećem) i što i drugo i treće mjesto u skupini vodi na Francuze, Nijemce ili Portugalce, ali u četvrtfinalu.

Hrvatska se nikad nije na velikim natjecanjima našla u poziciji da kalkulira jer joj poraz otvara lakši ždrijeb. Engleska jest. Baš prije dva ljeta u Rusiji.

Englezi su bili u skupini s Belgijom, oba su favorita odradila svoje u prva dva kola protiv Paname i Tunisa, a onda je postalo jasno da će pobjednik skupine u osmini finala na Japan, ali potom na Brazil pa Francusku, dok je drugo mjesto donijelo Kolumbiju u osmini finala, pa Švedsku i Hrvatsku.

Obje su momčadi na teren poslale rezerve, Southgate je odmarao Kanea, Allija, Walkera, Sterlinga, Trippiera..., a Belgija je i bez Edena Hazarda, De Bruynea, Lukakua, Kompanyja, Mertensa... pobijedila 1-0 golom Januzaja i poslala se u teži dio ždrijeba, nakon utakmice u kojoj se Englezi nisu nešto ubijali od želje.

Pravda je djelomično bila zadovoljena jer isti su se rivali našli u borbi za treće mjesto i Belgijci su osvojili broncu.

Gareth Southgate opet ima priliku kalkulirati. I zato ih "vatreni" opet trebaju 'maznuti'! Pa ćemo se lako baviti kalkulacijama u zadnjem kolu, kad nama dolazi nominalno najslabiji suparnik u skupini, a Englezi idu na Čehe.

Najčitaniji članci