Obavijesti

Sport

Komentari 7

Bijele ruže još bolje mirišu: Leeds na putu prema vrhu

Bijele ruže još bolje mirišu: Leeds na putu prema vrhu
7

Zbog velikog, ali pomalo zaboravljenog rivalstva, pobjeda nad Manchester Unitedom u 3. kolu FA kupa (1-0) nogometašima Leedsa još je slađa

VIDEO

Više od pola terena preletjela je lopta koju je uputio Johnny Howson, a Jermaine Beckford primio ju je na rubu šesnaesterca. Izgledalo je kao da mu je pobjegla, no uspio ju je opet dohvatiti i gurnuti ispod istrčalog Tomaša Kuszczaka, te se ona otkotrljala u mrežu. "Crveni vragovi" imali su više od 70 minuta za izjednačiti, ali Leeds je zadržao vodstvo, na oduševljenje 9000 svojih navijača koji su doputovali na Old Trafford.
- Rekao sam dečkima da odigraju tako da se osjećaju ponosnima na kraju utakmice, pobijedili ili ne. I upravo su to učinili - rekao je Simon Grayson, menadžer Leedsa, nekad velikoga kluba koji je prije šest godina ispao iz Premier lige, a danas je trećeligaš.
Ova su dva Uniteda među najljućim rivalima u engleskom nogometu. Oni su i simboli svojih pokrajina, Yorkshirea (Leeds) i Lancashirea (Man Utd), u kojima su se u 15. stoljeću vodili građanski ratovi. Štoviše, bitka za Towton poznata je kao najkrvavija u engleskoj povijesti. Na tim se povijesnim činjenicama zasniva i rivalstvo ovih dvaju klubova, poznato i kao "rat ruža" - bijele jorkširske i crvene lankaširske, bijelog Leedsa i crvenog Manchestera.
Nedjeljni okršaj na Old Traffordu bio je prvi "rat ruža" nakon 2004., godine u kojoj je Leeds ispao iz Premier lige. Nakon sezone prilagodbe na niželigaški nogomet, Leeds je iduće godine bio na koračić od povratka u elitni razred engleskog nogometa, no izgubio je u finalu kvalifikacija. Od toga se nije oporavio, pa je 2007. ispao čak u treću ligu (League One). Protekle dvije sezone opet je gubio u kvalifikacijama, ali ove sezone uvjerljivo je prvi na trećeligaškoj tablici s osam bodova više i utakmicom manje od prve pratnje, Norwicha i Charltona. No pobjeda protiv najljućeg rivala, ujedno i prva na Old Traffordu nakon 1981. godine (!) definitivno mu je vrhunac sezone.
U Manchesteru su ovaj poraz proživjeli posebno bolno. Otkad je sir Alex Ferguson prije 23 godine sjeo na klupu, Manchester United nikad nije ispao u ovako ranoj fazi FA kupa, kao što nikad nije ispao od trećeligaša. No u okršajima takvih rivala nikad nije bilo posebno bitno tko je koji na tablici. U ovom slučaju, niti tko je u kojoj ligi.
Sljedeći Leedsov protivnik u FA kupu 23. siječnja će biti Tottenham. Modrić, Kranjčar, Ćorluka i društvo vjerojatno su zadovoljni ždrijebom, jer ipak im na White Hart Lane dolazi trećeligaš, koji je ionako svoj posao za ovu sezonu u Kupu već napravio.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 7
VIDEO

Dan prije smrti je plakao, htjeli su da propusti utrku, odbio je...
AYRTON SENNA: 30 GODINA OD SMRTI

Dan prije smrti je plakao, htjeli su da propusti utrku, odbio je...

Ayrton Senna poginuo je 1. svibnja 1994. u Imoli kad se s 310 km/h zabio u zid. Bio je jedan od najvećih vozača Formule 1 u povijesti, a njegovo rivalstvo s Alainom Prostom bilo je više od sporta

Hrvatski nogometaš dobio je jezive prijetnje: 'Slao mi je i fotografije groblja u Vukovaru'
SRAMOTNO

Hrvatski nogometaš dobio je jezive prijetnje: 'Slao mi je i fotografije groblja u Vukovaru'

Rekao mi je i da mrzi Hrvate i da se nada da će biti novi građanski rat kod nas, da će pljunuti moj grob, rekao mi je da sam Arapin, rekao je potreseni Kolinger
Evo kako Dinamo planira slaviti ako pobijedi Rijeku na Rujevici
NOVI PLAN

Evo kako Dinamo planira slaviti ako pobijedi Rijeku na Rujevici

Plus+ Nogometaši Dinama posljednje su titule slavili s navijačima na Macoli. To se 2022. godine dogodilo poslije slavlja u Šibeniku, godinu dana kasnije poslije remija u Splitu. Sad se priprema fešta, ali na drugoj lokaciji...