Obavijesti

Sport

Komentari 0

'Bili smo prosjaci, sami u tuđini, dovedeni u klub koji ne postoji'

'Bili smo prosjaci, sami u tuđini, dovedeni u klub koji ne postoji'
3

Nismo dobili prebijene pare i htjeli smo natrag kući. Nisu nam dali dokumente i putne isprave. Jedan od nas je uspio pobjeći, a nas trojica smo osam mjeseci živjeli u Zimbabveu kao prosjaci, priča nogometaš

VIDEO

Nogometaši plivaju u lovi i do tridesete zarade dovoljno da osiguraju unuke, praunuke i još koju generaciju iza. Da, ako su vrhunski i ako znaju s novcem.

U nogometu, kao u svakom biznisu, postoji i početna pozicija. Dno na kojem (opet: kao u svakom poslu) ima jako puno mulja. Prevaranata, šljama koji vreba naivne klince i pohlepne roditelje.

Pogledajte video: Francis Adjetey

Što je zemlja manje uređena veće su šanse da takvi prodaju šuplju priču, uzmu neku proviziju ni na što i nestanu u magli. Dogodilo se ove zime, u šarenom svijetu afričkog nogometa i uz pomoć pandemije.

Četiri ganska nogometaša krenuli su kruh zaraditi u Zimbabve. A završili proseći za hranu.

- Igrali smo za ganski Tema Youth, a menadžer iz Kameruna ponudio nam je transfer u Zimbabve. Po potpisu ugovora 10.000 dolara, mjesečna plaća 1.500 $ - priča Ganac Francis Adjetey, jedan od četvorice.

- Naravno da mi je bilo sumnjivo kada klub u koji smo trebali prijeći, Khaja Africa, nisam mogao pronaći nigdje na internetu! Pa sam nazvao broj na pozivnici koju mi je dao menadžer. Odgovoreno nam je da je u pitanju novi, jako ambiciozni klub i da jedva čekaju da dođemo.

Prihvatio je šuplju priču, a onda i nešto još sumnjivije.

- Kaže menadžer, 'Sami platite put, čim dođete oni će vam nadoknaditi taj trošak, a meni sad dajte svaki neku simboličnu proviziju. Kad se smjestite dolazim i ja u Zimbabve pa ćete mi lako dati puni, dogovoreni postotak'.

Dečki mladi, naivni i željni uspjeha, skupili su lovu pa krenuli na put.

U Zimbabveu... Potpis za nižerazredni Lowveld United, smještaj u jednoj sobi na rubu grada i još uplata nekih pristojbi za registraciju i ostale administrativne troškove.

- Odlučili smo potpisati i ostati, kad smo već tu. Znamo igrati, probit ćemo se radom i kvalitetom. Ali krenula je korona, nismo dobili prebijene pare i htjeli smo natrag kući. Nisu nam dali dokumente i putne isprave. Jedan od nas je uspio pobjeći, a nas trojica smo osam mjeseci živjeli u Zimbabveu: kao prosjaci. Nitko nam se više nije javio. Klub zatvoren jer se ne igra nogomet, od menadžera ni 'a', telefon isključen...

Gladni, bez novca, u stranoj zemlji.

- Od sramote nismo tražili pomoć od rodbine i prijatelja. Neugodno ti je javiti kući koliko si ispao glup. Odlaziš s riječima 'Slat ću vam novac', kako onda nazvati i reći 'Treba mi lova da se vratim doma'? Meni, profesionalnom nogometašu koji je napravio međunarodi transfer... Sramota - priča mladi stoper.

- Na kraju smo se obratili Udruzi profesionalnih nogometaša u domovini, u Gani. Oni su nam pomogli da se vratimo i pokrenuli postupak protiv ljudi koji su nas prevarili. Trebali bi dobiti 1.300 dolara od menadžera i njegovih suradnika u Zimbabveu, tako je odredio sud. Još čekamo novac.

Pouka?

- Ako ti netko obeća zaradu, ali prije toga traži da najprije njemu platiš da 'završi posao': okreni se, otiđi i odah nazovi nogometne vlasti pa prijavi prevaranta - rekao je Francis Adjetey koji se vratio u matičnu Tema Youth.

Trenira, igra i čeka neki stvarni transfer. A ne u klub koji - ne postoji.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

VIDEO Hajduk - Rudeš 5-1: Šou na praznom Poljudu. Krovinović i Pukštas po dva, zabio i Kalinić
GOLIJADA U SPLITU

VIDEO Hajduk - Rudeš 5-1: Šou na praznom Poljudu. Krovinović i Pukštas po dva, zabio i Kalinić

Sadržajnu utakmicu bez Marka Livaje pred praznim Poljudom odigrali su Hajduk i 'davljenik' Rudeš. Rudešani su u Split stigli spuštenog garda pa teško nastradali, no uspjeli su stvoriti niz odličnih prilika

Dramatične scene u Beogradu! Pobjednika maratona nakon utrke hitna odvezla na nosilima
NIJE IZGLEDAO DOBRO

Dramatične scene u Beogradu! Pobjednika maratona nakon utrke hitna odvezla na nosilima

Gilbert nije bio jedini koji je pao tijekom utrke. Toplo vrijeme, jak tempo, želja da se što prije stigne na cilj. Sve je to imalo utjecaja na pojedine sportaše
VIDEO Čudesni Gvardiol je opet zabio! Vodi City prema naslovu
POGLEDAJTE GOL

VIDEO Čudesni Gvardiol je opet zabio! Vodi City prema naslovu

'Građani' vode žestoku bitku za naslov s Arsenalom, koji je u velikom londonskom derbiju pobijedio Tottenham 3-2. Manchester ima i utakmicu manje. Ako pobijedi, bit će usamljen na vrhu Premier lige