Obavijesti

Sport

Komentari 21

Bilić: Hrvati su kao i Englezi imali velika očekivanja od Eura

Bilić: Hrvati su kao i Englezi imali velika očekivanja od Eura
1

Slaven Bilić iz dana u dan oduševljava englesku javnost nogometnim znanjem i karizmom, a piše i kolumne za njihove medije. Donosimo vam prevedeni tekst s engleskog jezika za Daily Mail

VIDEO

Da biste bili izbornik reprezentacije morate imati svojevrsne akreditive. Morate imati karizmu i znanje. Morate biti povjerljivi i poštivati svoje igrače. Moraju vjerovati u vas. Ne morate biti najbolji nogometaš svoje generacije - ne morate biti David Beckham - ali morate imati nešto posebno. Morate biti vođa. Takav je slučaj u svakoj državi, piše Slaven Bilić u kolumni za Daily Mail.

Najmanje što se od vas, kao izbornika, očekuje je da imate izuzetne vrline, bile one karizma, taktika ili što već. Najbolja sportska momčad moderne ere All Blacksi (ragbi reprezentacija Novog Zelanda) imaju moto: "Izvanredan uspjeh zahtijeva izvanredne okolnosti." To se odnosi i na mjesto izbornika Engleske. Mora biti izuzetan u najmanje jednoj stavci.

West Ham United v Manchester United - Barclays Premier League

Posao izbornika Engleske je vrlo zahtjevan - teško breme je odgovornost kao što kaže poslovica. Pritisak je nevjerojatan i ne možete ga savladati odlikama i knjigama. Čuo sam da je bivši kapetan Engleske Alan Shearer rekao da bi volio preuzeti reprezentaciju sad kad je Roy Hodgson dao ostavku. To što je netko bio dobar nogometaš ne znači da će biti dobar trener, ali nitko ne može poreći da to pomaže jer je taj netko već sve to prošao.

Poznaje sve uspone i padove, plakao je i smijao se, poznaje medije, iskusio je krizu - ponekad i više! Sve to mu puno pomaže. Ne kažem da je taj netko morao osvojiti Ligu prvaka, ali zaista pomaže ako je iskusio najvišu razinu. Engleski izbornik U-21 momčadi Gareth Southgate najveći je favorit da naslijedi Hodgsona.

Soccer - U21 Euro Qualifying - Bosnia & Herzegovina U21 v England U21 - England U21 Training Session - St George

Znam da Gareth nema neko veliko iskustvo vođenja klubova, ali ima ga na internacionalnoj razini što je, po meni, važnije. Takav je bio i moj put u Hrvatskoj. Postao sam izbornik U-21 momčadi 2004. godine i to iskustvo mi je uvelike pomoglo kada sam preuzeo seniorsku momčad 2006. godine. Ali meni je pomogla činjenica da je taman došlo vrijeme za velike promjene u reprezentaciji. Došlo je vrijeme za mlađe igrače.

U Engleskoj reprezentaciji nije takav slučaj. Roy je to već učinio, stvorio je mladu momčad tako da to ne bi bio razlog zašto bi Gareth dobio posao. Međutim, šest igrača Engleske igralo je pod Southgateom i ako Engleski savez smatra da ima dobru vezu s igračima kao što su Harry Kane i Dele Alli, onda je legitimni kandidat.

'Upozorio sam da Island može zamrznuti Royove nade'

Engleski navijači nisu sretni. Njihova velika očekivanja uoči Eura nisu ispunjena. Kao što sam upozorio na to prošli tjedan, Engleskoj nije bilo nimalo lako s Islandom. A opet je bio veliki šok. Island nije velika momčad (poput Francuske, Njemačke, Španjolske, Italije...op. a.), ali ide im dobro zadnje dvije godine. U kvalifikacijskoj grupi za Euro igrali su s Nizozemskom, Češkom i Turskom. Sve su ih pobijedili kod kuće.

Dobri su u načinu na koji igraju. Način koji je prije pragmatičan nego atraktivan, ali imaju rezultate. U svojoj zadnjoj kolumni sam pisao da će Engleska trebati nešto izuzetno ili malo sreće. To se nije dogodilo. Nije lako slomiti Island. Uzmimo bekove za primjer, Kylea Walkera i Dannyja Rosea. Oni u Premier ligi trče gore-dolje, uživaju igrati i ne možete ih zaustaviti. U ponedjeljak, protiv momčadi koja se branila s puno igrača, oni su imali loptu, ali nisu znali što napraviti s njom jer nisu navikli igrati takvu vrstu utakmice.

England v Portugal - International Friendly

Islanđani igraju na isti način i kada vode i kada gube jer znaju da će kad-tad dobiti ubačaj sa strane ili slobodni udarac tako da ne trebaju igrati s puno igrača ispred lopte kako bi vam naudili. Ako povedete, kao što je Engleska povela, morate pokušati zadržati loptu u njihovoj polovici.

Engleska je imala posjed lopte, ali nije stvorila mnogo šansi za gol.  Oprečno tome, Island je izgledao prilično opasno u protu napadima, pogotovo u drugom poluvremenu kada je Engleska izgubila ritam. U potpunosti su zaslužili pobjedu. Roy Hodgson je sada dao ostavku. Uvijek pokušavam biti suosjećajan s izbornicima reprezentacija jer su u modernom nogometu oni 'masakrirani' kada stvari pođu po zlu.

England v Iceland - EURO 2016 - Round of 16

Tako je i u Hrvatskoj. Navijači također nisu sretni. Kao i u Engleskoj, tako su i u Hrvatskoj imali velika očekivanja, a na kraju su ostali razočarani. Naš izbornik Ante Čačić je doživio teške kritike nakon poraza od Portugala. Bio je to šokantan poraz za nas i, kao trener, znate što očekivati kada se to dogodi. Ishod je logičan.

Nitko se nije protivio momčadi koju je Roy poslao u ponedjeljak, ali nije bila produktivna. Izgledala je monotono. Nedostajalo im je toliko potrebno iskustvo.

Sve u svemu, Roy je (za vrijeme svojeg mandata) postavljao napadačke momčadi i imao je vrlo mladu momčad. Za to zaslužuje pohvale, ali u ponedjeljak je Engleskoj nedostajao netko s takvom kvalitetom. Čak je i Rooney griješio u dodavanjima, koje bi to inače odradio zatvorenih očiju.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 21
VIDEO

VIDEO Đokovića u Rimu pogodili bocom u glavu nakon pobjede! Talijani: Bočica je ispala dječaku
DOLETJELO S TRIBINA

VIDEO Đokovića u Rimu pogodili bocom u glavu nakon pobjede! Talijani: Bočica je ispala dječaku

Nedugo nakon što je potpisao kapu, u glavu mu je doletjela stvar koja je izgledala kao bidon, odnosno plastična sportska bočica za piće. Uhvatio se za glavu i pao na zemlju

Zaradila je šest milijuna dolara i misteriozno nestala s teniskih turnira. Nitko ne zna gdje je...
ODLAZAK ATRAKTIVNE TENISAČICE

Zaradila je šest milijuna dolara i misteriozno nestala s teniskih turnira. Nitko ne zna gdje je...

Camila Giorgi 2011. je izgubila sestru Antonelu u prometnoj nesreći, a tijekom teniske karijere nosila je uniforme vlastitog modnog brenda. Od tenisa je zaradila više od šest milijuna dolara, a obožava i modeling
Maestro Luka lovi rekord Paca Genta, a Mbappé sprema plan da ga otjera iz Real Madrida
ZAKULISNE IGRE

Maestro Luka lovi rekord Paca Genta, a Mbappé sprema plan da ga otjera iz Real Madrida

Modrić lovi rekord Paca Genta i ide po šesti ‘uhati’ trofej. Mbappé na ljeto dolazi u madridski Real i želi mu uzeti broj 10 i na njegovu poziciju dovesti svojeg prijatelja