Obavijesti

Sport

Komentari 29

Bio sam u Hajduku, trebao sam potpisati, ali mi mama nije dala

Bio sam u Hajduku, trebao sam potpisati, ali mi mama nije dala
1

Prije točno 50 godina prvi su put igrali Slaven Belupo i Hajduk. Slavko Kovačić bio je najboji igrač Slavena: Holcer i ja pali smo u lokvu i do kraja utakmice sam jurio terenom da se ne smrznem!

VIDEO

Zar je točno 50 godina od kada sam u dresu Slavena igrao protiv splitskog Hajduka u kupu? - zapitao nas je možda najbolji đurđevački nogometaš svih vremena Slavko Kovačić (69), koji je nakon onog Slavenovog obukao dres Dinama iz Zagreba.

No, malo je poznato da je u svojoj bogatoj karijeri trebao postati igrač Hajduka, i to one sjajne generacije koju je predvodio Ante Mladinić.

- Nakon što sam završio osmi razred, Stanko Žaja iz Đurđevca, koji je iz Šibenika, me preporučio tajniku Hajduka i svojem prezimenjaku. Bio sam gotovo tri mjeseca tijekom ljetnih praznika i stanovao sam kod Mužinića, koji je napravio reprezentativnu karijeru. Luštica je vodio prvu momčad a mi, 16-godišnji klinci, smo bili kod Mladinića. Najviše sam se družio sa Slavišom Žungulom, Mićunom Jovanićem i Mijačem - pojašnjava svoj nogometi put Kova.

Unatoč tome što je zadovoljio i trebao ostati u Splitu, i tko zna kako bi mu se nogometna karijera razvijala, majka je stopirala ostanak u pa se vratio se u Đurđevac, u Graničar. Mama je kazala: "Kruh u ruke, jer se od nogometa ne živi". Šest mjeseci prije povijesne utakmice protiv Hajduka došao je u Slaven, koji se natjecao u Zagrebačkoj zoni. Što bi danas bilo u rangu 3. lige.

'Klanovi u svlačionici? Ako ih bude, ja ću ih sam 'zadaviti'...'
'Klanovi u svlačionici? Ako ih bude, ja ću ih sam 'zadaviti'...'

- Znam da je vrijeme bilo očajno. Susnježica i blatnjav teren, koji se nakon par minuta pretvorio u kaljužu. Igrala se peta ili šesta minuta kad sam u jednom skoku zajedno s Draganom Holcerom, tadašnjim stoperom Hajduka i reprezentacije, nezgodno pao u blatnjavu lokvu. Kako je bilo hladno, morao sam se kretati više nego je uobičajeno, da se ne smrznem. Naš tadašnji trener Branko Pleša nas je dobro pripremio i mi smo pružili dobar otpor Hajduku. Sjećam se da je Ristić, koji je u reprezentaciji igrao braniča, prebačen u napad i on je donio Hajduku 2-1 pobjedu - pojašnjava Slavek.

Rezultat današnje utakmice nije htio prognozirati jer su oba kluba njegovi, ali mu srce za nijansu kuca za Slaven Belupo.

Kovačić je jedini igrač u 50 godina koji je iz Slavena izravno otišao u Dinamo. Sjajnu je karijeru zaključio u Austriji, gdje je neko vrijeme radio kao trener. Vrhunac trenerske karijere mu je mjesto pomoćnika Otte Barića, koji je kormilario austrijskom reprezentacijom.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 29
VIDEO

Umro je Velibor Džarovski: Namjestio je 80 utakmica, 30 festivala, kao i izbora za miss
OTIŠAO 'KRALJ MAFIJE'

Umro je Velibor Džarovski: Namjestio je 80 utakmica, 30 festivala, kao i izbora za miss

Velibor Džarovski preminuo je u 75. godini, javljaju mediji iz SJeverne Makedonije. Samoporzvani "kralj nogometne mafije" umro je nakon kraće bolesti, a vijest je potvrdila i obitelj.

VIDEO Ovo je da ti se sledi krv u žilama! Japanac srušio rekord i preletio skoro 300 metara...
NEVJEROJATAN SKOK

VIDEO Ovo je da ti se sledi krv u žilama! Japanac srušio rekord i preletio skoro 300 metara...

ISLAND - Japanac Ryoyu Kobayashi na Islandu je postavio neslužbeni svjetski rekord u skijaškim skokovima. Preletio je čak 291 metar na posebno izgrađenoj skakaonici u skijaškom centru Hlidarfjall, a srušio je službeni svjetski rekord za 37,5 metara. U zraku je bio osam sekundi i postigao najveću brzinu od 107,5 kilometara na sat.
Dinamov zaokret: Najboljima još veće plaće, a sa strancima nikad nismo napravili razliku
'OKREĆEMO SE MLADIMA'

Dinamov zaokret: Najboljima još veće plaće, a sa strancima nikad nismo napravili razliku

Marko Marić kaže: Teško profiliramo krilne igrače, a razvijamo sjajne vezne pa takve ne treba tražiti u inozemstvu. Davanje velikih i dugoročnih ugovora djeci od 18 godina je loše. Svi koji su otišli iz Dinama sa 16 godina, do 19. su bili u puno slabijem klubu