Obavijesti

Sport

Komentari 2

Birtija: Uskoro će i korporacije sudjelovati na Zimskim igrama

Birtija: Uskoro će i korporacije sudjelovati na Zimskim igrama
1

Korporacijama trebaju emocije. Na emocijama se može lijepo zaraditi. Traže se prvaci i pokoja drama zbog poraza ili spektakularne ozljede. Kao u pjesmi “I’ll keep the money, you can keep the fame”

VIDEO

Nama je tad bilo najvažnije da se piše da imamo više opreme od Parnog valjka. Da ozvučenje vozimo u dva šlepera. Da smo tad imali ovu pamet... Mislim da je ovo izgovorio Goran Bregović iz Bijelog dugmeta.

Nisam siguran je li spomenuo baš Parni valjak. No ostaje suština o egu, ponosu, zbog kojeg nisu zaradili koliko su mogli. Mogli su potrošiti manje, zaraditi više i biti jednako velike zvijezde. A lova kasnije ponekad bolno zafali.

Olimpijske igre su u istom problemu. Korporacije sve naglašenije doslovce poništavaju države. Rekordi masovnosti odavno su nevažni. A i skupi su. Države više nemaju love za gradnju sportskih borilišta koje će kasnije pojesti korov. Da ne idemo predaleko, kojeg će vraga Sarajevu staza za bob i sanjkanje? Koji je smisao te staze? Da sve vozače boba i sanjkaše svijeta dovedeš na isto mjesto, pa njih ne bi bilo dovoljno da se razmjeste uz stazu.

Troškovi su postali preveliki i za mnogo snažnije ekonomije. I, promatramo li ekonomiju kao čovjeka, raskalašenog bogataša, ima pametnijih načina da se spiska lova od rušenja rekorda broja sportaša i disciplina na olimpijskim igrama.

Korporacijama trebaju emocije. Na emocijama se može lijepo zaraditi. Traže se prvaci i pokoja drama zbog poraza ili spektakularne ozljede. Kao u pjesmi “I’ll keep the money, you can keep the fame”. Lova meni, korporaciji, a ti, državo, možeš zadržati slavu.

Možda nije daleko dan kad će neka korporacija na natjecanju nastupiti pod svojom zastavom. Možda to tvrtke ne rade već danas jer je ipak malo prerizično. U tom kontekstu – lova, slava – treba promatrati i financiranje nečijeg sudjelovanja na natjecanjima. Da sam pun para, bih li sebi platio rekreaciju nekoliko tisuća kilometara daleko? A zašto bih to onda platio drugima? Ako je početkom devedesetih bilo važno pronijeti zastavu na nekoliko natjecanja, a sredinom i krajem devedesetih osvojiti nekoliko medalja, taj zadatak je odavno obavljen. Vrijeme je da si sportaši ili nađu korporaciju koja će platiti njihovu aktivnost ili da si sami plate.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Vidi sve članke ovog autora
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 2
VIDEO

Svaki nastup naših olimpijaca i svako borilište: Evo rasporeda!
ZOI PYEONGCHANG

Svaki nastup naših olimpijaca i svako borilište: Evo rasporeda!

Prije četiri godine u Sočiju imali smo 11 predstavnika u tri sporta, a sada ćemo ih imati čak devetero više u jednom sportu više. ZOI u Južnoj Koreji počinju u petak, a mi vam donosimo raspored nastupa Hrvata

Rusi imali dva slučaja dopinga, MOO im ipak ukinuo suspenziju
PROMJENA PLANA

Rusi imali dva slučaja dopinga, MOO im ipak ukinuo suspenziju

Prvotni plan MOO-a je bio da se Rusiji ukine suspenzija već zadnjeg dana Igara u Pyeongchangu te da se na svečanom zatvaranju zavijori ruska zastava, no od tog se plana odustalo
Čudo iz Češke ispisalo povijest: Prva s dva zlata u dva sporta!
ESTER LEDECKA

Čudo iz Češke ispisalo povijest: Prva s dva zlata u dva sporta!

Nakon što je na posuđenim skijama Mikaele Shiffrin postala olimpijska pobjednica u superveleslalomu, Ester Ledecka danas je svoju čudesnu sportsku priču upotpunila zlatom u paralelnom veleslalomu snowboarda