Obavijesti

Sport

Komentari 356

Barca dala Abidalu kapetansku traku da primi trofej pobjednika

Barca dala Abidalu kapetansku traku da primi trofej pobjednika
46

Nogometaši Barcelone slavili su 3-1 u finalu Lige prvaka na Wembleyu golovima Pedra, Messija i Ville. Dominaciju Barce nakratko je poremetio gol Rooneya za 1-1

VIDEO

Poraz je sastavni dio igre, a iz ovog smo mogli mnogo naučiti, rekao je menadžer Manchester Uniteda Alex Ferguson nakon Barceloninog slavlja u finalu Lige prvaka prije dvije godine u Rimu. 

Ne mogu biti sretniji. Ovo je za povijest, rekao je strijelac trećeg gola Villa

No nije puno naučio. Barcelona je ponovno bila za klasu bolja i zasluženo je slavila na prepunom Wembleyu s 3-1. Samo na papiru i u prvih 10-ak minuta nisu imali lak zadatak igrači Pepa Guardiole. Na terenu je nakon te 10. minute i početnog pritiska Engleza igrala samo jedna momčad. United niti u jednom trenutku nije bio blizu Kataloncima, čak niti kad je izjednačio iz jedinog udarca u okvir gola u prvom dijelu preko Rooneya. United koji je do finala primio samo četiri gola, koji u 12 utakmica nije znao za poraz, koji je izgubio samo jednu od 34 utakmice Lige prvaka igrane Engleskoj nije imao šanse protiv ovakve Barcelone. 

- Ne mogu biti sretniji.  Fantastičan smo rezultat ostvarili na tako važnom stadionu za našu klupsku povijest - rekao je strijelac trećeg gola David Villa, dok je njegov suigrač Javier Mascherano naslov posvetio bivšem klubu Liverpoolu.

Prvo poluvrijeme završilo je 1-1, sa statistikom debelo na strani Barcelone. Osam puta su pucali prema Van der Saru igrači Barcelone, United tek dvaput, s jednim udarcem u okvir (gol Rooneya op.a.). Čudesni Xavi, asistent kod prvog gola Barcelone kad je proigrao Pedra, u prvom je dijelu imao 79 dodavanja, 58 više od i jednog igrača Manchester Uniteda. Protiv takve momčadi ne može se igrati.  Malu šansu dao je Unitedovim navijačima Wayne Rooney.

- Rekao sam Messiju, Xaviju i dečkima da se moramo paziti Rooneya. Strašan je - rekao je Gerard Pique koji je igrao s engleskim napadačem u Manchesteru. 

Suigrači su ga olako shvatili, ostavili su Rooneyu djelić prostora, a ovaj je zabio za 1-1 i poništio Pedrov gol sedam minuta prije. Bio je to prvi gol Waynea Rooneya u Ligi prvaka jednom španjolskom klubu nakon 624 minute. A znao je United da mu Barcelona neće dati previše prilika. Katalonski je klub dosad u Ligi prvaka protivnicima dopuštao prosječno dva udarca u okvir gola po utakmici. 

No samo devet minuta trebalo je Barceloni da u drugom dijelu zabije i preokrene sve na svoju stranu. Leo Messi je 12. golom izjednačio rekord Van Nistelrooya po broju golova u jednoj sezoni Lige prvaka.

Imali smo previše grešaka. Nisam htio ovako završiti karijeru, rekao je utučeni golman Uniteda Van der Sar

Kad je Villa fenomenalno zabio u rašlje za 3-1, igrači Manchester Uniteda primili su se za glavu. Pa do kraja je 20 minuta, nećemo valjda primiti pet komada u finalu, vjerojatno su se zapitali. S pravom, jer Barcelona je igrala nogomet kakav se ne viđa svaki dan. Pokušaji prema golu 18-4, u okvir 11-1 uz 65 posto lopte u nogama. Finale u kojem Barcelona nije dopustila igrati Manchesteru. Četvrta "kanta" putuje u Barcelonu. Više nego zasluženo.

- Nisam se htio ovako oprostiti od nogometa. Imali smo previše grešaka da bismo ozbiljnije zaprijetili Barceloni - rekao je utučeni golman Manchester Uniteda Edwin van der Sar.

A na kraju još jedan sjajan potez katalonske momčadi. Kako pehar prvi podiže kapetan pobjedničke momčadi, Barca je tu čast dala Ericu Abidalu, čovjeku koji je igrao dva mjeseca nakon što su mu otkrili tumor. Abidal je uzeo pehar u ruke i ponosno ga podigao u zrak. Navijači su s ovacijama pozdravili ovaj potez.

FINALE LIGE PRVAKA:

Barcelona - Manchester United 3-1 (Pedro 27', Messi 54', Villa 69' / Rooney 34')

Zanimljivosti:

U finalu su se susrele momčadi s najboljim napadom (Barcelona) i najboljom obranom (Manchester United)

Xavi je u prvom dijelu imao 79 dodavanja, 58 više od i jednog igrača Manchester Uniteda

Wayne Rooney zabio je svoj prvi gol španjolskom klubu u Ligi prvaka

Barca je uputila 19 udaraca prema golu, United četiri

12 udaraca Barce išlo je u okvir gola, Unitedov samo jedan

United je napravio 16 prekršaja prema pet Barceloninih

Leo Messi zaključio je Ligu prvaka kao vodeći strijelac s 12 golova 

Argentinac je očekivano izabran za igrača utakmice

United je do finala izgubio samo jednu od 34 utakmice na engleskom tlu

Messi, Pedro i Villa ove su sezone zabili 98 golova u svim natjecanjima

Xavi je asitirao 13. put, dosad je u Ligi prvaka namjestio 99 situacija za gol

Španjolska je sa 13 trofeja postala prva nacija ispred Italije (12) po broju titula u Ligi prvaka i Europskim kupovima 

Messi je treću sezonu zaredom najbolji strijelac Lige prvaka što je još uspjelo samo Gerdu Mülleru i Jean-Pierre Papinu.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 356
VIDEO

VIDEO Hajduk - Rudeš 5-1: Šou na praznom Poljudu. Krovinović i Pukštas po dva, zabio i Kalinić
GOLIJADA U SPLITU

VIDEO Hajduk - Rudeš 5-1: Šou na praznom Poljudu. Krovinović i Pukštas po dva, zabio i Kalinić

Sadržajnu utakmicu bez Marka Livaje pred praznim Poljudom odigrali su Hajduk i 'davljenik' Rudeš. Rudešani su u Split stigli spuštenog garda pa teško nastradali, no uspjeli su stvoriti niz odličnih prilika

Dramatične scene u Beogradu! Pobjednika maratona nakon utrke hitna odvezla na nosilima
NIJE IZGLEDAO DOBRO

Dramatične scene u Beogradu! Pobjednika maratona nakon utrke hitna odvezla na nosilima

Gilbert nije bio jedini koji je pao tijekom utrke. Toplo vrijeme, jak tempo, želja da se što prije stigne na cilj. Sve je to imalo utjecaja na pojedine sportaše
VIDEO Čudesni Gvardiol je opet zabio! Vodi City prema naslovu
POGLEDAJTE GOL

VIDEO Čudesni Gvardiol je opet zabio! Vodi City prema naslovu

'Građani' vode žestoku bitku za naslov s Arsenalom, koji je u velikom londonskom derbiju pobijedio Tottenham 3-2. Manchester ima i utakmicu manje. Ako pobijedi, bit će usamljen na vrhu Premier lige