Sport

Komentari 42

Bjelica je drastično poskupio dinamovce: Razlika je 66 mil. €

Bjelica je drastično poskupio dinamovce: Razlika je 66 mil. €

Bjelica je na Maksimir stigao sredinom svibnja prošle godine i u ovih 16 mjeseci pod njim nekima su drastično skočile cijene. Ne treba dalje od Olma, prije Bjelice cijena mu je bila 3,5 milijuna, a sada 30

Odlične predstave u Europi prošle sezone, a i na početku ove povećale su tržišnu cijenu gotovo svim Dinamovim igračima. Oni danas vrijede 107,3 milijuna eura, što je uvećanje za čak 34 milijuna prema novim podacima Transfermarkta koji je u ponedjeljak izdao nove vrijednosti. Što tek da su pričekali četvrtak...

Kako god, taj specijalizirani portal dva puta godišnje osvježava vrijednosti igračima, a u odnosu na ožujak najveći pomak doživio je Dani Olmo. Njegova procijenjena vrijednost pokazuje da Dinamo u svojoj svlačionici ima pravog dragulja. Što već odavno znamo. I čak devet igrača među najskupljih deset u HNL-u. Jedini je "uljez" povratnik u Hajduk Filip Bradarić.

Međutim, zanimljivo je vidjeti cijene dinamovaca prije dolaska Nenada Bjelice i sada. Bjelica je na Maksimir stigao sredinom svibnja prošle godine i u ovih 16 mjeseci pod njim nekima su drastično skočile cijene. Ne treba dalje od Olma, prije Bjelice cijena mu je bila 3,5 milijuna, a sada 30. 

Naravno da nisu samo igre u Dinamu kumovale tome, već i u mladoj španjolskoj reprezentaciji za koju je, primjerice, zabio gol u finalu Eura do 21 godine. No, u Dinamu je najviše pokazao i najviše se istaknuo... 

Napominjemo kako smo u obzir uzeli igrače koji su odradili barem polusezonu pod Bjelicom, a tu ne ulaze Pinto, Moubandje, Ivanušec, Kulenović, a nismo tretirali ni mlade poput Horkaša, Marina, Miškovića i drugih koji su još u drugom ili trećem planu za prvu momčad. 

Vrijednosti prije Bjelice vs. 16. rujna 2019. (u milijunima eura):

Osim što je u ovih godinu i pol dana napredovao, Livi se probio i do reprezentativne jedinice koja je, također, utjecala na poveći rast cijene. S obzirom da ima 24 i da ima zainteresiranih, ovo će u budućnosti samo rasti...

Teško je raditi na svojoj cijeni kada ste drugi golman kao što je Zagorac, ali ono što dobije prilike, iskoristi. Međutim, iako je skuplji s Bjelicom, u ožujku je vrijedio 800 tisuća, što je 50 tisuća manje od njegove rekordne vrijednosti dok je bio u Lokomotivi.

Plavi stoper došao je nekoliko dana nakon Bjelice, no u proteklih godinu dana postepeno mu je u Dinamovu dresu rasla cijena. Prvo na 4,50, sada na 5,00. Mogli su biti malo i velikodušniji, realno.

Kada je dolazio iz Lecha, ovaj stoper iz Tomislavgrada nije vrijedio ni milijun eura, a sada je točno petput skuplji.

Osječanin je među igračima koji je najviše napredovao pod Bjelicom koji mu jako vjeruje. I to se vidi na vrijednosti. Još ako dođe i na reprezentativnu scenu...

Jedan je od igrača koji imaju silazan trend vrijednosti. Kada je stizao u Dinamo iz Rijeke, bio je procijenjen na 2,5 milijuna eura, ali ozljede su učinile najviše problema.

Zanimljivo, on ide silaznom putanjom. Sada je standardan i u sljedećem izdanju očekujemo da se to promijeni.

Slovenac je imao problema s formom, no sad se opet "našao" s njom. Iako je imao malo "propadanje" u vrijednosti između prošlog ožujka i ovog rujna, kada je potpisao za hrvatskog prvaka, vrijedio je 2 milijuna.

Nije bilo potrebno kapetanu da se brzo vrati tamo gdje je bio prije one epizode sa suspenzijom. Ne znamo samo zašto u proteklih šest mjeseci nije probio rekordnih 6,00 jer trebao je.

Mladi veznjak ima povjerenje i minutažu, pa je posve logično da ne može rezultirati drugačije nego porastom. Ne nemalim.

O njemu je već sve rečeno u uvodnom dijelu. Pitanje je samo na koliko će porasti nakon igara u Ligi prvaka.

Sa svakom novom ljestvicom vrijednosti on raste. Kao i njegova igra. Bjelica je u tome definitivno imao prste.

Stigao je protekle sezone, odradio je cijelu sezonu pod Bjelicom, no cjenovno nije napredovao. Ni uopće u tom pogledu otkako je stigao s Kajzerice na Maksimir.

Za njega je najveća šteta što, recimo, Transfermarkt nije radio radio izračune tjedan dana kasnije. No, svejedno nije njegov skok nimalo beznačajan, krivulja vrijednosti uistinu se iskrivila u zadnjih godinu i pol.

I kod njega se osjeti nedostatak kontinuiteta otkako se vratio iz Lecha. 

Protekle je sezone uglavnom igrao u Europi, no i to je bilo dovoljno da se zaustavi njegov pad vrijednosti koji je počeo u Werderu i krene prema usponu. U odnosu na ovaj ožujak ostao je na istoj.

Stigao je u siječnju iz Gorice u kojoj je, zapravo, podebljao cijenu. U Dinamu u ovih devet mjeseci to još nije.

Napredovao je, ali i u njegovom je slučaju Transfermarkt mogao biti velikodušniji u odnosu na treći mjesec.

Poslije Olma ostvario je najveći skok. Sasvim opravdano. Kad je napuštao Veronu, bio je na 850 tisuća eura, sada je gotovo deset puta skuplji.

Petkovićeva eksplozija gurnula ga je u drugi plan, pa je i logično da se to osjeti.

Došao je kada i Atiemwen, dobro krenuo, probio i milijun eura, no sada se situacija promijenila.

Iako postoje iznimke jer su neki poput Andrića ili Atiemwena svoje cijene "nabildali" prije Dinama, razlika od gotovo 70 milijuna eura najbolje govori kakav su napredak dinamovci učinili pod Bjelicom.

POGLEDAJTE VIDEO SERIJAL '24 PITANJA' S AMEROM GOJAKOM:

 

Najčitaniji članci