Obavijesti

Sport

Komentari 71

Bjelica: Olmo će srušiti rekord i donijeti najmanje 30 mil. eura

Bjelica: Olmo će srušiti rekord i donijeti najmanje 30 mil. eura
1

Pobjeda protiv Šahtara mogla bi pomoći da napokon izgradimo stadion. Nemam još ponuda iz Francuske, ali učim jezik jer moram biti spreman. A ove smo sezone zaradili 35 milijuna eura, kaže trener Dinama koji će uskoro u Barcelonu

VIDEO

Šahtar je skuplja i iskusnija momčad od nas na visokom nivou. Bit će teško, ali domaćom pobjedom možemo napraviti veliki korak prema prolasku u osminu finala, rekao je Nenad Bjelica.

Trener "modrih" dao je veliki intervju za Kleine Zeitung, austrijske regionalne novine sa sjedištima u Grazu i Klagenfurtu, uoči važne utakmice protiv ukrajinskog prvaka u četvrtom kolu Lige prvaka na Maksimiru (srijeda, 21 sat).

Pokretanje videa...

03:30

- Prošle godine razbili smo to prokletstvo, neporaženi prošli skupinu Europske lige i ispali u drugoj rundi nokaut faze od Benfice. Da vam bolje to približim: Dinamo je najveći klub u istočnoj Europi, tu uključujem i Austriju, igrao je 10, 11 puta u raznim grupnim fazama u zadnjih 15 godina, ali nikad nije prolazio dalje. To nam je uspjelo - rekao je Bjelica i Austrijancima govorio o očekivanjima od vodstva i navijača maksimirskog kluba:

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Osvajanje prvenstva je obavezno, manje od toga se ne prihvaća. Prošle sezone osvojili smo ga s 25 bodova prednosti. Ušli smo u Ligu prvaka s pobjedom 4-0 protiv Atalante, Dinamove najveće u Ligi prvaka. U prethodna četiri nastupa u skupoini LP osvojio je samo četiri boda.

- Radim li spomenik u Dinamu? Ne, najveći je spomenik atmosfera koju smo stvorili u Zagrebu. U prošlosti je raspoloženje oko Dinama bilo prilično negativno, ljudi su ga djelomično i mrzili zbog dominacije u prvenstvu i jer su neke odluke sudaca bile u njegovu korist. A sad se 30.000 ulaznica za Atalantu rasproda u dva tjedna - kaže Bjelica.

Zabio više od Reala: Možda sad Messi i Ronaldo čuju za mene
Zabio više od Reala: Možda sad Messi i Ronaldo čuju za mene

No ti navijači moraju strepiti od vremenskih uvjeta. Pa bi tako spektakl protiv Šahtara moglo pokvariti nevrijeme.

- Infrastruktura je katastrofalna, Hrvatska zaostaje. Poljska je 20 godina naprijed. Deset je stadiona s kapacitetom od najmanje 30.000 ljudi, a nijednog nema u Hrvatskoj. Dinamo je spreman sam izgraditi stadion, ali to ovisi o političkoj odluci, o zemljištu koje je u vlasništvu grada. Puno se toga obećalo, a nije ostvarilo. Sadašnji sportski uspjesi mogli bi biti zamašnjak da se nešto napokon dogodi. Pobjeda protiv Šahtara definitivno bi mogla pomoći.

Novca za to ne bi trebalo manjkati, zarada je samo ove sezone neviđena za hrvatske prilike.

- Dinamo je zaradio 35 milijuna eura, od čega je na početku sezone došlo samo desetak posto. Uspjesi u Ligi prvaka slijevaju velik i važan novac u klupsku blagajnu pa imamo stabilnost i možemo nastaviti raditi u miru - rekao je Bjelica i dodao:

- Dinamo je prisiljen prodati dvojicu, trojicu najboljih igrača svake godine. Tako je Marko Pjaca otišao u Juventus 2016. za 23 milijuna eura, a Marko Rog u Napoli 2017. za 13,5 milijuna. Prošle godine zarada od transfera popela se na 30 milijuna. U Dinamu je jako dobro razvijen proces razvoja i prodaje igrača, a to stvara prostor za više mladih talenata.

Susret 2. kola Lige prvaka između Manchester Cityja i Dinama

Među njima je bio i Dani Olmo, čovjek koji prema Transfermarktu vrijedi 30 milijuna eura. A ispod te cifre, sudeći prema Bjelici, "modri" ga neće prodati.

- Dani je došao ovdje 2014. i senzacionalno se razvio. U međuvremenu je postao kapetan španjolske U-21 reprezentacije i nazire se korak prema A-reprezentaciji. Dani će Dinamu donijeti zaradu od najmanje 30 milijuna eura i postati rekordni transfer u povijesti kluba. Rijetko sam trenirao igrača koji je toliko čvrsto na zemlji kao Olmo, a radio sam s puno igrača.

U listopadu je Bjelica vodio 450. utakmicu u karijeri kao trener.

- Napravio sam iskorak u Ligu prvaka s dva autsajdera, Austrijom Beč i Dinamom, i izgubio samo četiri od 25 utakmica u Europi. Ponosan sam što se moj rad cijeni. Na primjer, zvali su me u Barcelonu idući tjedan kako bih govorio kolegama trenerima na temu kako bolje razviti igrače.

Moro: Igrat ćemo kao da nam je zadnja utakmica u životu...
Moro: Igrat ćemo kao da nam je zadnja utakmica u životu...

Dobra komunikacija također mu je bitna.

- Govorim šest jezika: hrvatski, njemački, engleski, talijanski, španjolski i poljski, a učim i francuski. Zbog ponuda iz francuske lige? Ne... Ali uvijek morate biti spremni u životu. Osjećam se jako dobro u Zagrebu, ovdje moj posao još nije gotov, ali cilj mi je jednom raditi u nekoj od velikih europskih liga - rekao je Bjelica.

Osvrnuo se na kraju na bivši klub WAC, kojeg je vodio od 2010. do 2013. i koji u drugoj europskoj sezoni igra sjajno. Pobijedio je na gostovanju Borussiju Mönchengladbach 4-0 i remizirao kod kuće s Romom 1-1 u grupnoj fazi Europske lige.

- Probili smo se iz Regionallige (3. rang) u Bundesligu u tri sezone. I dalje sam u kontaktu s čelnicima Dietmarom i Waltraudom Rieglerom koji daju slobodu treneru i jamac su da će WAC ostati čvrsto na zemlji usprkos uspjesima. Gledao sam utakmicu Europske lige protiv Rome i oduševljen sam načinom na koji se momčad razvila - rekao je Bjelica i zaključio:

- I dalje sam vezan uz Korušku, središte našeg života je u Klagenfurtu. Kad vrijeme dozvoli, odvezem se kući iz Zagreba i za oko dva sata sam s obitelji. Ona mi je važna i bez nje ne funkcioniram.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 71
VIDEO

Dinamo - Varaždin 2-1: Modri nisu dopustili iznenađenje, Rijeka je sada na plus dva!
ZAOSTALA UTAKMICA

Dinamo - Varaždin 2-1: Modri nisu dopustili iznenađenje, Rijeka je sada na plus dva!

Dinamo je u zaostaloj utakmici 5. kola HNL-a pobijedio Varaždin 2-1 golovima Baturine i Vidovića, dok je gostima gol nade dao Drožđek nakon velike pogreške Theophile-Catherinea. Ipak, Varaždinci s igračem manje nisu uspjeli do iznenađenja

ANKETA Tko će biti prvak HNL-a? Ovo je raspored Rijeke i Dinama
DRAMA DO KRAJA

ANKETA Tko će biti prvak HNL-a? Ovo je raspored Rijeke i Dinama

Još šest kola ostalo je do kraja sezone, a Rijeka i Dinamo sastat će se na Rujevici u 33. kolu. Susret koji bi mogao odrediti puno toga u utrci za naslov
Neki uopće ne igraju, a Dinamo koštaju oko 2,5 milijuna eura!? Zajec će kresati budžet za plaće
ZAJECOVE PROMJENE

Neki uopće ne igraju, a Dinamo koštaju oko 2,5 milijuna eura!? Zajec će kresati budžet za plaće

Plus+ Dinamo partnerski klub, gdje bi slao talente na posudbu, traži među regionalnim prvoligašima, a na ljeto slijedi rezanje budžeta za plaće. I 'modri' na igrače neće trošiti više od 16 milijuna eura godišnje