Obavijesti

Sport

Komentari 1

Bježao je svima, a sustigle su ga jedino ozlijede. Uništio je 'Bilić boyse' i bacio Anfield u trans

Bježao je svima, a sustigle su ga jedino ozlijede. Uništio je 'Bilić boyse' i bacio Anfield u trans
5

Onaj rekord koji je Walcottu i nogometnoj javnosti puno bitniji je taj da je baš on najmlađi igrač u povijesti engleske reprezentacije. Sven-Göran Eriksson u svibnju 2006. stavio ga je na popis za Svjetsko prvenstvo

VIDEO

- Arsene Wenger je rekao: "Večeras će odlučiti velika večer pojedinca ili pogreška obrane". Theo Walcott je pretrčao 80 metara i doveo Adebayora do pogotka. Evo to je pravi inspirativni potez pojedinca. Adebayor pokazuje: "Njemu, njemu dajte pljesak"- govorio je Drago Ćosić u transu komentirajući ovu situaciju.

POGLEDAJTE VIDEO: REKORDNO LJETO ZA VATRENE

Situacija koju je Ćosić ispratio u svom stilu dogodila se na jednoj od najspektakularnijih utakmica četvrtfinala Lige prvaka. Liverpool je na Anfieldu dočekao Arsenal nakon 1:1 u prvoj utakmici. Bile su to godine velike dominacije engleskog nogometa, a pobjednik ovog susreta u polufinalu je išao na Chelsea, dok je s druge strane bio Manchester United koji je igrao protiv Barcelone.

Spomenuta utakmica bila je pravi klasik engleskog nogometa. Arsenal je poveo 1:0, "redsi" su došli do 2:1, a gol Adebayora za 2:2 vodio je Arsenal u polufinale. Do kraja su Gerrard i Babel zabili za Liverpool i odveli momčad Rafe Beniteza na megdan moćnom Chelseaju.

Mlada nada engleskog nogometa

Arsenalovi navijači tada su izgledali kao da im se srušio cijeli svijet, ali mogli su s veseljem gledati u budućnost jer ono što je napravio Theo Walcott kod gola za 2:2 izgledalo je u maniri najboljih svjetskih nogometaša. Walcott je tada imao tek 17 godina. 

Theo je rođen 16. ožujka 1989. godine u Stanmoreu, predgrađu Londona, a otac mu je bio veliki navijač Liverpoola. Nakon nekoliko mjeseci u lokalnim klubovima Theo je već s 11 godina prešao u Southampton, a tamo su postali svjesni njegove nevjerojatne brzine. O tome koliko je bio brz govori podatak da je godinama držao rekord za najbržeg igrača Arsenala. Walcott je za 4,42 sekunde pretrčao 40 metara.

AFP

Walcott je u svojoj karijeri oborio mnoge rekorde. Jedan od njih je i to što je s 15 godina i 175 dana zaigrao za rezerve Southamptona i postao najmlađi igrač koji je zaigrao za rezerve "svetaca". Walcott je 2006. godine potpisao za Arsenal za rekordnih 10,5 milijuna eura. Nitko do tada nije toliko platio za nekog 16-godišnjaka,

Onaj rekord koji je Walcottu i nogometnoj javnosti puno važniji je taj da je baš on najmlađi igrač u povijesti Engleske reprezentacije. Sven-Göran Eriksson u svibnju 2006. godine objavio je popis igrača za Svjetsko prvenstvo u Njemačkoj. Theo Walcott nalazio se na tom popisu. 

Walcott je do tada igrao tek za Arsenalove rezerve, a Championship je bio najviši nogometni rang u kojem je ovaj maloljetni, brzonogi dječak zaigrao. Walcott je krajem svibnja zaigrao protiv Mađarske i tako postao najmlađi igrač koji je zaigrao za Englesku. Na prvenstvu Walcott nije nastupio, ali iskustvo koje je tada dobio bilo je neprocjenjivo.

POGLEDAJTE VIDEO: PROGNOZA UTAKMICE AEK - DINAMO

Hat-trick Hrvatskoj za dokaz kvalitete

U nadolazećoj sezoni Walcott je ulazio s klupe i to u posljednjim minutama kada je svojom brzinom i svježinom trebao raditi razliku. Nije se puno naigrao, ali to ga nije pokolebalo niti je sumnjao u nastavak karijere u Arsenalu. 

Wenger je od sljedeće sezone počeo ozbiljnije koristiti svoju novu "akviziciju". Walcott je to dobro iskoristio i upisao sedam golova i šest asistencija, a ona iz te sezone protiv Liverpoola ostat će možda i najsvjetliji trenutak njegove karijere.

Walcott se vrlo brzo vratio u U-21 reprezentaciju. Došao je do finala Svjetskog prvenstva, a  tamo su Englezi izgubili od Njemačke. Prvoj momčadi ponovno ga je priključio Fabio Capello u sklopu kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo 2010. godine. Engleska je druge kvalifikacije za redom završila u grupi s Hrvatskom. Nakon što ih je Hrvatska izbacila s Europskog prvenstva 2008. godine ,Englezi su godinu dana kasnije u Maksimir stigli željni osvete.

Robert Anić

Theo Walcott je u Zagrebu odigrao jednu od najboljih utakmica u dresu reprezentacije, a jadni Danijel Pranjić nije imao rješenja za agilnog i brzog Walcotta. Theo je s desnog krila zabio tri gola u malu mrežicu Stipe Pletikose i došao do prvog hat-tricka u karijeri. 

Walcotta su u toj sezoni počele mučiti ozljede, a propustio je i nekoliko utakmica kvalifikacija. Capello ga je odlučio izostaviti s popisa za Svjetsko prvenstvo u Južnoj Africi. Dvije godine kasnije zaigrao je na Europskom prvenstvu i to je ostalo jedino veliko natjecanje na kojem je nastupio.

Borba s ozljedama

U tom periodu počeo je voditi velike borbe s ozljedama i sve je više izostajao s terena. U deset godina propustio je gotovo 300 utakmica i karijeru je nakon svake ozljede bilo sve teže oživjeti. Walcott je do prvog trofeja došao tek 2015. godine kada je osvojio FA kup. 

REUTERS/PIXSELL

Na zimu 2018. godine potpisuje za Everton za 22,5 milijuna eura. Na početku njegove avanture u Evertonu izgledalo je kao da mu je karijera oživjela, ali oduševljenje je brzo splasnulo i Walcottove igre ponovno su postale prosječne. Nisu u Evertonu imali puno strpljenja za 31-godišnjaka i Walcott se odlučio vratiti tamo gdje je sve počelo.

U Southamptonu su Walcotta dočekali kao spasitelja, ali ponovno oduševljenje nije dugo trajalo. Southampton je ispao u Championship i Walcott je odlučio da je tu za njega kraj. Nakon 611 utakmica i 175 gola u 34. godini odlučio se oprostiti od nogometa. Svoj oproštaj objavio je dirljivim videom na Twitteru. 

Walcott će u povijesti nogometa ostati zapamćen kao jedan od najbržih i tehničkih potkovanijih igrača na krilnoj poziciji. Bježao svima, ali crnoj strani sporta nije uspio. Ozljede mu nisu dopustile da ispuni svoj puni potencijal, ali tko god je gledao Walcotta kako igra svjestan je kakav je to igrač mogao biti.

POGLEDAJTE VIDEO: AEK ILI DINAMO?

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

Tko je Edin Terzić? Hit trener u Europi pomagao 'vatrenima'. I želi biti izbornik reprezentacije
PRIČA O TRENERU DORTMUNDA

Tko je Edin Terzić? Hit trener u Europi pomagao 'vatrenima'. I želi biti izbornik reprezentacije

Otac mu je iz Donjeg Vakufa, majka iz Osijeka. Skautirao je u Hrvatskoj za Borussiju, ljetuje u Makarskoj, zna hrvatske pjesme i prati HNL, a vodio je i Haalanda, Reusa...

Suci odlučili dramu Lige prvaka: Trener je utrčao nasred terena, Igor Karačić klečao pred sucem!
POGLEDAJTE VIDEO

Suci odlučili dramu Lige prvaka: Trener je utrčao nasred terena, Igor Karačić klečao pred sucem!

U napadu Kielca za odlazak u Koln Saugstrup je u prekršaju držao Daniela Dujshebaeva koji je uspio dodati Karaljoku koji se izvukao na zicer, ali suci su se oglasili i vratili loptu na 10 metara!? Nevjerojatno...
Real je nakon Bayerna odlučio kakva je sudbina Luke Modrića
HRVAT SE PREDOMISLIO

Real je nakon Bayerna odlučio kakva je sudbina Luke Modrića

Kako je sezona odmicala kraju i kako su počele dolaziti teže i zahtjevnije utakmice Modrićeva uloga postajala je sve važnija. Pokazao je da ima znanje i kvalitetu da još jednu sezonu provede u Realu