Sport

Komentari 11

Bogati Rus našima je obećao Mercedese, a sad bi naši trebali Kudrjašovu platiti barem večeru

Bogati Rus našima je obećao Mercedese, a sad bi naši trebali Kudrjašovu platiti barem večeru

U ovom slučaju djelujem kao privatna osoba i navijač ruske reprezentacije, šaljem Mercedese, rekao je gazda Spartaka, koji je Hrvatima 2007. želio dati poticaj na Wembleyu protiv Engleske

Hrvatska nogometna reprezentacija srušila je 21. studenog 2007. favoriziranu Englesku na Wembleyu 3-2. Bila je to utakmica kvalifikacija za Euro u Austriji i Švicarskoj, a "vatrenima" nije bila od prevelikog značaja. Izabranici Slavena Bilića već su osigurali plasman na natjecanje i poziciju broj 1 u skupini, ali...

POGLEDAJTE VIDEO: Hrvatska pobijedila Rusiju (1-0)

'Djelujem kao privatna osoba, šaljem Mercedese'

Niko Kranjčar, Ivica Olić i Mladen Petrić raketirali su mrežu nemoćnog Scotta Carsona. Te čuvene noći nastala je legenda o Budali s kišobranom, kako su engleski mediji pogrdno prozvali tadašnjeg izbornika Stevea McClarena. Tom pobjedom Hrvatske zapravo su najzadovoljniji bili Rusi. Oni su srušili Andoru (1-0) i ugrabili poziciju broj 2.

Dodatni poticaj Hrvatima dao je Leonid Fedun. Vlasnik moskovskog Spartaka obećao je da će dati Mercedes golmanu Stipi Pletikosi, koji je tad branio u klubu te spomenutim strijelcima.

- U ovom slučaju djelujem kao privatna osoba i navijač ruske reprezentacije - rekao je Fedun.

Prisjetio se te anegdote i Mladen Petrić.

- Čuo sam za Fedunovo obećanje nekoliko tjedana nakon utakmice na Wembleyu. Koliko se sjećam, radilo se o davanju auta Pletikosi i onima koji su zabijali golove. Bilo mi je to smiješno, ali recite Fedunu da još čekam svoj Mercedes, ha-ha - rekao je Petrić za Sport Express, najpoznatiji ruski sportski portal.

'Fjodor je izvan sebe'

Priča je otišla pod tepih, nikad ju nitko do kraja nije demistificirao. Putevi hrvatske i ruske reprezentacije ponovno su se isprepleli i u ovim kvalifikacijama. Ponovno je o plasmanu, ovaj put na svjetsku smotru, odlučivala zadnja utakmica.

Hrvatska i Rusija odmjerile su snage na splitskom Poljudu, a "vatreni" su slavili 1-0 autogolom Fjodora Kudrjašova (34), prekaljenog stopera Antalyaspora. Nespretno mu se lopta odbila od koljena nakon ubačaja Borne Sose. Bio je neutješan.

- Naravno da je izvan sebe i da su ga igrači podržali, svakome se može dogoditi da ga lopta pogodi u koljeno i odbije se u gol - pokušao je ruski izbornik Valerij Karpin utješiti svog nogometaša.

Priznao je Karpin da je Hrvatska potpuno nadigrala Rusiju, uništila ju visokim presingom, luđačkim tempom... Pa ipak, "vatrenima" je itekako bio ugrožen izravan plasman na SP u Katar. Teško da je moglo napetije. Rusi su imali sreće 2007., Hrvatska, pak, 2021. 

Rusi navodno našima nisu isporučili Mercedese pa evo sad prilike našima da ispadnu veća gospoda i Kudrjašova počaste barem večerom...

Hrvatska i Rusija na Poljudu igraju odlučujuću utakmicu za izravni plasman na SP

Najčitaniji članci