Sport

Komentari 8

Bojao se usisavača pa sprintao, trči brže čak i od Usaina Bolta

Bojao se usisavača pa sprintao, trči brže čak i od Usaina Bolta

Christian Coleman (23) je novi svjetski prvak na 100 metara. Američki sprinter je u finalu u Dohi istrčao dionicu za 9.76 sekunde, a danas bi vjerojatno bio nogometaš da ga fakulteti nisu odbijali...

Novi svjetski prvak na 100 metara je američki sprinter Christian Coleman (23). On je u subotu do zlata u Dohi stigao sjajnom utrkom i vremenom od 9.76 sekunde. 

Iza sebe je ostavio sunarodnjaka i sprinterskog veterana Justina Gatlina koji je prije četiri godine bio zlatni, a nakon povratka iz Katara ga čekaju pripreme za Olimpijske igre na kojima će sigurno željeti potvrditi da je najbolji i da nije bezrazložno to što ga uspoređuju s Usainom Boltom, pa čak i govore da će on jednoga dana rušiti rekorde koje je postavio čudesni Jamajčanin.

Potpuno opravdano, jer Coleman je danas brži nego što je to bio Bolt u njegovim godinama. A za svoju brzinu bi na neki način mogao zahvaliti i - usisavaču. Njegova majka je otkrila kako se Christian užasavao zvuka usisavača kada je bio malen.

- Christian se bojao usisavača. Svaki put kada bismo ga uključili, on bi se ekspresno okrenuo, otrčao i skočio što brže na kauč. Prvi put kada je to napravio, suprug nije mogao vjerovati. Imao je samo dvije godine! Samo je ponavljao, on u isto vrijeme skače i okreće se, djeca njegovih godina to sigurno inače ne rade! - ispričala je Daphne Coleman.

Trenirao nogomet i gimnastiku, zbog fakulteta morao izabrati atletiku

Tada su Colemanovi primijetili da je njihov sin strašan sportski potencijal. Već s pet godina je krenuo s treninzima, najprije je igrao američki nogomet. Iako je išao i na gimnastiku, najveća mu je želja bila postati profesionalni nogometaš. Treneri su uvidjeli da je brzonog i taktika s njim u ekipi je uvijek bila ista - dajte mu loptu i pustite ga da trči.

Vjerojatno bi i postao profesionalni igrač američkog nogometa da ga nisu 'zeznuli' fakulteti. Iako je uzimao dodatne sate kako bi usavršio tehniku, nisu mu htjeli ponuditi stipendiju. U isto vrijeme je na srednjoškolskim natjecanjima u atletici nizao pobjede i postavljao rekorde pa je na kraju upisao Sveučilište u Tennesseeju. 

- Otvorila su mu se vrata, shvatio je da Božji plan za njega nije bio nogomet. Presretna sam zbog njegovog uspjeha, posebno kada se sjetim kroz što je prolazio, kako se osjećao kada ga škole nisu željele... Mislim da njega i danas to sjećanje pomalo pokreće - kaže mama Daphne.

Doping afera je crna mrlja u karijeri

Unatoč velikom uspjehu, njegovu je karijeru ipak obilježila i jedna afera. Tek je početkom mjeseca oslobođen optužbi za uzimanje dopinga jer je triput izbjegao kontrolore koji su ga došli testirati. Žalba mu je na kraju prihvaćena i odbačene su sve optužbe.

- Ne uzimam ništa ilegalno. Puno atletičara koristi proteinske prahove i legalne kreatine da bi brže vratili energiju, a ja izbjegavam i te dopuštene suplemente. Kod mene je sve zasnovano na napornim treninzima i na sposobnostima koje mi je podario Bog - pričao je mladi atletičar nakon čitave zavrzlame oko dopinga kada je napokon mogao odahnuti znajući da ipak neće ostati bez nastupa na Svjetskom prvenstvu. A tamo mu je najveća navijačica sasvim sigurno djevojka Micaiah Ransby koja je i sama atletičarka i koja trči za Sveučilište u Georgiji.

Tko zna, možda jednoga dana Amerikanci budu imali par olimpijskih pobjednika...

Najčitaniji članci