Obavijesti

Sport

Komentari 6

Bordeaux: Pivopije, pazite se! Pola litre piva stoji oko 50 kn

Bordeaux: Pivopije, pazite se! Pola litre piva stoji oko 50 kn
3

Dobra vijest je da uopće ne morate u pub - i u Bordeauxu će, kao i uvijek kad igra Hrvatska, postojati Karlovačko korner s domaćim pivom po razumnim cijenama. Šest eura je previše

VIDEO

Vlak iz Saint-Etiennea za Bordeaux vozi u prosjeku svakih sat vremena. Karta stoji 26 eura, a put traje između sedam i osam sati. Kad se iskrcate, stigli ste u grad, odnosno regiju poznatu po vrhunskim vinima, posebno crnim. Ni tu se nećete usrećiti ako želite popiti pivo, ali svaki bordo je pun pogodak za nepce.

Grad je smješten na rijeci Garonne, blizu njezina ušća u Atlantski ocean, pa s obzirom na položaj, lipanjski mjeseci nisu prevrući, a temperature rijetko prelaze 25°C.

Ljubitelji arhitekture moći će uživati u razgledavanju brojnih crkava i bazilika iz gotičkog i baroknog razdoblja. Ako želite u šoping, mjesto za vas je Rue Sainte-Catherine, najduža pješačka ulica u Francuskoj. A imate li vremena i volje, možete skoknuti 60 kilometara izvan grada i vidjeti Dune du Pilat, najvišu pješčanu dinu u Europi (110 metara), koja se proteže 500 metara uz obalu Atlantika, odmah iznad plaže.

Bordeaux je grad otprilike veličine Zagreba. Grad je povezan trima tramvajskim linijama, od kojih jedna (linija C) vozi za stadion Matmut Altantique, oko šest kilometara udaljen od centra. U ostale dijelove grada dolazi se autobusima, a tu je uvijek i opcija - “rent-a-bicikl”.

Sustav je sličan kao u ostalim francuskim gradovima, samo treba imati karticu za polog i paziti da jednokratno korištenje ne prelazi 30 minuta. U slučaju nužde biciklom smijete i u tramvaj.

Trgovine uglavnom rade do 20.30 sati, a alkohol se nigdje ne prodaje poslije 22 sata, osim u kafićima, od kojih su mnogi otvoreni do 2 ujutro. Cijene piva u kafićima su visoke, kao i u ostatku zemlje, ali se u supermarketima mogu kupiti i za samo 80 centi. Međutim, u trgovinama treba paziti jer su cijene izložene za piva na policama, a želite li ih uzeti iz frižidera, morat ćete platiti više. Isto se odnosi i na vodu, sokove... U arapskim dućanima čak možete kupiti alkoholna pića i nakon dopuštenog vremena, samo nastojte imati ruksak ili torbu u koje ćete ih sakriti da se ne vide kad izađete iz trgovine.

Ako ćete u Bordeauxu provesti više dana, najbolja mjesta za gledanje ostalih utakmica su engleski i irski pubovi, kao što su Connemara, The Cock and Bull, Sherlock, Cafe Brun ili Saint Aubin, u kojem će vas poslužiti konobari u kiltovima. Samo, takva večer u pubu će vas stajati, s obzirom na cijenu piva od šest eura.

Ako imate strogo ograničeni budžet, najbolje se hraniti u supermarketima i pekarnicama, ali želite li se počastiti “normalnim” obrokom, najbolje su opcije restoran Chez Jean za domaću hranu ili Wok Way, za koji kažu da je najbolji kineski restoran u Francuskoj. Kod Jeana ćete teško proći ispod 20 eura, ali porcije su velike i kvalitetne, dok se kod Kineza možete “ubiti” hranom i za petnaestak eura.

Najpopularnije mjesto za izlazak je klub La Plage na nekoliko floorova, u kojemu se uglavnom okuplja mlađa publika, ali unutra je, začudo, dopušteno pušenje. Upad se plaća, no u blizini je još nekoliko noćnih klubova u koje je ulaz besplatan. Svi su oni smješteni u južnom dijelu grada, u blizini mosta Saint-Jean. Ako ne volite klupsku glazbu, imate alternativu, svakoga dana na rasporedu je barem jedan zanimljiv koncert za ljubitelje žive svirke.

Uz rijeku Garonne je i prekrasno uređeno šetalište, uz koje možete sjesti na travu i pijuckati pivo iz dućana bez da vas gnjavi policija. Samo nemojte raditi nered, boce i limenke bacite u smeće jer se u Bordeauxu ne otkupljuju, pa nema mogućnosti za zaradu, odnosno uštedu.

Sam grad, osim srednjovjekovne arhitekture, nema previše znamenitosti, no možete vidjeti lokaciju bivše vojne baze Betasom, iz koje su u 2. svjetskom ratu kretale talijanske podmornice u borbe protiv savezničkih sila.
Od ostalih atrakcija treba izdvojiti Vodeno ogledalo ispred Place de la Bourse uz Garonneu. To je dva centimetra duboki bazen koji se prostire na 3450 četvornih metara.

U stanju mirovanja u njemu se vidi kristalno čisti odraz okoline, ali po njemu se može i šetati, a u ljetnim mjesecima aktivira se sustav koji stvara maglu svakih 15 minuta.

I stadion Matmut Atlantique je znamenitost sama po sebi. Nogometaši Bordeauxa na njemu igraju od ove sezone. Na njega stane 42.115 ljudi, a projektirala ga je tvrtka odgovorna za minhensku Allianz Arenu i St. Jakob Park u Baselu.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 6
VIDEO

Futsal Dinamo obranio naslov prvaka Hrvatske! Pred više od 5000 navijača dobili Omišane
DINAMO - OLMISSUM 3-1

Futsal Dinamo obranio naslov prvaka Hrvatske! Pred više od 5000 navijača dobili Omišane

Od prve minute nije bilo upitno tko će slaviti u Draženovom domu. Jako su dobro krenuli domaći i nastavili kroz cijeli susret, a Omišanima nisu uspjeli napraviti razliku s golmanom igračem

Marca: U Realu su preko noći promijenili odluku oko Modrića
ODLUKA ZA LUKU

Marca: U Realu su preko noći promijenili odluku oko Modrića

Hrvat je preuzeo svoju novu ulogu u momčadi, a ono što je pokazao je da u onim minutama koje ima, pa čak i kada je starter, nastavlja biti odlučujući, hvali Marca Modrića
Ivanković o Livaji na padelu i izletu igrača na Hvar: Morali su biti pametniji, pogriješili su...
TRENER HAJDUKA O AKTUALNOSTIMA

Ivanković o Livaji na padelu i izletu igrača na Hvar: Morali su biti pametniji, pogriješili su...

Livaja je i dalje ozlijeđen, Perišić će opet zaigrati u prvih 11, povratnik Melnjak mogao bi dobiti minutažu do kraja sezone, a Sahitiju je oko još bolno i propustit će Goricu. Odjidja? Najlakše sve prebaciti na mlade