Obavijesti

Sport

Komentari 27

'Božica' obožava Hrvate, a za Leipzig je 'kriv' Beckenbauer

'Božica' obožava Hrvate, a za Leipzig je 'kriv' Beckenbauer
1

Prošle sezone najveće iznenađenje Lige prvaka bio je Ajax, a sad su to Atalanta i Leipzig. Talijani su postali prva momčad koja je prošla skupinu LP nakon tri uvodna poraza. Leipzig je, pak, u Njemačkoj omražen

VIDEO

Prošle sezone Ajax je oduševio Europu. Mladići "kopljanika" gazili su Real i Juventus, a tek pukom nesrećom ispali od Tottenhama. Očekivano, brzo su čelnici nizozemskog kluba rasprodali momčad. De Ligt je otišao u Juve, De Jong u Barcelonu, a Chelsea je nedavno zakapario Ziyecha.

Slična sudbina možda očekuje talijansku Atalantu koja je najugodnije iznenađenje ovogodišnjeg izdanja Lige prvaka. Pomeli su u srijedu puno iskusniju Valenciju 4-1 i na korak su do povijesnog plasmana u četvrtfinale. Zapravo, cijela ova sezona za Atalantu je povijesna. Prvi su se put plasirali u najelitnije europsko nogometno natjecanje, preskočili tešku grupu sa Cityjem, Šahtarom i Dinamom.

Champions League - Group C - Atalanta v Dinamo Zagreb

Stvar je još impresivnija ako znamo da je Atalanta u prvom kolu skupine izgubila od Dinama 4-0, a u drugom nesretno u sudačkoj nadoknadi od Šahtara 2-1 kod kuće pa ih je u trećem kolu pregazi City s 5-1. Nakon četiri kola Atalanta je imala samo jedan bod, ali i to im je bilo dovoljno da u infarktnoj završnici razbiju Dinamo i Šahtar i prođu dalje. Postali su prva momčad u povijesti Lige prvaka koja je prošla skupinu s tri uvodna poraza.

Talijani o Pašaliću: Pa Hrvat je blago Atalante! Svugdje ga ima
Talijani o Pašaliću: Pa Hrvat je blago Atalante! Svugdje ga ima

Klub iz Bergama suočavao se s brojnim poteškoćama. Europske utakmice igra na San Siru jer se njihov stadion preuređuje. Dakako, to znači puno manje publike no što je uobičajeno. 

Rezultate kluba potpisuje mister Gian Piero Gasperini (62), taktički mag koji je sve, samo ne pragmatičan. Atalanta igra totalni nogomet! Mogu primiti pet komada od bilo kog, ali i zabiti svima petardu. Najbolje to zna današnji trener Hajduka Igor Tudor koji je ove sezone na klupi Udinesea izgubio od Atalante čak 7-1.

Gasperini je prije Atalante dobro vodio Genou u dva navrata, sjedio je i na klupi nestabilnog Palerma, a od većih klubova vodio je Inter gdje je izdržao samo pet utakmica. 

Champions League - Group C - GNK Dinamo Zagreb v Atalanta

Atalanta je i uvjerljivo najjeftinija od preostalih momčadi u LP. Vrijede "svega" 297,60 milijuna eura, a najveća zvijezda je Kolumbijac Duvan Zapata (25). Navijači se najviše dive kapetanu Papuu Gomezu (32) koji je u klubu već šest godina. Omaleni (165 cm) znalac pokazao je koliko je strašan igrač protiv Dinama u Milanu. Gurnuo je Ivanušecu kroz noge i zabio golčinu.

'Božica' je 'šišmišima' slomila krila: Dvije asistencije Pašalića
'Božica' je 'šišmišima' slomila krila: Dvije asistencije Pašalića

U Atalanti se skrasio i "nomad" Mario Pašalić (25). U klubu je nepune dvije godine na posudbi iz Chelseaja, a klub iz Bergama na ljeto bi ga trebao otkupiti za oko 15 milijuna eura. Za takvog igrača - sitnica. Pašalić je ove sezone eksplodirao. U 30 utakmica zabio je sedam komada i ostvario pet asistencija.

Atalanta v Roma - Serie A - Gewiss Stadium

Božica, iliti La Dea, kako tepaju Atalanti, baš voli Hrvate. Ove je zime u taj klub preselio još jedan Hrvat. Riječ je o Bošku Šutalu koji je za pet milijuna eura pristigao iz Osijeka. 

Svjetsku sportsku javnost oduševio je i RB Leipzig. Ofenzivno dio momčadi nakrcan je sjajnim igračima. Christopher Nkunku (22) stigao je iz PSG-a i sjajno se uklopio na poziciji polušpice. Napadački trozubac čine Marcel Sabitzer (25), Patrick Schick (23) i Timo Werner (23). Ovaj potonji zabija kao na traci. Utrpao je 26 golova i dodao 10 asistencija ove sezone u 32 utakmice, ali... Ima jedna "caka". 

Werner je na izlaznim vratima kluba. Oko njega se motaju europski giganti poput Liverpoola, Bayerna i Reala i samo je pitanje kad će otići. 

Nagelsmann objasnio misterij krivih dresova: 'Nesporazum'...
Nagelsmann objasnio misterij krivih dresova: 'Nesporazum'...
Gotova stvar? Werner se sam nudi Liverpoolu: 'Najbolji su!'
Gotova stvar? Werner se sam nudi Liverpoolu: 'Najbolji su!'

RasenBallsport Leipzig, ili jednostavnije, RB Leipzig, osnovan je 2009. Predsjednik kluba je Oliver Mintzlaff, a klub je potpomognut kapitalom austrijskog milijardera Dietricha Mateschitza. Riječ je o suosnivaču tvrtke Red Bull GmbH, proizvođaču napitka Red Bull. Ima 49% udjela u toj tvrtki. Mateschitz se rodio u hrvatskoj prosvjetarskoj obitelji. Procjenjuje se da je "težak" oko 19,5 milijardi dolara, a osim u nogomet ulagao je i u druge sportove.

Dosta je ulagao u ekstremne sportove, ali i u Formulu 1, NASCAR itd. Uložio je hrpu love i u nogometne klubove. Ima udio u Red Bull Salzburgu, New York Red Bullsima, Red Bull Brasilu, a osnovao je i Red Bull Ghanu. 

Leipzig je u Bundesligu ušao u sezoni 2016/17 pobjedom nad Karlsruherom, a već sezonu kasnije plasirali su se prvi put u ligu prvaka osvojivši drugo mjesto u ligi.

Zanimljivo, Mateschitzu Leipzig nije bio prvi izbor. Dugo je ispitivao tržište i tražio grad u koji je najisplativije uložiti. Privukli su ga Hamburg, München i Düsseldorf, ali nije se uspio dogovoriti s predstavnicima tamošnjih kluba. Na savjet prijatelja Franza Beckenbauera uložio je u Leipzig.

SC Freiburg v RB Leipzig - German Bundesliga

Pojavio se austrijski Hrvat u lokalnom FC Sachsen Leipzigu, točnije, istresao je na stol 50 milijuna eura i došao s planovima o preuzimanju. Htio je promijeniti klupske boje, ime i grb, ali navijači su poludjeli. U sve se upleo u njemački nogometni savez i blokirao sve.

Potom su ljudi iz Red Bulla osnovali svoj klub 2009., a od SSV Markranstädta otkupili prava za nastup u tamošnjoj Oberligi za 350 tisuća eura i tu je krenulo...

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 27
VIDEO

Bivši Dinamov golman: Bolest je neizlječiva, umrijet ću! Želim još jednom pogledati Dinamo...
ŽIVOTNA BORBA

Bivši Dinamov golman: Bolest je neizlječiva, umrijet ću! Želim još jednom pogledati Dinamo...

Georg Koch boluje od raka, dijagnosticirali su mu ga u travnju 2023. i dali mu šest mjeseci života. 'Hej, doktore, još sam ovdje!', poručio je

Jakirović: Moja je majka htjela da sam na klupi protiv Rijeke! Petković: Sopić je osebujan...
TRENER I KAPETAN 'MODRIH'

Jakirović: Moja je majka htjela da sam na klupi protiv Rijeke! Petković: Sopić je osebujan...

Ne gledam na Sopićeve komentare kao nekakvo 'bockanje'. Osebujan je, malo je drugačiji, iskren je u izjavama, nekima se možda to sviđa, nekima ne, rekao je Bruno Petković
VIDEO Pogledajte kako je Bruno Petković ispravio Jakirovića i otkrio dio taktike za Rijeku!
EVO TKO ĆE IGRATI!

VIDEO Pogledajte kako je Bruno Petković ispravio Jakirovića i otkrio dio taktike za Rijeku!

ZAGREB - Dinamov trener Sergej Jakirović i kapetan Bruno Petković najavili su derbi u Rijeci, a napadač 'modrih' otkrio je strategiju tijekom konferencije za medije: 'Njihova obrana je dobra, vidjet ćemo kako će reagirati na moje kretnje i tako ću se kretati i ja i Sandro," rekao je Petković, na što je Jakirović odgovorio: 'Ili Brodić?'...A Petković je dodao: 'Ne, pa Kule će igrati!'