Obavijesti

Sport

Komentari 35

Brady vs. Manning: Zbog njih su i Europljani ludi za NFL-om

Brady vs. Manning: Zbog njih su i Europljani ludi za NFL-om
5

Dvojica igrača koji su obilježili posljednjih 15 godina u američkom nogometu i na pragu 40-ih nastavljaju s vrhunskim igrama i obaraju povijesne rekorde u NFL-u

VIDEO

U sljedećim tjednima na portalu 24sata pozabavit ćemo se najvećim rivalstvima u svijetu sporta. Nogomet, košarka, rukomet, boks, F1, čak i umjetničko klizanje - svaki sport ponudi suparništva o kojima se s posebnim užitkom raspravlja. Među takvima je i ono Toma Bradyja i Peytona Manninga , s kojim nastavljamo serijal tekstova nazvan Najveća sportska rivalstva.

Uvijek sam mu se divio, uvijek sam ga gledao kao uzora. Stariji je od mene i ima više iskustva od mene, a možda kad ja dođem u njegove godine i ja budem na toj razini .

Te dvije rečenice nedavno je izrekao Tom Brady , vođa navale New England Patriotsa , a radi se o njegovom odnosu s Peytonom Manningom , quarterbackom Denver Bronocosa . No dio s godinama dio je humora Bradyja, s obzirom na to da Manning ima 38 godina, a Brady - 37.

Početkom studenoga Broncosi i Patriotsi odigrali su prvu utakmicu u povijesti NFL-a u kojoj su oba quarterbacka imala više od 150 pobjeda u regularnoj sezoni . Bio je to njihov 16. međusobni duel , pobjeda Patriotsa 43-21 znači da je Brady u vodstvu 11-5 protiv Manninga.

- Dobro, inače nisam užasan, ali danas sam bio baš užasan . Ako vam je glavni igrač užasan, nećete pobijediti u previše utakmica - pričao je poslije susreta samokritično Manning , iako je s dva dodavanja za touchdown produžio svoj niz s barem dva takva dodavanja na 14 uzastopnih utakmica.

Tjedan dana poslije podijelio je pet vrhunskih asistencija u pobjedi protiv Oaklanda Raidersa , niz se popeo na 15 utakmica s dva ili više dodavanja za touchdown, što je rekord NFL-a . Ima ih Peyton još u svojem vlasništvu, poput 520 uspješnih dodavanja za polaganje , najviše u povijesti lige.

Brady je na toj ljestvici trenutačno četvrti, s 381 dodavanjem . Daleko više od onog što je itko očekivao od njega kad su ga Patriotsi uzeli kao 199. izbor u šestoj rundi drafta 2000. godine .

VIDEO

Manning je dotad već bio zvijezda, prvi izbor drafta 1998. godine , koji je započeo svoj niz od 227 utakmica u početnoj postavi napada Indianapolis Coltsa, još jedan u nizu njegovih rekorda.

No dok je Manning skupljao rekorde, Brady je skupljao naslove prvaka , zbog čega je i došao u raspravu o najboljem svih vremena. Pobijedio je u svojih prvih devet utakmica doigravanja, osvojio naslove 2002., 2004. i 2005., a dva je puta proglašen najkorisnijim igračem Super Bowla .

Manning je dotad također dva puta bio MVP , ali sezone , ne finala. Počeo se širiti glas da se guši u velikim utakmicama, jer su njegovi Coltsi ispadali u prvim utakmicama doigravanja 1999., 2000. i 2002., a prvu pobjedu u playoffu Manning je ostvario tek 2003. godine , kad je Brady već imao naslov prvaka. Često su mu na putu bili baš Patriotsi, pa nije ni imao priliku zaigrati u velikom finalu.

No poslije 2005. godine stvari su se u rivalstvu promijenile. Brady je izgubio vodeće igrače iz obrane, a Patriotsi pod njegovim vodstvom postali mnogo jača napadačka momčad, u kojoj je Brady počeo dostizati statistike kakve je Manning imao.

Manning je s druge strane u doigravanju uspio okrenuti zaostatak 21-3 protiv Patriotsa i pretvoriti ga u pobjedu 38-34, pa u Super Bowlu doći do prve nagrada MVP-a finala i prvog naslova prvaka, nakon pobjede protiv Chicago Bearsa 29-17 2006. godine.

To je ujedno bio i posljednji naslov koji je jedan od njih osvojio, a slične puteve nastavili su i s ozljedama. Brady je propustio 2008. zbog ozljede koljena, a Manning 2011. zbog teške ozljede vrata . A baš po tim sezonama Amerikanci su pokušali odrediti tko je bolji od njih dvojice.

VIDEO

Patriotsi su i bez Bradyja 2008. došli do omjera 11-5, dok su Coltsi bez Manninga 2011. pali na omjer 2-14, najgori u ligi. Brady je dio vrhunskog sustava Billa Belichicka , a Manning je bio sustav za sebe u Coltsima, pa poslije i u Broncosima.

- Peytona su proglasili gubitnikom nepravedno jer nikad nije imao obranu kakvu je Tom imao s nama. Ako i nije igrao dobro, znao je da će ga iskusni igrači iz obrane izvući. S druge strane, Peyton nije imao tu prednost . Da je bio u našem sastavu, bez problema bismo osvojili tri Super Bowla , nema nikakve dileme - priznao je i Rodney Harrison , bivši suigrač Bradyja.

- Manning je najbolji quarterback protiv kojeg sam ikad vodio momčad - izjavio je Belichick, koji ga je tako svrstao iznad Joea Montane, Dana Marina i Johna Elwaya.

REUTERS/PIXSELL

No Brady uvijek može pokazati prstom na brojke. Ima 11 pobjeda u 16 međusobnih susreta i dva naslova prvaka više (3-1), zbog čega će mirno prepustiti Manningu kategoriju MVP-a lige (pet naslova Manninga, dva naslova Bradyja).

- To je kao politika. Nikad liberal neće uvjeriti konzervativca da je njegov put pravi put. Nikog iz Peytonove publike nećete uvjeriti da je Brady bolji. Obojica će završiti u kući slavnih s osmijehom na licu . Zašto bismo raspravljali? Postavimo ih obojicu na Mount Rushmore quarterbackova - napisao je ESPN-ov Greg Garber , a s njegovim stavom poistovjetit će se i Manning i Brady.

- Na njega uvijek možete računati. Svakog tjedna. Bilo je mnogih velikana na koje se niste mogli osloniti kao na njega, ja ću ga uvijek cijeniti jer je bio netko tko je pronalazio načine kako postati bolji - opisao je Brady svojeg rivala, a nakon što su Patritosi krenuli u ovu sezonu s 2-2 uz mnogo kritika na Tomov račun, baš je Manning bio prvi koji ga je branio.

REUTERS/PIXSELL

- Sve ovisi o tome koliko vjerujete navodima, izvorima, "njima" i "ljudima". Ne govorim u Tomovo ime, ali siguran sam da ga nije bilo baš previše briga za "njih" .

Patriotsi su otada ostvarili pet pobjeda u nizu, uključujući i onu s početka priče, protiv Manninga i Broncosa. Sasvim dovoljno da 68.756 gledatelja u Foxboru zapjeva u glas:

- Brady's better! (Brady je bolji!)

A tek dogodine ući će u Manningove godine...

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 35
VIDEO

Umro je Velibor Džarovski: Namjestio je 80 utakmica, 30 festivala, kao i izbora za miss
OTIŠAO 'KRALJ MAFIJE'

Umro je Velibor Džarovski: Namjestio je 80 utakmica, 30 festivala, kao i izbora za miss

Velibor Džarovski preminuo je u 75. godini, javljaju mediji iz SJeverne Makedonije. Samoporzvani "kralj nogometne mafije" umro je nakon kraće bolesti, a vijest je potvrdila i obitelj.

VIDEO Ovo je da ti se sledi krv u žilama! Japanac srušio rekord i preletio skoro 300 metara...
NEVJEROJATAN SKOK

VIDEO Ovo je da ti se sledi krv u žilama! Japanac srušio rekord i preletio skoro 300 metara...

ISLAND - Japanac Ryoyu Kobayashi na Islandu je postavio neslužbeni svjetski rekord u skijaškim skokovima. Preletio je čak 291 metar na posebno izgrađenoj skakaonici u skijaškom centru Hlidarfjall, a srušio je službeni svjetski rekord za 37,5 metara. U zraku je bio osam sekundi i postigao najveću brzinu od 107,5 kilometara na sat.
Šuker se vratio korijenima. U susjedstvu se pohvalili: 'Puno znači podrška Zlatne kopačke'
RIJETKO POJAVLJIVANJE U JAVNOSTI

Šuker se vratio korijenima. U susjedstvu se pohvalili: 'Puno znači podrška Zlatne kopačke'

Davor Šuker, bivši hrvatski nogometni reprezentativac i predsjednik HNS-a, koji se rijetko pojavljuje u javnosti, bio je u utorak u Livnu, očevu rodnom kraju, gdje je posjetio stadion Zgona i oduševio se radom kluba