Obavijesti

Sport

Komentari 16

Briljantno: Ivica dobio broš s brilijantima kao Killy, Girardelli

Briljantno: Ivica dobio broš s brilijantima kao Killy, Girardelli
3

U subotu je Ivica dobio još jedno veliko priznanje na koje je vrlo ponosan. Brilijant. Za devet legendi Kitzbühela. Devetorici, koji su pobijedili u tri ili više kombinacija

VIDEO

Mene jako zanima sportska i skijaška povijest. Možda drugim skijašima to nije bitno, ali meni su vrijedne te statistike, rekao je Ivica Kostelić.

Najbolja hrvatska skijaška obitelj uvijek je pazila na knjige i brojeve u njima. Jer Ivica i Janica već su odavno u njima. Od prvih nastupa rušili su rekorde. Janica se povukla, ali zato Ivek još “prijeti” legendama.

- Kad čovjek dostigne i nadiđe svoje uzore, onda je to nešto posebno - istaknuo je Ivica nakon 12. postolja u Wengenu prije malo više od tjedan dana.

I u nedjelju u Kitzbühelu je ponovo ispisao povijest. Postao je prvi sa četiri pobjede u klasičnoj kombinaciji. A dan ranije je dobio još jedno veliko priznanje na koje je vrlo ponosan. Brilijant. Za devet legendi Kitzbühela. Devetoricu koji su pobijedili u tri ili više kombinacija u najzahtjevnijoj utrci u Svjetskom kupu. A utrka se u Kitzu vozi od 1931. godine. To su Anderl Molterer, Christian Pravda, Marc Girardelli, Jean-Claude Killy, Pirmin Zurbriggen, Lasse Kjus, Kjetil Andre Aamodt, Gustav Thoni i naravno Ivica.

- Velika mi je čast pridružiti se ovom probranom krugu natjecatelja, koji su prije mene zaslužili brilijant - istaknuo je Kostelić.

Ivica iz Kitzbühela ima još jednu ‘nagradu’. Gondolu s brojem 26. Za prvu pobjedu u kombinaciji iz 2010. godine

- Tu gondolu ne mogu dobiti prolaznici. Samo šampioni skijanja - kaže Kostelić.

Prvi ispod tri

Austrijanac Christian Pravda prvi je spust u Kitzbühelu odskijao za manje od tri minute. Godine 1955. bio je suspendiran jer je reklamirao skijaške proizvode, pa nije nastupio na OI-ju 1956. Jedan je od rijetkih koji su iste sezone slavili u spustu u Wengenu i Kitzu. Umro je 1994.

Učio skijati slavne

Anderla Molterera (81) zvali su Blitz from Kitz. Čak je devet puta pobijedio na najlegendarnijem austrijskom skijalištu, najviše od svih. Od toga četiri puta u kombinaciji. U karijeri bi ostvario i puno više da nije skijao u vremenu Tonija Sailera. Kad je 1960. zaključio karijeru, postao je skijaški instruktor za bogate i slavne. U skijaškoj je Kući slavnih.

Leti helićem

Marc Girardelli (49) nije želio da ga trenira nitko osim oca te je s 13 godina počeo skijati za Luksemburg. No nije dobio putovnicu, pa je prvi put na OI-ju nastupio tek 1988. Osvojio je rekordnih pet Velikih globusa. Nakon karijere bio je i novinar, a postao je i pilot.

Svih pet

Pirmin Zurbriggen (49) s 21 godinom postao je prvi skijaš u povijesti koji je pobijedio u svih pet disciplina. Povukao se već s 27 godina da bi se posvetio obitelji. Ima petero djece.

Otkrio Tombu

Gustav Thöni (61) u svom je debiju u Svjetskom kupu pobijedio. Najzaslužniji je za veliku karijeru Alberta Tombe, čiji je bio trener u reprezentaciji, ali i mentor.

Pet medalja

Norvežanin Lasse Kjus (42) ostvario je jedan od najvećih pothvata u povijesti skijanja. Na Svjetskom prvenstvu u Vailu 1999. osvojio je medalje u svih pet disciplina. 

Prvi seks-simbol

Jean-Claude Killy (69) napustio je školu s 15 godina. Otac, vojni pilot iz Drugog svjetskog rata, to mu je dopustio. Bio je prvi skijaški seks-simbol. Glumio je u mnogo filmova i TV serija, a čak se tri godine bavio automobilizmom. Godine 1967. nastupio je u Dakarskom reliju, bio je sedmi. Bio je maneken jednog proizvođača šampanjca. Morao je na stolu uvijek imati njihovu bocu.

Ostao bez odličja

Kjetil Andre Aamodt (42) kombinirano je osvojio rekordnih 20 odličja na OI-ju i SP-ima. Prije 10 godina lopovi su provalili u sef njegova oca i ukrali mu 19 medalja.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 16
VIDEO

Bivši Dinamov golman: Bolest je neizlječiva, umrijet ću! Želim još jednom pogledati Dinamo...
ŽIVOTNA BORBA

Bivši Dinamov golman: Bolest je neizlječiva, umrijet ću! Želim još jednom pogledati Dinamo...

Georg Koch boluje od raka, dijagnosticirali su mu ga u travnju 2023. i dali mu šest mjeseci života. 'Hej, doktore, još sam ovdje!', poručio je

Tko će biti prvak ako Dinamo i Rijeka imaju isti broj bodova?
KALKULACIJE

Tko će biti prvak ako Dinamo i Rijeka imaju isti broj bodova?

Sudar odluke mogao bi se dogoditi, i vjerojatno će to zaista i biti, međusobni derbi na Rujevici koji se igra večeras od 19.30 sati. Rijeka dočekuje Dinamo u izravnom okršaju
VIDEO Strašne scene u HNL-u: Golman Gorice koljenom udario suigrača! Slomio mu kosti lica
UZNEMIRUJUĆE

VIDEO Strašne scene u HNL-u: Golman Gorice koljenom udario suigrača! Slomio mu kosti lica

Golman Gorice istrčao je s gola u namjeri da izbije loptu, ali je nehotice koljenom udario u glavom suigrača Đuru-Giulija Đekića. Ostao je nepomično ležati, a igrači su se okupili oko njega i zaklonili pogled