Sport

Komentari 0

Britanska štafeta zbog dopinga ostala bez olimpijskog srebra, Nigerijki 10 godina suspenzije

Britanska štafeta zbog dopinga ostala bez olimpijskog srebra, Nigerijki 10 godina suspenzije

Britanci su ostali bez medalje jer je član CJ Ujah bio pozitivan na dopinškom testiranju, dok je Nigerijka Blessing Okagbare suspendirana jednom od najrigoroznijih kazni u povijesti atletike

Muška britanska štafeta 4x100m koja je prošlo ljeto na Olimpijskim igrama u Tokiju osvojila srebrnu medalju, ostala je bez tog odličja, jer je član momčadi CJ Ujah bio pozitivan na dopinškom testiranju nakon utrke koja je održana 6. kolovoza.

U uzorku britanskog sprintera nađene su dvije zabranjene supstance, ostarin i S-23.

Antidopinški odjel Arbitražnog suda za sport (CAS) u petak je u službenom priopćenju objavio da Ujah nije osporio kršenje antidopinških pravila, ali je izjavio da "nije svjesno i namjerno koristio doping, sugerirajući da bi izvor nedopuštenih sredstava mogao biti onečišćeni dodatak prehrani".

"Sutkinja antidopinškog odjela CAS-a je objavila odluku u kojoj je ustvrdila da je učinjen antidopinški prekršaj", dodaje se u priopćenju.

Ovom odlukom i diskvalifikacijom britanske štafete Kanađani su promovirani iz osvajača bronce u olimpijske doprvake, dok će članovi četvrtoplasirane kineske štafete dobiti brončana odličja.

- Sa žaljenjem prihvaćam današnju odluku Arbitražnog suda za sport. Želim jasno dati do znanja da je do prekršaja na Olimpijskim igrama u Tokiju došlo tako što sam uzeo dodatak prehrani za koji nisam znao da sadrži nedopuštene tvari - izjavio je Ujah u priopćenju koje je objavio Britanski atletski savez.

- Iskreno žalim što je to dovelo do diskvalifikacije muške štafete 4x100m koja je osvojila srebrnu medalju. Želim se ispričati mojim kolegama, njihovim obiteljima i pratećem osoblju zbog utjecaja koje je to imalo na njih. Žao mi je što je ova situacija moje kolege koštala odličja za koje su tako dugo i naporno radili i koje su svakako zaslužili. To je nešto zbog čega ću žaliti do kraja života - dodao je Ujah.

Nigerijska sprinterica Blessing Okagbare suspendirana je na 10 godina zbog dopinga i odbijanja suradnje s istragom, priopćila je u petak Atletska jedinica za integritet (AIU).

"Disciplinski sud zabranio je nigerijskoj sprinterki Blessing Okagbare natjecanja na ukupno 10 godina, pet godina zbog prisutnosti i upotrebe višestrukih zabranjenih supstanci i pet godina zbog njenog odbijanja da surađuje s AIU-ovom istragom u njenom slučaju", kaže se u izjavi.

Okagbare, koji je osvojila srebro u skoku u dalj na Igrama u Pekingu 2008., privremeno je suspendirana prošle godine nakon što je bila pozitivna na ljudski hormon rasta prije Olimpijskih igara u Tokiju, a kasnije je dobila tri odvojene optužbe protiv dopinga.

Nigerijka (33)  se natjecala u utrci na 100 metara u Tokiju 31. srpnja i trebala je trčati u polufinalu prije nego što je suspendirana.

Okagbare je također osvojila srebro u skoku u dalj na Svjetskom prvenstvu 2013. u Moskvi, dok je na istom natjecanju osigurala i broncu na 200 metara.

Najčitaniji članci