Obavijesti

Sport

Komentari 217

Čačić: Ako pobijedimo Češku, vodim igrače da se napijemo

Čačić: Ako pobijedimo Češku,  vodim igrače da se napijemo
4

Iako je debitant na Europskom prvenstvu, izbornik Ante Čačić zasad donosi odluke koje se pokazuju ispravnima. A ima i posebnu nagradu za igrače...

VIDEO

Baš sam razmišljao što napraviti ako pobijedimo Češku. I dosjetio sam se. Napit ćemo se svi zajedno, cijela momčad. Dobro, ne treba nama puno, možda dva, tri piva, najavio je Ante Čačić.

Neka popiju i 22. Davno je bila 2008., kad smo posljednji put prošli skupinu. Ali Čačić djeluje iznimno mirno, samouvjereno. Hladan kao špricer. Tri prečke, “milijun” šansi protiv Turske, a on nije ni trepnuo.

- Kad sam u međurepubličkoj ligi sa Zadrom igrao u Cazinu, Prijedoru, Bihaću, sve mi je nakon toga ravno. Čim sam prošao te terene, rekao sam sebi: ‘E, sad možeš u Real Madrid’ - rekao je hrvatski izbornik.

Dan nakon utakmice privatnim je avionom odletio u Metković na sprovod Srnina oca.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Cazin, Prijedor, Real...

- Darijo mi je jako puno pomogao kad sam preuzimao reprezentaciju. Sastali smo se u Kijevu i dugo razgovarali, praktički me je uveo u momčad. Ne bih si nikad oprostio da nisam bio na sprovodu. I ja sam ostao bez oca i majke. Dobro, imao sam već godina, bez majke sam ostao kad sam imenovan za izbornika, bez oca kad sam imao 40 godina. Nastane velika praznina i jako je dobro kad si u takvoj situaciji u okruženju dobrih ljudi, a mi smo u reprezentaciji kao obitelj. Darijo skrbi za brata, ostao je bez oca, divim mu se na mentalnoj snazi - rekao je gotovo suznih očiju Čačić.

Na posljednjem treningu momčad je letjela kao avion. Svi su uz Darija Srnu i prenesu li samo dio energije s treninga, Česima se loše piše.

- Za Darija će dati notu više, to će nas sve mobilizirati - rekao je Čačić.

Za Srnu lete kao avioni

Uoči utakmice protiv Turske rekao je da ni jedan Turčin ne bi mogao igrati u njegovoj momčadi. I pogodio je. Čak je i Arda Turan pored naših izgledao kao početnik, kao da mu je susret u Parizu bio prvi u karijeri.

- Kad sam to rekao, ispao sam prepotentan, mislili su da se pravim važan. Ali vjerujem u svoju momčad, imam povjerenja u te dečke i ne treba nam nitko. Može li netko iz Češke igrati u Hrvatskoj? Ne može - odlučan je Čačić.

Bod protiv Češke, ma možemo to slobodno napisati, 99,9 posto jamčio bi prolazak u osminu finala. Pobjedom smo sto posto unutra. Motiva je sasvim dovoljno, a tu je i obećano pivo, dva...

Zvuči neobično tijekom Eura, pitanje je i koliko je Čačić to ozbiljno mislio, ali teško je sumnjati u njegove procjene. Puno su ga osporavali, mnogi su sumnjali u njega, ali dosad je donosio isključivo dobre odluke. Najmanje njih 11...

1. Malo tko bi išao s Eura

Koliko god Srna bio bitan igrač, kapetan momčadi, nesvakidašnja je odluka Ante Čačića da otputuje na sprovod njegovu ocu. To je nezabilježen slučaj u povijesti EP-a. Predivna gesta.

2. Luka, ovo je tvoja momčad

Momčad ću graditi oko Modrića, kome pravo, kome krivo! Ante Čačić uoči Eura je javno poručio Rakitiću, Mandži i ostalim zvijezdama da je Luka šef. I, kako se čini, potpuno pogodio.

3. Nedostaje li vam Lovren?

Netko bi rekao da je suludo odreći se stopera od 20 milijuna eura, ali nakon Turske je jasno da je bio u pravu. Ćorluka i Vida su sjajni, a “slučaj Lovren” je primjer i za sve druge igrače.

4. Vrsaljko? Ne, Strinić

Malo tko bi na klupi ostavio beka kojeg želi “pola Europe”, no Čačić je i to učinio. I opet pogodio. Odlučio se za lijevu nogu Ivana Strinića, koji je posao odradio sasvim solidno. A Vrsaljko je džoker s klupe.

5. Dečki, samo opušteno

Niko Kovač je svojim metodama “maltretirao” igrače, nametao njemački stil. Čačić koristi hrvatski način, puno opušteniji, a to igračima više odgovara.

6. I San Marino ispao koristan

Pripremni ogledi s Moldavijom i San Marinom djelovali su neozbiljno, ali Čačić je i tu uspio. Napunio je momčad samopouzdanjem, a protivnici nisu uspjeli “snimiti” našu igru.

7. Ćorluka van? Ne čujem to...

Čarlijeva glava bila je u krvi, doktor Nemec je mahao, vikao Čačiću: “Mora van, mijenjaj ga”. Izbornik je odlučio da takvu sugestiju ne želi čuti. Pravio se gluh i slijep, pomalo fakinski, i Ćorluka je ostao u igri. Da ga je izvadio, naljutio bi ga jer nije želio izaći, a možda i poremetio sustav...

8. Ima razloga za Halilovića

Kod kreiranja liste od 23 igrača razmišljao je o svemu. Haliloviću je tu kvalitetom vjerojatno mjesto, no nije želio klinca koji će biti nezadovoljan bude li sjedio na klupi. A na toj poziciji mu, uz Brozovića i Pjacu, nije neophodan.

9. Mir i dobro u Deauvilleu

Izbor kampa nije ključan detalj, ali može pomoći. Barić je u ljeto 2004. pogriješio odvevši momčad u pustinju, Čačić ni tu nije kiksao. Ima mir i tišinu, šuma oko terena štiti od “špijuna”, a igrači imaju sve što im treba.

10. Žene kao nagrada

Supruge i djevojke u kamp ne smiju dok Hrvatska ne izbori drugi krug. Nešto kao nagrada - odradite svoje i bit će vremena za vaše najmilije...

11. Pristupačan i pristojan

Do nekih bivših izbornika bilo je teže doći nego do američkog predsjednika, a kod Čačića to nije tako. Spremno odgovara na sva pitanja, uvijek je dostupan, a to je jako lijepa promjena.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 217
VIDEO

Payet ga pokosio: Ronaldo je u suzama morao napustiti teren
VIDEO

Payet ga pokosio: Ronaldo je u suzama morao napustiti teren

PAYET GA "POKUPIO" Cristiano Ronaldo ozbiljno je ozlijedio koljeno već u devetoj minuti pariškog finala nakon starta Dimitrija Payeta. Ponajbolji nogometaš svijeta morao je izaći iz igre

Najezda moljaca na Stade de Franceu smetala je finalistima
VIDEO

Najezda moljaca na Stade de Franceu smetala je finalistima

BJEŽI OD MENE Deschamps, Griezmann i ostali pri izlasku na teren Stade de Francea borili su se s navalom - moljaca. Lijepe se na korner-zastavice, golove, reklame...
Drama kraj hotela Francuske: Policija uništila sumnjivu torbu
IGRAČI U STRAHU

Drama kraj hotela Francuske: Policija uništila sumnjivu torbu

Nekoliko metara od hotela u kojem je smještena francuska nogometna reprezentacija ostavljena je sumnjiva torba. Francuska policija ju je raznijela, a kasnije se ispostavilo da je bila lažna uzbuna