Obavijesti

Sport

Komentari 191

Čačić: Split nam je važan i što prije želimo igrati na Poljudu

Čačić: Split nam je važan i što prije želimo igrati na Poljudu
1

Što je brže moguće treba stvoriti uvjete da naša reprezentacija može igrati u svakom gradu u Hrvatskoj, pa tako i u Splitu. Split je jako važan, kaže Čačić

VIDEO

Rezultatski gledano, godina na izmaku bila je jako uspješna za nogometnu reprezentaciju, koja se plasirala na Euro u Francusku, no isto tako, bila je i godina u kojoj su se Hrvati udaljili od svoje reprezentacije, ili ona od njih. Svoje viđenje protekle godine, i svega što nas očekuje u 2016. otkrio nam je izbornik Ante Čačić.

24sata: Izborniče, godina je na izmaku, u kakvom stanju hrvatski reprezentativci i u kakvoj formi dočekuju godinu u kojoj vas čeka Euro?

- Većina kandidata su zdravi, igraju u vrhunskoj formi, u velikim klubovima, i to mi daje dodatnu nadu da ćemo Euro dočekati spremni. Naravno, govorimo o trenutnoj situaciji, koja se na proljeće može i promijeniti. 

24sata: Čime ste najviše zadovoljni?

- Srce naše momčadi je vezni red, i oni prednjače. Od Rakitića, preko Modrića, Kovačića, Perišića, Badelja, do Brozovića... Svi igraju na najvišoj razini, i igraju dobro. Kad se njima pridodaju i dvojica mlađih, Pašalić i Halilović, jasno je da je vezni red najveća vrijednost i snaga naše reprezentacije.

Što se tiče napada, najviše je pokazao Nikola Kalinić, koji je napravio veliki iskorak, igra vrhunski nogomet i ima fenomenalnu polusezonu iza sebe. Veseli i što se Mandžukić vraća u nekadašnju formu. Golmani su standardni, Subašić ima sjajnu godinu iza sebe u Monacu, Kalinić i Vargić u HNL-u, u kome su zabilježili i osobne rekorde...

24sata: Koji su najveći problemi?

- Recimo da imamo problema na bočnim pozicijama, pogotovo na lijevoj strani. Pivarić ima dobru sezonu, pokazao je kvalitetu i u Ligi prvaka, no drugi kandidati nisu imali ni potrebnu minutažu, ali ni formu, pogotovo Strinić, koji praktično nije ni igrao. Na desnoj strani je situacija nešto bolja, tu imamo iskusnog Srnu i Vrsaljka, koji je napredovao u Serie A, a najviše briga zadaju mi stoperi.

Iako igra dobro, Lovren muku muči s ozljedama, Vida je solidan, ostali su daleko od onoga što bi nas zadovoljilo. Ćorluka ima taj svoj kroničan problem s tetivama, Schildenfeld nije odigrao niti jednu utakmicu ove jeseni, Jedvaj također..., Milović i Lešković igraju, ali igraju u HNL-u, u kome se ipak ne igra nogomet na razini onoga koji mi želimo prezentirati na Euru.

24sata: Većina reprezentativaca igra u velikim klubovima koji će nastupati bez odmora praktično do samog početka priprema za Euro. Koliko će vam to biti problem u pripremama?

- Nije to problem samo za nas, nego za sve kvalitetne reprezentacije, čiji igrači participiraju u velikim klubovima. Sigurno da će naporne sezone ostaviti traga na igračima, i da će trebati pažljivo dozirati treninge, da netko zbog ozljede ne ispadne iz kontinuiteta nastupa. No to je naš posao, koji moramo pažljivo odraditi.

24sata: Kakav je plan priprema? 

- Na žalost, imamo svega jedan termin za okupljanje i treninge, između 21. i 29. ožujka. U njemu ćemo odigrati dvije utakmice, jednu kod kuće, jednu u gostima, protiv protivnika koji će na Euro, te još jednu nešto lakšu, uoči samog odlaska na Euro. Nažalost, u ovom vam trenutku ne mogu otkriti imena protivnika. 

24sata: Kakav će status imati stariji igrači koji su najavili oproštaj nakon Francuske, poput kapetana Srne, Olića...

- Nikad nisam dijelio igrače na mlade i stare, nego na one koji mogu i ne mogu, odnosno, koji su u natjecateljskoj formi ili nisu. To sam otvoreno rekao igračima.

24sata: Kako navijače vratiti reprezentaciji, kako popraviti atmosferu oko reprezentacije?

- Hrvatska nogometna reprezentacija bez navijača nema smisla, no krivo je tumačenje da mi nemamo navijače. Treba napraviti razliku između navijača, i onih koji rade probleme u Milanu, koji crtaju 'svastiku' na Poljudu... To nisu navijači. Pravi navijači podržavaju svoju reprezentaciju, i ne rade protiv nje i oni su i dalje uz nas, u to sam siguran. A ovi drugi su bruka, ne samo nogometa, nego i cijele države. Postoje civilizirani načini iskazivanja nezadovoljstva, a jedan od njih je i da se ne dolazi na utakmice reprezentacije koja te ne zanima iz ne znam kojeg razloga. Za ovo što neki rade, nema niti jedne riječi opravdanja. 

24sata: Kakvo je ozračje unutar momčadi, jeste li zadovoljni podrškom igrača?

- Većinu igrača znam od ranije i nije bilo nijednog razloga da se tu dogodi neki problem. Što se tiče atmosfere, trebali ste vidjeti te momke kako su na Malti slaviti, kako su svi zajedno zagrljeni pjevali, 'dalmatinske', 'zagorske', 'slavonske' pjesme, 'Lijepu našu'... To nam zajedništvo treba i na terenu, i na tribinama, i u svakodnevnom životu.

24sata: Ipak, ne možemo se skrivati od problema i skandala koji su se dogodili u protekloj godini. Kako ih komentirate?

- Ja sam izbornik hrvatske nogometne reprezentacije, reprezentacije koja se u 25 godina plasirala na devet od 11 velikih natjecanja. Naš nogomet i naši nogometaši su najbolji i najprepoznatljiviji hrvatski proizvod, i to treba respektirati i isticati u prvi plan, a ne probleme. Zašto ne pričamo o fantastičnom uspjehu naših mladića na SP u Čileu, zašto ne pričamo o nešto starijima Čoriću, Vlašiću, Baliću?

24sata: Najviše povika dolazi iz Hajduka i Splita. Kako gledate na optužbe čelnika Hajduka na račun HNS-a i izbora reprezentativaca?

- Neću ulaziti u način na koji Hajduk i HNS surađuju ili ne surađuju, ali činjenica je da je Hajduk jako bitan za hrvatski nogomet i jedan od najzaduženijih da stvara pozitivno ozračje. Dok sam ja izbornik, neće biti važno tko dolazi iz kojeg kluba, nego kako igra.

24sata: Kada će reprezentacija opet zaigrati u Splitu?

- Što je brže moguće treba stvoriti uvjete da naša reprezentacija može normalno igrati u svakom gradu u Hrvatskoj, pa tako i u Splitu. Split je, po meni, jako važan i smatram da bi što prije trebali u Splitu odigrati utakmicu.

24sata: Možete li prokomentirati rad trenera Hajduka Damira Burića?

- Burić je najjači adut i najveće pojačanje Hajduka u ovoj sezoni. Bio je koncentriran samo na igru i stvaranje igrača i to mu se isplatilo. On je po meni atipičan splitski trener, koji nije euforičan, i koji ne pada u depresiju. Napravio je jako dobar posao. 

24sata: Što bi zaželjeli u 2016. godini?

- Samo zdravlja, da svi igrači na pripreme dođu zdravi. To je prvi preduvjet da na Euru napravimo dobar posao.

24sata: Što je to dobar posao, koji bi vas rezultat zadovoljio?

- Po prirodi sam optimist, a forma i imena klubova u kojima igraju naši reprezentativci daju mi za pravo da to i budem. Dobili smo teške protivnike u grupi, no vjerujem u svoje igrače, vjerujem da možemo izaći iz sjene 'Vatrenih', koji su 1998. u Francuskoj ispisali najljepšu stranicu u knjizi povijesti našega nogometa. Mislim da smo dovoljno kvalitetni da ih nadmašimo, i ako budemo imali malo sreće, to ćemo i napraviti.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 191
VIDEO

Dan prije smrti je plakao, htjeli su da propusti utrku, odbio je...
AYRTON SENNA: 30 GODINA OD SMRTI

Dan prije smrti je plakao, htjeli su da propusti utrku, odbio je...

Ayrton Senna poginuo je 1. svibnja 1994. u Imoli kad se s 310 km/h zabio u zid. Bio je jedan od najvećih vozača Formule 1 u povijesti, a njegovo rivalstvo s Alainom Prostom bilo je više od sporta

Hrvatski nogometaš dobio je jezive prijetnje: 'Slao mi je i fotografije groblja u Vukovaru'
SRAMOTNO

Hrvatski nogometaš dobio je jezive prijetnje: 'Slao mi je i fotografije groblja u Vukovaru'

Rekao mi je i da mrzi Hrvate i da se nada da će biti novi građanski rat kod nas, da će pljunuti moj grob, rekao mi je da sam Arapin, rekao je potreseni Kolinger
Evo kako Dinamo planira slaviti ako pobijedi Rijeku na Rujevici
NOVI PLAN

Evo kako Dinamo planira slaviti ako pobijedi Rijeku na Rujevici

Plus+ Nogometaši Dinama posljednje su titule slavili s navijačima na Macoli. To se 2022. godine dogodilo poslije slavlja u Šibeniku, godinu dana kasnije poslije remija u Splitu. Sad se priprema fešta, ali na drugoj lokaciji...