Obavijesti

Sport

Komentari 28

Čačić u Belfastu traži odgovore na tri važna pitanja za proljeće

Čačić u Belfastu traži odgovore na tri važna pitanja za proljeće
1

Može li Leovac postati trajno rješenje na lijevom beku te konkurencija Pivariću? Može li Marko Rog krenuti putem Marcela Brozovića te kako što bolje iskoristiti Marija Mandžukića? Čačić traži odgovore

VIDEO

Ovu utakmicu moramo iskoristiti za provjeru određenih kandidata s manjom minutažom te tako proširiti reprezentaciju jer će nam to trebati. Želim da Hrvatska bude svoja, svugdje i protiv svakog, rekao je Ante Čačić uoči prijateljske utakmice u Belfastu protiv Sjeverne Irske.

Večeras na Windsor Parku izbornik ne može računati na niz važnih igrača. Nema Subašića, Ćorluke, Kovačića, Modrića, Perišića i Rakitića u odnosu na Island, a od prije Čačić ne može računati na Lovrena i Pjacu.

Stoga, večeras istrčava kombinirani sastav. U osnovnoj pretpostavci, očekuje se standardna formacija 4-2-3-1 gdje će neki igrači biti pod posebnim povećalom.

Proljeće koje donosi Ukrajinu u Maksimiru brzo će doći, a u njemu Hrvatska ne može računati na Ivana Perišića zbog nesmotrenog crvenog kartona protiv Islanda. Marko Pjaca bi do tada trebao biti u punoj snazi, no izbornik mora pronaći još neke solucije koje bi mogle pomoći reprezentaciji u nastavku kvalifikacijskog ciklusa.

Može li Leovac postati trajno rješenje na lijevom beku te konkurencija Pivariću? Može li Marko Rog krenuti putem Marcela Brozovića te kako što bolje iskoristiti Marija Mandžukića?

Prilika za Leovca

Ta bolna pozicija lijevog beka dočeka svakog izbornika na klupi Vatrenih još od odlaska legendarnog Roberta Jarnija. Bilić, Štimac i Kovač pokušavali su uglavnom sa Strinićem koji je defenzivno odgovaran što svaki trener posebno cijeni, međutim, ovo je i dalje najslabija točka snažne Hrvatske. 

Soccer - International Friendly - Argentina v Croatia - Upton Park

Čačić se, sasvim je jasno, odlučio ovdje instalirati Josipa Pivarića i za očekivati je kako će bek Dinama ordinirati lijevom stranom sve dok sadašnja struka predvodi Vatrene.

Večeras Pivarića neće biti u prvih 11 i tu se otvara šansa za Marina Leovca, lijevog beka grčkog PAOK-a koji ove sezone igra preporođeno. Priliku je svakako zaslužio, no postavlja se pitanje - je li tu bilo mjesta i za Hrvoja Milića, ove sezone standardnog lijevog beka Fiorentine?

Ipak, postoji osnovna razlika. Milić u Fiorentini igra beka u formaciji 3-5-2, dok Leovac u Grčkoj igra u formaciji sa četiri obrambena igrača. Samim time, Leovac je logičniji izbor jer će se puno lakše adaptirati sistemu igre kojeg forsira izbornik Čačić.

Ostatak obrane trebali bi činiti Vrsaljko na desnom beku te Vida i Jedvaj na pozicijama stopera.

Rogova 'rehabilitacija'

Pod Čačićevim vodstvom posebno se nameće ime jednog igrača, ono Milana Badelja. Plemeniti veznjak talijanske Fiorentine na meti je giganta Milana već duže vrijeme i želi napraviti taj iskorak. U klubu je standardan na poziciji jednakoj kakvu igra i u reprezentaciji, također standardno.

Čačić u veznom redu može improvizirati kudikamo više nego u obrani budući da nam je to najjači dio reprezentacije, no Milan Badelj važan je igrač za balans momčadi, pozicioniran u tandem s Markom Rogom. Baš kao protiv Španjolske na Euru.

Croatia v Spain - EURO 2016 - Group D

Priliku će, dakle, dobiti i Marko Rog koji ove sezone u svom Napoliju nije odigrao niti minute! Poprilično zabrinjavajuće i čudno, ipak je riječ o modernom i dinamičnom igraču koji uvijek može utjecati na igru svojim potezima. Iz Napulja stižu informacije kako je trener Maurizio Sarri zadovoljan njegovim zalaganjem na treninzima, ali nikako da mu pruži pravu šansu. 

Stoga, Marko bi se mogao nametnuti u klubu 'okolnim putem', baš kao Marcelo Brozović u Interu za vrijeme vladavine Franka de Boera. Marcelo briljira u reprezentaciji, dok u Interu nije imao adekvatnu ulogu.

Ipak, dobre igre protiv Kosova i Finske vratile su ga u život, a eksplozija protiv Islanda potvrdila kako je reprezentativna 'rehabilitacija' kod Čačića bila od velike koristi za sve strane.

Pravog Mandžu može 'probuditi' Kramarić

Rog i Badelj ordinirat će veznom linijom, a prema naprijed Čačić sprema napadački arsenal. Kapetan Mandžo predvodi napad, no ovaj put imat će podršku Kramarića i Čopa, raznovrsnih napadača koji će zbog svoje raznovrsnosti zaigrati za nijansu povučenije.

Kramarića čeka uloga povučenog napadača kao protiv Kosova i Finske što će svakako goditi Mariju Mandžukiću koji se zbog pojačane kombinatorike moći igrati više centralno nego inače. Njegova brojna 'zabijanja' na desni bok trebala bi se večeras smanjiti jer tu je i Duje Čop koji može zaigrati na svim ofenzivnim pozicijama s lijeva na desno. 

Za očekivati ga je na lijevom krilu, a Marcela Brozovića na desnom. Time bi se glavne karakteristike večerašnjeg kapetana mogle kapitalizirati jer bi se trebao nalaziti u centru akcija, a ne ostajati izoliran iz igre kao u većini utakmica.

Uostalom, Mandžina uloga u Juventusu dolazi do izražaja tek ukoliko uz njega igra omaleni Paulo Dybala koji djeluje iz drugog plana i sudjeluje više u kreaciji - Krama bi trebao preuzeti tu ulogu i puno toga bi moglo ovisiti o njemu.

Mogući sastav (4-2-3-1):

  • Kalinić - Vrsaljko, Vida, Jedvaj, Leovac - Rog, Badelj - Brozović, Kramarić, Čop - Mandžukić
     
Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 28
VIDEO

Erlić: Skupljali smo boce i živjeli u štali. Plakao sam svaku večer kada sam došao u Dinamo...
OTVORIO DUŠU

Erlić: Skupljali smo boce i živjeli u štali. Plakao sam svaku večer kada sam došao u Dinamo...

Kao mali sam navijao za Hajduk i nadam se da ću jednog dana zaigrati na punom Poljudu. A završio sam za kuhara i volio bih napraviti ručak Severini i večeru Cristianu Ronaldu. Benzema se naljutio kad sam ga uštipnuo

Tko će biti prvak ako Dinamo i Rijeka imaju isti broj bodova?
KALKULACIJE

Tko će biti prvak ako Dinamo i Rijeka imaju isti broj bodova?

Sudar odluke mogao bi se dogoditi, i vjerojatno će to zaista i biti, međusobni derbi na Rujevici u nedjelju (19.30 sati). Rijeka dočekuje Dinamo u izravnom okršaju
Sopić: Častio sam na benzinskoj unatoč porazu, a u klubu su me dočekala samo smrknuta lica...
JUTRO NAKON PORAZA

Sopić: Častio sam na benzinskoj unatoč porazu, a u klubu su me dočekala samo smrknuta lica...

Cijela je Hrvatska bila sigurna da ćemo izgubiti i evo, gospodo, izgubili smo, a i dalje imamo sve u rukama. Ako želimo biti prvaci, moramo jednom dobiti i Dinamo. Svima sam u klubu rekao "Nemojte da ja, Zagrepčanin, budem veći optimist od vas, Riječana"