Obavijesti

Sport

Komentari 48

Celtic, MTK, Malmö i Maribor: Vrijeme je da padnu i Albanci

Celtic, MTK, Malmö i Maribor: Vrijeme je da padnu i Albanci
5

Četiri puta je Dinamo igrao u grupnoj fazi Lige prvaka ('99., '00., '11. i '12.). "Modri" su tada u ključnim utakmicama izbacivali redom Celtic, MTK, Malmö i Maribor...

VIDEO

Dinamo je pred vratima Lige prvaka. "Modri" u utorak u 20.45 sati igraju uzvratnu utakmicu "play-offa" protiv albanskog Skënderbeua. Zagrebačka momčad napravila je velik dio posla u prvoj utakmici i nakon 2-1 pobjede smiješi joj se peta Liga prvaka od hrvatske samostalnosti.

Koliko god Zoran Mamić upozoravao na Skënderbeu i razvoj albanskog nogometa, već nakon ždrijeba bilo je jasno da je Dinamo apsolutni favorit. Vidjelo se to pogotovo u drugom poluvremenu u kojem su nogometaši albanskog kluba gubili korak s Dinamovim igračima. Izgledali su onako kako je Dinamo izgledao protiv ozbiljnih momčadi u Europi u proteklim sezonama Europske lige.

Ove sezone Liga prvaka kao da je suđena Dinamu. Još tamo od ždrijeba i Fole Esch pa do nevjerojatnog raspleta ostalih utakmica 3. pretkola i večeri u kojoj su ispala trojica nositelja, taman koliko je bilo potrebno da Dinamo dobije taj status nositelja u posljednjem pretkolu. A onda još i taj Skënderbeu . Boljeg i lakšeg protivnika Dinamo nije mogao dobiti, a ni poželjeti, priznali to iz kluba ili ne.

Četiri puta je Dinamo nastupio u grupnoj fazi Lige prvaka (1999., 2000., 2011. i 2012.). Prisjetili smo se kako je Dinamo dolazio do plasmana u najelitnije klupsko nogometno natjecanje u svijetu.

Dinamovi ulasci u Ligu prvaka:

Liga prvaka 1998./1999.

Dinamo je pod imenom Croatia izborio prvi nastup u Ligi prvaka zahvaljujući maestralnoj predstavi protiv Celtica. Dinamo je imao samo jednu prepreku, škotski Celtic u drugom pretkolu. Nakon 1-0 poraza u prvoj utakmici, Dinamo je na krilima Roberta Prosinečkog pobijedio 3-0 i izborio Ligu prvaka. "Modri" su bili u skupini s Olympiacosom, Portom i Ajaxom.

VIDEO

Liga prvaka 1999./2000.

Dinamo, koji se i tada zvao Croatia, u sezoni 1999./2000. godine izborio je Ligu prvaka. Zagrebačka momčad u trećem je pretkolu izbacila mađarski MTK. Nakon 0-0 u prvoj utakmici, Dinamo je slavio 2-0 na gostovanju te izborio plasman u skupine Lige prvaka. Tamo je igrao s Manchester Unitedom, Marseilleom i Sturmom. Iako je bio posljednji u skupini, pamti se legendarna "nula" na Old Traffordu.

VIDEO

Liga prvaka 2011./2012.

Dinamo je u drugom pretkolu izbacio Nefči iz Bakua. "Modri" su sve riješili u prvoj utakmici (3-0), a druga je završila bez golova. U trećem pretkolu Dinamo je izbacio Helsinki. "Modri" su slavili u obje utakmice (2-1 i 1-0). U četvrtom pretkolu ždrijeb im je donio Malmö. Fantastična prva utakmica i 4-1 pobjeda, ali i drama u drugom susretu. Dinamo je izgubio 2-0, ali je izborio Ligu prvaka nakon 12 godina. "Modri" su u skupini Lige prvaka bili s Realom, Lyonom i Ajaxom.

VIDEO

Liga prvaka 2012./2013.

Dinamo je dramatičnim golom Domagoja Vide izbacio Ludogorec u drugom pretkolu. U trećem pretkolu "modri" su išli na Šerif. S obje pobjede (1-0 i 4-0) Dinamo je prošao u "play-off" Lige prvaka. Tamo ga je čekao slovenski Maribor. Dinamo je pobjedama u obje utakmice (2-1 i 1-0) izborio Ligu prvaka.

VIDEO
Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 48
VIDEO

Evo koja će biti Modrićeva uloga sljedeće sezone i kako će Real izgledati: Mbappé će čekati broj
'GRADILIŠTE' U MADRIDU

Evo koja će biti Modrićeva uloga sljedeće sezone i kako će Real izgledati: Mbappé će čekati broj

Luka već neko vrijeme odgaja Ardu Gülera (19). Turčin je u španjolskog prvaka došao ljetos za 20 milijuna eura iz Fenerbahčea i dobiva sve više minuta. U sezoni 24/25. preuzet će veći dio Modrićevih minuta

Gvardiol i Kova prvaci Engleske! City uzeo 10. titulu Premier lige
ARSENAL TUGUJE

Gvardiol i Kova prvaci Engleske! City uzeo 10. titulu Premier lige

Manchester City ništa nije prepustio slučaju i u posljednjem kolu Premier lige pobijedio je West Ham 3-1. Joško Gvardiol i Mateo Kovačić postali su prvaci, City je naslov osvojio četvrti put u nizu i 10. put u povijesti
Osijek ima Europu! Roko Jurišić i Anton Matković zabili Rijeci
RIJEKA IZGUBILA ČETVRTU U NIZU

Osijek ima Europu! Roko Jurišić i Anton Matković zabili Rijeci

OSIJEK - RIJEKA 2-0 ‘Bijelo-plavi’ nisu pobijedili prvoligaša s Rujevice čak 617 dana. Posljednji put Osijek je pobijedio Rijeku još 10. rujna 2022. Do ove utakmice... Jurišić je zabio u petoj, a Matković u 72. minuti