Obavijesti

Sport

Komentari 90

Englezi o Modriću: 'Srbi su mu ubili djeda. Hrvati su se morali boriti za sve. Zato su ovakvi'

Englezi o  Modriću: 'Srbi su mu ubili djeda. Hrvati su se morali boriti za sve. Zato su ovakvi'
4

Članovi četničke paravojske ubili su Modrićeva djeda bez ikakvog razloga 18. prosinca 1991. godine. Tog datuma ove godine u Katru se igra finale SP-a

VIDEO

Hrvatska će u slučaju prolaska Argentine finale Svjetskog prvenstva igrati 18. prosinca, a taj datum poseban ja za našeg kapetana Luku Modrića (37). Naime, taj dan će se obilježiti 31. obljetnica smrti njegova djeda Luke, po kojem je dobio ime. 

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

01:49

'Dobri moj dida, zašto su te ubili'

Luka se rodio u Zadru 9. rujna 1985. godine. Prvih pet godina života proveo je u malom zaseoku Modrići kraj Obrovca, u podvelebitskom kraju. Narod kaže da su jedini koji tamo mogu živjeti poskoci i - Modrići.

Njegov djed Luka po zanimanju je bio cestar, a roditelji Stipe i Jasminka oboje su radili u tvornici Trio u Obrovcu koja se bavila proizvodnjom trikotažne odjeće.

Kad je započeo rat, obitelj je živjela u obiteljskoj kući u mjestu sve dok djeda nisu brutalno ubili srpski vojnici.

Članovi četničke paravojske ubili su ga bez ikakvog razloga 18. prosinca 1991. godine. Lukin otac pronašao je njegovo tijelo u polju petstotinjak metara od kuće.

Požurio je natrag, pokupio ženu i dvoje male djece i poslao ih u Zadar. Njegova učiteljica iz ratnih vremena nam je 2018. ispričala o eseju koji je Luka morao napisati, a koji je izazvao jake emocije u njemu.

Perišić poslao poruku Neymaru nakon što je zagrlio njegovog sina: Ovo mu puno znači...
Perišić poslao poruku Neymaru nakon što je zagrlio njegovog sina: Ovo mu puno znači...

Učiteljica: Pisao je o tome u zadaćnici

- Zadala sam im temu da opišu neki događaj koji je ostavio dojam na njih, uplašio ih ili rastužio... Nešto što im izaziva jake emocije. On je pisao o tome kako mu je u ratu ubijen djed - ispričala nam je ekskluzivno Maja Grbić, učiteljica proslavljenog hrvatskog nogometaša Luke Modrića 2018. godine.

"Iako sam mali doživio sam već puno strahova. Strah od rata i granatiranje već pomalo zaboravljam. Događaj koji nikad ne mogu zaboraviti dogodio se prije četiri godine kada su četnici ubili moga djeda, kojeg sam puno volio. Svi smo plakali, a ja nikako nisam mogao shvatiti da moga dragog dobrog djeda više nema. Pitao sam se mogu li biti ljudi oni koji su to učinili i zbog kojih moramo bježati od kuće", napisao je mali Luka kad mu je bilo jedva deset godina. 

'Borili smo se za neovisnost'

Dirljiv razlog zašto Hrvatska ovako igra, piše Mirror u naslovu teksta.

- Ova momčad sačinjena je od igrača koji očajnički žele nositi ovaj dres i pokazati svijetu koliko vrijedi. Svi želimo igrati za našu domovinu i ovaj dres. Borili smo se kao nacija za neovisnost i nastavljamo se boriti do posljednje kapi - rekao je Modrić, piše britanski tabloid Mirror.

Zločin bez kazne

U rujnu prošle godine županijski sud u Splitu odbacio je prigovor Žejka Badže, bivšem zapovjedniku srbijanske specijalne jedinice policije na obrovačkom području, o provođenju istrage za zločin protiv civilnog stanovništva.

Istraga je pokrenuta još 1993. godine, a tek 2011. ispitani su i Đorđe Jelić i Bogdan Gagić, nekadašnji pripadnici milicije tzv. SAO Krajine. Njih se tada sumnjičilo se za ratni zločin nad civilnim stanovništvom, počinjen 18. prosinca 1991. u Jesenicama kad je ubijeno sedam civila, a među ubijenima bio je i Modrićev djed.

Neki od očevidaca tvrdili su da je Badžo osobno ubio djeda Luku Modrića, po kojem je hrvatski nogometaš dobio ime, a drugi su pak svjedočili kako je osobno ubijao druge civile. Splitski sud odbio mu je žalbu jer  smatra da u ovoj fazi postupka iz dokumentacije i iskaza svjedoka proizlazi "dovoljna razina osnovane sumnje da su pripadnici jedinice koju je predvodio Badžo počinili navedene zločine".

'Livaković je naš najbolji igrač na Svjetskom prvenstvu! A bio je previše samokritičan...'
'Livaković je naš najbolji igrač na Svjetskom prvenstvu! A bio je previše samokritičan...'

Badžo pak pobija taj iskaz, navodi kako svjedok nije rekao tko je točno ubio Modrićeva djeda te tvrdi da spomenutom jedinicom nije zapovijedao. Rekao je i da nije znao za zločine i da zločin nije mogao spriječiti. 

Većina svjedoka su očevici kojima je djed Luka Modrić kobnog dana nosio hranu i vodu, jer su se skrivali pred četnicima u šumi. Nakon toga krenuo je natrag ne bi li odveo stoku na ispašu. No na povratku su ga presrela dva automobila, land rover i 'marica'. Svjedok iz šume, rođak Luke Modrića, rekao je da je potom čuo kako netko trči, nešto viče... A zatim pojedinačnu pa rafalnu paljbu. Sljedeći dan rodbina je kod obiteljske kuće našla tijelo djeda Luke Modrića. A u mjestu Meki Doci posmrtne ostatke još šest žrtava.

Tek nakon provedene istrage može se odlučiti hoće li ona biti obustavljena ili će rezultirati podizanjem optužnice protiv Badže, smatra splitski sud, koji je žalbu odbacio.

- Nisam razumio što se dogodilo kad su djedovo tijelo donijeli u kuću. Jedino što sam osjetio bila je tuga. Otac me zagrlio, odveo do lijesa i rekao: "Sine, reci zbogom svome djedu." Nisam shvaćao da je to posljednji put da ga vidim. Srce mi se para svaki put kad se sjetim kako je preminuo. Doslovno na kućnom pragu - stoji u autobiografiji Luke Modrića. 

- Moj djed je ubijen, a ja sam prošao kroz puno stvari u djetinjstvu. No, to ti pomogne da sagledaš stvari i na kraju se ne brineš. Prihvatiš da je svaki poraz i svaka prepreka dio nogometa i naučiš živjeti s tim - rekao je Luka Modrić u jednom intervjuu i dodao: 

Samo nam dođite! Izbacili smo prvu i drugu reprezentaciju po Fifinoj ljestvici, stiže nam i treća
Samo nam dođite! Izbacili smo prvu i drugu reprezentaciju  po Fifinoj ljestvici, stiže nam i treća

- To je puno utjecalo. Ostavilo je ožiljke na mojoj obitelji, posebno na mom ocu. Bilo je to traumatično razdolje. Nije bilo lako, ali moji su se roditelji trudili da mene i sestru maknu od svih briga tako da nismo previše osjetili sve što se događalo. To je oblikovalo moj karakter i razvio sam se kao osoba, naučio sam se boriti, biti skroman i biti s obje noge ne zemlji. A svog djeda se sjetim svaki put kad osvojim nešto. Volio bih da može vidjeti što sam postigao. Volio bih da je s nama, ali sam siguran da me gleda odozgo i da je sretan zbog svega što sam napravio...

 Ako se po ičemu na svijetu “vidi” da je Luka Modrić iz zadarskog zaleđa, onda je to po njegovu naglasku koji je ostao nepromijenjen nakon što se, trčeći za loptom, odselio prije gotovo polovine svog života.

FIFA World Cup Qatar 2022 - Quarter Final - Croatia v Brazil

POGLEDAJTE VIDEO: 'MNOGI SU ME SE HTJELI RIJEŠITI'

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 90
VIDEO

Umro je Velibor Džarovski: Namjestio je 80 utakmica, 30 festivala, kao i izbora za miss
OTIŠAO 'KRALJ MAFIJE'

Umro je Velibor Džarovski: Namjestio je 80 utakmica, 30 festivala, kao i izbora za miss

Velibor Džarovski preminuo je u 75. godini, javljaju mediji iz SJeverne Makedonije. Samoporzvani "kralj nogometne mafije" umro je nakon kraće bolesti, a vijest je potvrdila i obitelj.

Najskuplji svjetski nogometaš u tajnosti ljubi pet godina stariju. Fanovi joj pišu da nije stvarna
'TOTALNO JE OPČINJENA'

Najskuplji svjetski nogometaš u tajnosti ljubi pet godina stariju. Fanovi joj pišu da nije stvarna

Jude Bellingham u vezi je s Nizozemkom Laurom Celijom Valk, objavio je The Sun. Ona zadnjih tjedana boravi u njegovu madridskom domu i mnogima se pohvalila o tome
VIDEO Proslava Gvardiola je hit! Igrači Man. Cityja slave gol, a evo što hrvatski nogometaš radi
ZAFRKANT JOŠKO

VIDEO Proslava Gvardiola je hit! Igrači Man. Cityja slave gol, a evo što hrvatski nogometaš radi

Joško Gvardiol odigrao je svih 90 minuta i imao zapaženu ulogu, a njegova reakcija kod prvog gola Cityja nasmijala je sve