Obavijesti

Sport

Komentari 7

Ciboni nije pomogao ni Dražen: Zadar postao prvak Jugoslavije

Ciboni nije pomogao ni Dražen: Zadar postao prvak Jugoslavije

Ja se ne sjećam ni utakmice ni dočeka, samo kroz maglu. To je najveći trofej Zadra, pobijedili su prvaka Europe, koji kod kuće nije izgubio valjda 1000 dana, rekao je svojevremeno Marko Popović, Petrov sin

VIDEO

Na današnji je dan prošlo 37 godina od najpoznatije utakmice košarkaškoga kluba Zadar, pobjede u Zagrebu nad Cibonom 111-110 u majstorici finala Prvenstva Jugoslavije 1986. A tad cibosima nije pomogao ni Dražen Petrović, koji je ubacio 39 koševa.

Petar Popović u toj je slavnoj utakmici u Ledenoj dvorani Doma sportova bio junak Zadra jer izrešetao je cibose s 36 koševa.

Đurovićeva motivacija

Popovićev sin Marko, kasnije vrsni košarkaš, i njegova mlađa braća Luka i Ivan bili su glavna motivacija za pobjedu Petrova Zadra. Motivacijski govor trenera Vlade Đurovića već je toliko puta opjevan.

- U sedmoj minuti drugog poluvremena pitao me koliko godina igram, što sam osvojio, koliko djece imam i što ću im pričati kad odrastu. Uveo me u igru, a ja sam pogodio prvu tricu i tako je sve krenulo - pričao je Petar Popović.

No djeci ipak nije puno pričao.

- Meni nije nikad ništa, ali slušao sam kad je pričao drugima - nasmijao se Marko.

Pije se dok god ima

- Ja se ne sjećam ni utakmice ni dočeka, samo kroz maglu da su se svi okupljali kod nas doma. To je najveći trofej Zadra, pobijedili su prvaka Europe, koji kod kuće nije izgubio valjda 1000 dana - rekao nam je svojevremeno mlađi Popović, ali sjeća se drugog detalja.

- Njegov kafić Time out u centra grada bio je pun, a on je rekao da se pije dva dana, dok se sve ne popije. Tako je i bilo, nisu išli u nabavu dok se nije popila i posljednja kap, što alkoholnog, što bezalkoholnog - kaže Marko, a Petar je dodao:

- Donijeli smo pokal i u njega stavljali piće s ledom.

Cibona je dvadesetak dana ranije postala europski prvak, u doigravanje je ušla s 21 pobjedom i tek jednim porazom, dok je Zadar bio drugi s omjerom 15-7. U četvrtfinalu Cibona je izbacila Crvenu zvezdu s 2-1, a Zadar Bosnu s 2-0, u polufinalu Cibona Partizan s 2-1, a Zadar Jugoplastiku s 2-0.

Dražen Petrović se odmarao u Zadru

U prvoj je utakmici finala u Zagrebu Cibona lako pobijedila 84-70, a u drugoj se odmarao Dražen Petrović, što je Zadar iskoristio i slavio 84-73. Sve je u Domu sportova bilo spremno za još jednu Ciboninu feštu, htjeli su naslov prvaka proslaviti pred 10.000 svojih navijača, ali Zadar je nakon dva produžetka napravio ponajveće iznenađenje u povijesti.

Šampionska je momčad bila: Darko Pahlić, Petar Popović, Milan Mlađan, Ante Matulović, Zdenko Babić, Dražen Blažević, Stojko Vranković, Veljko Petranović, Ivica Obad, Boris Hrabrov, Drago Čiklić i Arijan Komazec. Trener je bio Vlado Đurović.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 7
VIDEO

Dan prije smrti je plakao, htjeli su da propusti utrku, odbio je...
AYRTON SENNA: 30 GODINA OD SMRTI

Dan prije smrti je plakao, htjeli su da propusti utrku, odbio je...

Ayrton Senna poginuo je 1. svibnja 1994. u Imoli kad se s 310 km/h zabio u zid. Bio je jedan od najvećih vozača Formule 1 u povijesti, a njegovo rivalstvo s Alainom Prostom bilo je više od sporta

Hrvatski nogometaš dobio je jezive prijetnje: 'Slao mi je i fotografije groblja u Vukovaru'
SRAMOTNO

Hrvatski nogometaš dobio je jezive prijetnje: 'Slao mi je i fotografije groblja u Vukovaru'

Rekao mi je i da mrzi Hrvate i da se nada da će biti novi građanski rat kod nas, da će pljunuti moj grob, rekao mi je da sam Arapin, rekao je potreseni Kolinger
Evo kako Dinamo planira slaviti ako pobijedi Rijeku na Rujevici
NOVI PLAN

Evo kako Dinamo planira slaviti ako pobijedi Rijeku na Rujevici

Plus+ Nogometaši Dinama posljednje su titule slavili s navijačima na Macoli. To se 2022. godine dogodilo poslije slavlja u Šibeniku, godinu dana kasnije poslije remija u Splitu. Sad se priprema fešta, ali na drugoj lokaciji...