Obavijesti

Sport

Komentari 77

Ćiro Blažević: Luka je najbolji Hrvat ikad; Otto Barić: Ma, nije

Ćiro Blažević: Luka je najbolji Hrvat ikad; Otto Barić: Ma, nije
8

ŽIRI S ISKUSTVOM Ćiro Blažević, Otto Barić, Zlatko Kranjčar, Slaven Zambata i Stanko Poklepović pričaju o Luki Modriću: Je li on najveći hrvatski nogometaš u povijesti?

VIDEO

Prosinečki, Boban, Šuker, Bokšić... Ili Jerković, Matošić, Lamza... Ne, svaka čast njima, ali najveći hrvatski nogometaš je Luka Modrić.

- Sad nema dvojbe. Bio bi slijepo crijevo kad bih rekao drukčije. On je najveći nogometaš u Hrvata. Iako, uvijek imam zadršku kad govorim o Šukeru i Bobanu, bili su treći na svijetu, ali... Luka je u pravo vrijeme bio na pravome mjestu - smatra Ćiro Blažević.

A Otto Barić smatra da Luka ipak nije najveći.

- Najviše je uspio, ali da je najveći... Pa znate što je Josip Skoblar bio? Luka je jedan od najboljih, u vrhu je, ali ne, ne mogu reći da je najbolji hrvatski nogometaš. Bilo je takvih, pa i boljih - smatra Barić.

Od Mostara do Cardiffa. Od plemića do kralja. Tako se može nazvati Lukin put do vrha. U Splitu ga nisu prepoznali, u Mostaru je eksplodirao, a svijetu se prvi put predstavio u Baselu. Iako, nije bilo lako...

- Da, ja sam trenirao Luku u Hajdukovim kadetima. Dobro se sjećam malenoga, živahnoga, okretnoga dječaka. Bio je manji od ostalih u generaciji - rekao je Mario Čutuk.

Bilo je to 2000. godine.

- Zašto nije ostao? Možda jer su njegovi željeli da ga odmah uzmemo i nisu imali strpljenja pričekati. Da bismo prepoznali Modrićev talent, trebalo nam je više od nekoliko treninga. Ne mogu sebi ništa predbaciti, mogu samo reći da danas uživam gledajući Luku kako igra - kaže Čutuk.

Druga prijelomnica bila je u Mostaru, točnije u Zrinjskom.

- Sin mi je preporučio da uzmemo Luku, a u Dinamu su nam rekli: ‘Što će vam taj mali, žgoljavi, preslab je za vašu ligu!’ - rekao je Zdenko Džidić, 2003. dopredsjednik kluba.

Luka je doista bio sitan.

- Nije mogao izdržati cijelu utakmicu. Oko 60. minute uvijek je dizao ruke i tražio zamjenu. Publika ga je voljela, a ja sam mu rekao da, kad osjeti umor, traži zamjenu. Igrali smo protiv Čelika na 50 stupnjeva, a Luka je tražio izmjenu nakon pola sata. Povlačim ga iz igre, a publika protestira. No nisam imao izbora, umrijet će mi dečko na terenu - rekao je Franjo Džidić, tadašnji trener.

Obitelj Džidić puno mu je pomogla i Luka je preživio mostarske vrućine, ako ćemo se našaliti, i BiH “ratišta”, kako tamo zovu gostovanja... Došao je do lipanjske kardifske večeri, nakon koje je postao najveći kojeg smo imali. Sitan i krhak? Dajte, molim vas... Luka je kralj svjetskog nogometa.

Ćiro: Najveći je, ali nije bio 3. na svijetu

Ne kažem da neće, ima sve preduvjete, ali još nije bio treći na svijetu. Možda u Rusiji, jer kad pogledam Hrvatsku danas, pa ne znate tko je bolji, kaže Ćiro Blažević.

Špaco: Dobar je, ali Vučević je bio bolji

Jednako tako, ako ne i bolje, igrali su Boban i Prosinečki. Pa i Vučević i Asanović su kompletniji igrači od Luke. A da ne govorim o Vukasu i Jerkoviću, uvjeren je Poklepović.

Barić: Znate li što je Skoblar bio?

Poznavao sam pet ili šest takvih kao što je Luka. On je najviše uspio, ali da je baš najbolji... Ne bih rekao. Jedan od najboljih jest, ali nije najbolji, smatra Otto Barić.

Zambata: U rangu Bobana i Vukasa

Luka je sjajan, u rangu je Prosinečkog, Bobana, Šukera i Vukasa. Pa i Skoblara. Međutim, za mene je najbolji Željko Perušić iz Dinama, kaže Slaven Zambata.

Cico: Boban, Šuker i Žuti su ispred Luke

Jedan od najvećih, ali ne bih baš rekao i najbolji. Uvijek smo imali velike igrače. Gledajući kvalitetu i personality, po meni su Boban, Prosinečki i Šuker ispred, kaže Cico Kranjčar.

A 2013. lupali su se po glavi i proglasili ga - promašajem

Kad je 2013., godinu dana nakon što je Luka Modrić došao u Real, Marca radila anketu s pitanjem “Tko je najlošije pojačanje?”, pobijedio je - Modrić. Čak 33,2 posto čitatelja smatralo je da je ulog u Luku - bačen novac. Više vrijednim smatrali su, ako ga se sjećate, Alexa Songa. Uh, kakva je to bila zabluda.

Luka je prve sezone igrao samo 717 minuta. Pored Alonsa, Khedire i Özila hvatao je mrvice. Realovi navijači hvatali su se za glavu - “jao, na što smo potrošili novac”...

Četiri godine poslije, isti ti čitatelji Luku smatraju najboljim igračem finala. I Reala. Igračem bez kojeg Zidane ne može. I opet je Marca, tako to oni rade, napravila anketu s pitanjem: “Koga biste zadnjeg prodali?”. Pobjednik je isti kao 2013. - Luka Modrić. Prevedeno, prije bi se riješili Ronalda nego hrvatskog veznjaka.

Ili - ako se pita čitatelje 24sata, u još jednoj anketi - najboljeg hrvatskog nogometaša u povijesti. Čak 84 posto naših čitatelja odgovorilo je s “da” na pitanje pripada li Luki ta laskava titula.

- Presretni smo što smo osvojili drugu Ligu prvaka zaredom. Ja sam uvijek govorio da, ako netko to može napraviti - to je Real Madrid. Ne zato što ja igram u Realu nego jer je to definitivno najveći klub na svijetu u povijesti nogometa i u ovim trenucima najbolji klub na svijetu - rekao je Luka Modrić.

Pitate li Alana Shearera i Garyja Nevillea, dvojbe nema - Luka je prvi igrač finala. Luka je za Real ono što je Iniesta bio godinama za Barcu, u trenucima njihove najveće dominacije. Nećete reći da je bio bolji od Messija ili Xavija, ali bez njega je igra Barce bila kao juha bez soli. Nećete ni za Modrića reći da je bolji igrač od Ronalda ili Benzeme, ali probajte zamisliti Real bez njega.

- U zadnja tri finala ovo je bila naša najbolja utakmica, stvarno smo bili izvanredni. Emocije su na vrhuncu, moramo biti ponosni, ušli smo u povijest ovog natjecanja i sad moramo uživati - kaže Luka, veliki borac i ratnik.

Takav je bio kroz cijelu karijeru. I kad je te 2013. proglašen najlošijim pojačanjem, mogao je puknuti i tražiti prodaju. Nije. Odlučio je ostati i dokazati da mu je mjesto ondje. Danas je idol navijača.

- Uz Maestra Luku sve izgleda lako - napisao je španjolski As.

Iako je slavio, nije zaboravio prijatelja Mandžu. Zagrlio ga je i utješio.

- Pjacu i Mandžukića sam pozdravio, ali bit će vremena za tješenje u reprezentaciji - završio je Luka.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 77
VIDEO

Dinamo se oglasio nakon smrti Jakirovićeve majke: 'Stojim uz tebe i kad ne ide i kad je teško'
EMOTIVNA OBJAVA

Dinamo se oglasio nakon smrti Jakirovićeve majke: 'Stojim uz tebe i kad ne ide i kad je teško'

Treneru Dinama preminula je majka, a iz kluba su se oglasili emotivnom objavom pjesme koju često pjevaju Bad Blue Boysi i tako pružili podršku

Olićev i Mandžukićev klub u problemima: Igrači ne dolaze na treninge, račun je blokiran...
TEŠKI DANI

Olićev i Mandžukićev klub u problemima: Igrači ne dolaze na treninge, račun je blokiran...

Igrači dva mjeseca nisu dobili u plaću pa su odlučili štrajkati i ne dolaziti na treninge. Takva odluka će biti na snazi dok klub riješi dug prema njima, ali pitanje kako će to napraviti obzirom da je račun u blokadi
VIDEO Cirkus u Turskoj: Monaco slavio protiv Fenera, huligani utrčali na parket i napali ih!
NOVI PROBLEMI

VIDEO Cirkus u Turskoj: Monaco slavio protiv Fenera, huligani utrčali na parket i napali ih!

Gosti su burno proslavili pobjedu, neki igrači su i pretjerali, a to je razbjesnilo pristaše Fenerbahčea koji su utrčali na parket i htjeli ih pretući