Sport

Komentari 39

City bi zbog kršenja fair playa mogli baciti u petu ligu. Tko bi bio prvak ako mu uzmu titule?

City bi zbog kršenja fair playa mogli baciti u petu ligu. Tko bi bio prvak ako mu uzmu titule?

Zbog neprijavljivanja točnih podataka o potrošnji novca Premier liga je otvorila istragu protiv Manchester Cityja. Mogla bi potrajati, a engleski mediji zabavljaju se mogućim posljedicama

Premier liga optužila je Manchester City u ponedjeljak za kršenje pravila o financijskom fair playu čak 100 puta od 2009. do 2018. i nije prijavio točne podatke o trošenju novca. Za vrijeme tih devet godina triput je bio prvak Engleske.

"Građane" sumnjiče da nisu otkrili novčane naknade koje su tijekom četiri godine isplaćivali jednom od svojih menadžera. Neslužbeno, radi se o Robertu Manciniju. Pretpostavljaju da su potpisali tajni ugovor po kojem je zarađivao puno više nego što su službeno naveli. Liga tvrdi i da je City kršio Uefina pravila o financijskom fair playu i da nije surađivao s istragom.

POGLEDAJTE VIDEO: Veseli Guardiola nakon titule

Podsjetimo, Uefa je kaznila Manchester City 2020. s 30 milijuna eura i izbacivanjem iz Europe na dvije sezone zbog sličnih propusta. Nakon što su se u klubu žalili, Sportski arbitražni sud smanjio je kaznu na 10 milijuna eura.

Olakotna okolnost tad je bilo vrijeme kad su se sporne transakcije dogodile. Kod Uefe nakon pet godina nastupa zastara, a kod Premier lige ne i zato bi kazna mogla biti puno ozbiljnija.

U najozbiljnijem scenariju City bi mogao izletjeti iz lige, ne samo prve, nego bi pao sve do pete, piše Telegraph, jer ga ni EFL, organizacija koja vodi treću i četvrtu ligu, ne bi morala prihvatiti. Blaže sankcije bile bi samo novčane ili oduzimanje bodova.

Daily Mail tvrdi da će, posumnja li u to, Pep Guardiola već ranije podnijeti ostavku i napustiti klub. Postupak neće tako skoro završiti, mogao bi potrajati godinama.

- Rekao sam im (vlasnicima kluba, op.a.) "Ako me budete lagali, idući dan neću biti tu, otići ću i nećete mi više biti prijatelji". Ali vjerujem im 100 posto da su u pravu, zato i branim klub - govorio je Pep.

Premier League - Manchester City v Fulham

U klubu čvrsto demantiraju optužbe.

"Manchester City iznenađen je objavom navodnog kršenja pravila Premier lige, pogotovo s obzirom na opsežan angažman i veliku količinu detaljnih materijala koje je liga dobila. Pozdravljamo preispitivanje slučaja od strane neovisne komisije kako bi nepristrano razmotrila skup nepobitnih dokaza koji nam idu u korist. Veselimo se što će se ovo pitanje završiti jednom zauvijek", priopćili su s Etihada.

Navijači Manchester Uniteda i Liverpoola, klubova koji su završavali na drugim mjestima u sezonama kad je City osvajao naslove u spornom razdoblju, nadaju se da bi mogli biti promovirani u prvake u slučaju oduzimanja titula Cityju. Pravila Premier lige ne govore jasno o tome. Moguće je da prvaka jednostavno ne bude, kao što je bio slučaj u Italiji u sezoni 2004/05. u aferi Calciopoli.

Najčitaniji članci