Sport

Komentari 1

Čudo od djeteta opet dominira: Hrvatica srušila rekord u skoku u dalj star više od 50 godina!

Čudo od djeteta opet dominira: Hrvatica srušila rekord u skoku u dalj star više od 50 godina!

Prethodni rekord od 6,18 metara, koji je skočila Radojka Franzoti, stajao je od 1970. godine. Nitko ga nije mogao srušiti, ali nakon 51 godine pojavila se fantastična Karla Koščak

Za nevjerojatnu Klaru Koščak ste već sigurno čuli. Tek joj je 16 godina, ali već odavno puni trofejne vitrine. Ova talentirana hrvatska atletičarka iz Varaždina je prije nekoliko tjedana srušila hrvatski seniorski rekord u ženskom sedmoboju skupivši 5615 bodova, što je uvjerljivo najviše u ovoj disciplini.

I ovaj put se fantastična Klara pobrinula da pričaju svi o njoj. Osvojila je prvo mjesto u skoku u dalj na Kupu i ekipnom prvenstvu Hrvatske za juniore na zagrebačkoj Mladosti, a naravno da sve nije moglo proći bez novog rekorda. Skočila je 6,30 metara i tako postavila novi državni juniorski rekord u toj disciplini! 

Prethodni rekord od 6,18 metara, koji je skočila Radojka Franzoti, stajao je od 1970. godine. Nitko ga nije mogao srušiti, ali nakon 51 godine pojavila se fantastična Karla. 

Atletsko čudo iz Varaždina je ovom pobjedom osigurala nastup na ovogodišnjem Europskom juniorskom prvenstvu u Tallinnu i Svjetskom juniorskom prvenstvu u Nairobiju. No ni to nije sve. Prije nekoliko dana je u Ptuju osvojila prvo mjesto na 100 m s preponama te s vremenom 13.52 srušila juniorski rekord.

Unatoč nevjerojatnom talentu, atletika joj nije bila prva ljubav. Ona se kao 4-godišnjakinja počela baviti gimnastikom, no već s osam godina prebacila se na atletiku. Nakon ljetnog atletskog kampa zaljubila se u kraljicu sportova i začas je atletiku počela shvaćati ozbiljnije. Na bavljenje atletikom nije je forsirao njezin otac Patrik, inače bivši višebojac.

- Prijateljica i ja dogovorile smo se da ćemo krenuti na ljetni atletski kamp i začas sam se s gimnastike prebacila na atletiku. Društvo i odlična atmosfera na treninzima u Atletskom klubu Sloboda bili su presudni - objašnjava nam Klara koja je prvo trenirala kod trenera Nenada Pavličeka, no ubrzo se njezin otac vratio u AK Sloboda, te kao trener počeo raditi višeboj s grupom atletičara, među kojima su Klara i njena sestra Jana.

Uz sve to odlična je učenica 1. Gimnazije Varaždin, a ističu da joj profesori idu na ruku. U slobodno vrijeme opušta se uz dobar film te družeći se s prijateljima i prijateljica, no za ljubavi nema vremena.

- Prijatelji i prijateljice su mi veliki navijači. Cijelo vrijeme prate moje rezultate i šteta da ne mogu sada doći na tribine i navijati. Dečki me trenutačno ne zanimaju, a vjerujem da bi mi samo oduzimali dragocjeno vrijeme jer sam fokusirana na atletiku i učenje.

Najčitaniji članci