Obavijesti

Sport

Komentari 51

Čuveno Dinamovo prokletstvo novčića traje dugih 50 godina

Čuveno Dinamovo prokletstvo novčića traje dugih 50 godina
1

SVE NIZBRDO Otkako je Slaven Zambata nasamario češki Spartak iz Brna davne 1966., nešto se uvijek dogodi da Dinamo ne uspije. Čak i da prođe, kao ovi klinci, opet ispadne...

VIDEO

Kao što vjerujem u Boga, tako vjerujem da ima nešto u tom Dinamovu prokletstvu. Nešto mora biti. Jer kako drugačije objasniti da im se uvijek nešto izjalovi, kaže Igor Pamić, bivši napadač i jedan od miljenika navijača “modrih”.

Dinamovo europsko prokletstvo, koje je postalo predmet opće zaj...ncije i ismijavanja, začeto je na utakmici Dinamo - Spartak Brno, 5. listopada 1966. Legenda kaže da je Dinamov kapetan Slaven Zambata, čim je sudac bacio novčić, viknuo: “Skačite, dobili smo!”.

Zambatin novčić

Legenda također kaže da nitko nije vidio na koju je stranu novčić pao. Česi su nešto sumnjali, ali su na svečanoj večeri u Esplanadi rekli: “Možda ste nas prevarili, ali mi se ionako ne bismo mogli oduprijeti škotskom Dumfermilneu, za koji je tada igrao i Alex Ferguson”.

E, sad, slučajnost ili ne, ali pola stoljeća poslije prokletstvo još traje. Čak i kad su bolji i pobijede jednu od najmoćnijih omladinskih škola u svijetu, Dinamu se nešto ispriječi. Ovaj put glupa administrativna pogreška. Toliko glupa da gluplja ne može biti.

Nitko od 227 ne broji

Od 227 zaposlenih u Dinamu, nitko se nije sjetio izbrojiti žute kartone. Da ne bi bilo zabune, nije trebalo brojiti kartone unazad pet, šest ili deset godina. Ne, trebalo je izbrojiti kartone na, pazite, šest utakmica. Na kraju krajeva, i Matija Fintić se mogao prisjetiti kako je “pilio” u skupini. No ako evidenciju o kartonima mora voditi 17-godišnje dijete, onda tu nešto ozbiljno ne “štima”. Na kraju, i Matija, koji je tek na nogometnom početku, imat će “ožiljke” zbog šlampavosti nekakvog “team menadžera”.

- Dinamo misli da je sve dobro organizirao i da su te administrativne stvari banalnost. Ali - malo sutra. To su najvažnije stvari - smatra Ćiro Blažević, kojemu se u trenerskoj karijeri, a ona traje od 1963. godine, nikad nije ništa slično dogodilo.

- Ma, kakvi. To je šlamperaj, neodgovornost. Jako sam žalostan, ali znao sam da će biti takva odluka. Uefa neće kompromitirati autoritet - kaže Ćiro.

Upravo je Ćiro bio trener, a Igor Pamić napadač, kad je Dinamo prvu utakmicu “pregazio” Auxerre 3-1, a u drugoj kao da su na teren izašli začarani. I, naravno, ispali.

Matematičke muke

- Dinamo je zaposlio mnogo ljudi, no pitanje je jesu li svi sposobni za svoje pozicije. Ovo je propust jednog čovjeka, no Dinamo je preveliki klub da bi si nešto takvo dopustio. Prokletstvo traje od 1966., no njima svake godine nad glavom visi europsko proljeće, teško im je nositi se s tim. Evo, sad su klinci izborili proljeće, no opet se nešto ispriječilo - smatra Pamić.

Jest, ispriječilo se gradivo iz matematike.

Tuga i jad

- Osjećam se kao da sam dobio robiju, a nisam nizašto kriv. Ni mi kao klub ni igrači. Kao što kažu stihovi jedne pjesme: ‘Dat će nam Bog više od toga, dobro će se dobrim vratiti’. Čak 99 posto ove momčadi može napasti ovaj trofej i sljedeće sezone, samo tako moramo razmišljati. rekao je trener juniora Mario Cvitanović.

Vjerovao je Cvitanović da će Uefa možda progledati kroz “prste”, da bi mogla odrediti novu utakmicu. Upravo je iz tog razloga za vikend odmarao većinu igrača, poštedio ih napora.

Zaslužili su Barcu

No nije bilo milosti. Ako ćemo iskreno, nije je ni trebalo biti. Pravila su jasna i tu su da se poštuju. I ne treba negodovati. Jer da je kojim slučajem Anderlechtov igrač igrao s tri žuta kartona, sumnjamo da bi u Dinamu očekivali bilo kakav rasplet osim izbacivanja belgijske momčadi. I to je, naprosto, tako.

- Bila su ovo duga i neizvjesna tri, četiri dana. Gajio sam nadu da ćemo proći dalje. Zaslužili smo pobjedu, izbacili smo Anderlecht. Pokazali smo to na terenu, ušli smo među najboljih osam momčadi Europe. Dečki su pokazali da bi se oni trebali sučeliti Barceloni, zaigrati u utakmici za prolazak na Final Four - kaže Cvita.

Skoro pun Maksimir

O utakmici protiv Barcelone u Zagrebu je, u samo nekoliko sati nakon pobjede u Bruxellesu, zavladao veliki interes. Dojma smo da bi Maksimir, nakon dugo vremena, konačno bio pun. S druge strane, trebala je stajati moćna Barcelona. Trebao je to biti susret u kojem bi Dinamo protiv Barcelone bio favorit. Ali, nažalost, do njega neće doći. I tu treba završiti ovu priču.

Idemo dalje, još jače

- Vjerujem u igrače, klub, ali i u sveti dres. Vjerujem da će doći još pravih rezultata, želim da svi vjerujemo kako ćemo kad-tad doći do boljeg rezultata. To zaslužuju i igrači i klub, nema predaje. Kao što kaže naš slogan. Tako trebamo gledati. Idemo dalje, još jače - zaključio je Cvita.

Nažalost, dalje ide Anderlecht. Dinamu ostaje da, kako kaže Gibonnijeva pjesma, smatraju ovo velikom školom. U kojoj su učenici i razrednik naučili za peticu, ali svejedno - pali ispit.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 51
VIDEO

Bivši Dinamov golman: Bolest je neizlječiva, umrijet ću! Želim još jednom pogledati Dinamo...
ŽIVOTNA BORBA

Bivši Dinamov golman: Bolest je neizlječiva, umrijet ću! Želim još jednom pogledati Dinamo...

Georg Koch boluje od raka, dijagnosticirali su mu ga u travnju 2023. i dali mu šest mjeseci života. 'Hej, doktore, još sam ovdje!', poručio je

VIDEO Strašne scene u HNL-u: Golman Gorice koljenom udario suigrača! Slomio mu kosti lica
UZNEMIRUJUĆE

VIDEO Strašne scene u HNL-u: Golman Gorice koljenom udario suigrača! Slomio mu kosti lica

Golman Gorice istrčao je s gola u namjeri da izbije loptu, ali je nehotice koljenom udario u glavom suigrača Đuru-Giulija Đekića. Ostao je nepomično ležati, a igrači su se okupili oko njega i zaklonili pogled
Spektakl na Rujevici dostupan je svima! Evo gdje gledati ključni derbi Rijeka - Dinamo
KLJUČNA UTAKMICA SEZONE

Spektakl na Rujevici dostupan je svima! Evo gdje gledati ključni derbi Rijeka - Dinamo

Ovog je vikenda na rasporedu HNL derbi sezone između Rijeke i Dinama na Rujevici. Tko slavi, napravit će veliki korak prema tituli