Obavijesti

Sport

Komentari 45

Dan kad su ova tri gospodina 'uništili' prvaka Europe Celtic

Prije točno 50 godina, 7. veljače 1967., Dinamo je u superfinalu, kako su taj susret prozvali mediji, pobijedio Celtic, prvaka Europe. Dinamov trener razbio je glavu, Zambata uzeo loptu...

VIDEO

Prije točno 50 godina, na današnji dan 1967. godine, zagrebački Dinamo pobijedio je Celtic u Glasgowu 1-0 i postao, kako se to tada tretiralo, najbolja momčad Europe.

- Ma, da? Već je toliko prošlo? Zvao me Zlatko Škorić, pa mi je rekao... Baš sam se iznenadio - počeo je Zambata,
U to vrijeme nije bilo Superkupa, kao danas, da snage odmjere pobjednik Lige prvaka i Europske lige.
 
- Mi smo osvojili Kup velesajamskih gradova, Celtic je bio prvak Europe i svi mediji su o toj utakmici pisali kao o superfinalu dvije najbolje momčadi - prisjetio se Slaven Zambata, strijelac jedinog gola koji je Dinamu donio pobjedu. Bilo je to u 87. minuti. 

Celticov je trener, popularni Jock Stein, protiv Dinama postavio tada novu i pomalo revolucionarnu formaciju 3-4-3. Da bi što bolje priviknuo igrače na novi sustav, naredio im je da na stadion dođu čak četiri sata ranije kako bi održali i poseban – taktički trening. Pritiskali su Škoti, ali nisu mogli ništa. Zagrepčani su u 79. minuti bili na pragu pobjede. Nakon Rorina ubačaja slijeva, lopta je preletjela golmana Simpsona, ali pritom i iznenadila Slavena Zambatu koji je bio sam pred vratima. Umjesto u praznu mrežu, loptu je glavom poslao pored vrata. Vidjevši ovakav promašaj, maksimirski je trener Branko Zebec refleksno poskočio s klupe i udario glavom u betonski krov kućice za rezervne igrače. Pritom je zaradio i dva šava. 

- Bio sam presiguran da ću zabiti, ha, ha... Ne znam kako sam to uspio promašiti - kaže kroz smijeh Zambata.

No, iskupio se golom tri minute prije kraja. Danima poslije nije mogao prošetati Zagrebom, a da ga ne zaustavljaju na ulici.

- Tako je to bilo uvijek dan, dva nakon pobjede. Zaustavljali su me ljudi, čestitali, tapšali. Klinci su tražili autograme. A poslije poraza svak' na tebe vatru diže.

 Koliko je Zambata bio dobar igrač, potvrdilo je i pismo koje je dobio jedne rimske menadžerske agencije.

-  U njemu je pisalo kako bi me legendarni trener Stein želio vidjeti u Celticu. Spominjala se svota od sto tisuća dolara i danima nisam znao za sebe od uzbuđenja. Ali, bila su to vremena kada se nije moglo u inozemstvo, a nismo imali logistiku koja bi nas pogurala. I Žoga Škorić bio je na Steinovoj listi želja... Ali, rado se sjetim te utakmice protiv Celtica, njima je to bio tek drugi poraz u sezoni, bili su strašno jaki. Ali mi smo bili Dinamo, još bolji i jači. Najbolji - zaključio je Zambata.

Jest, bio je to Dinamo od kojeg je drhtala cijela Europa. Ili kako kaže Zambata - najbolji.
 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 45
VIDEO

Najskuplji svjetski nogometaš u tajnosti ljubi pet godina stariju. Fanovi joj pišu da nije stvarna
'TOTALNO JE OPČINJENA'

Najskuplji svjetski nogometaš u tajnosti ljubi pet godina stariju. Fanovi joj pišu da nije stvarna

Jude Bellingham u vezi je s Nizozemkom Laurom Celijom Valk, objavio je The Sun. Ona zadnjih tjedana boravi u njegovu madridskom domu i mnogima se pohvalila o tome

VIDEO Proslava Gvardiola je hit! Igrači Man. Cityja slave gol, a evo što hrvatski nogometaš radi
ZAFRKANT JOŠKO

VIDEO Proslava Gvardiola je hit! Igrači Man. Cityja slave gol, a evo što hrvatski nogometaš radi

Joško Gvardiol odigrao je svih 90 minuta i imao zapaženu ulogu, a njegova reakcija kod prvog gola Cityja nasmijala je sve
VIDEO Dinamovac kao heroj ulice! Djeca su pozvala Peru na hakl, on im pokazao majstorije
POGLEDAJTE SNIMKU

VIDEO Dinamovac kao heroj ulice! Djeca su pozvala Peru na hakl, on im pokazao majstorije

Petar Sučić razvselio je skupinu dječaka koji su igrali nogomet na zagrebačkoj Trešnjevci. Primijetili su ga dok je išao u trgovinu i pozvali ga na partiju nogometa, a on ih nije razočarao