Obavijesti

Sport

Komentari 76

Dan kad su rođeni 'kockasti': Na Maksimiru pali Amerikanci

Dan kad su rođeni 'kockasti': Na Maksimiru pali Amerikanci
1

Tog 17. listopada 1990. godine na zagrebačkom Maksimiru Hrvatska je odigrala prvu nogometnu utakmicu pod svojom zastavom. Gostovanje reprezentacije Sjedinjenih Američkih Država imalo je povijesni značaj

VIDEO

Mala europska zemlja koja broji nešto više od 4 milijuna ljudi toga dana je ušla u povijest. Pred oko 30 tisuća gledatelja na maksimirski travnjak istrčali su nogometaši Hrvatske koji nisu ni mogli sanjati koliki značaj će ostaviti dvadesetak godina kasnije. Hrvatska nogometna reprezentacija je na današnji dan upisala prvu službenu neovisnu pobjedu protiv reprezentacije SAD-a 2-1, a i dan-danas prepričavaju se događaji s Maksimira.

Cijela utakmica:

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Tog 17. listopada 1990. godine na zagrebačkom Maksimiru, u organizaciji tadašnjeg predsjednika HNS-a Mladena Vedriša, tajnika NSJ-a Ante Pavlovića, ali i poduzetnika iz Toronta Johna Lega Opačka, koji je s 90.000 dolara financirao dolazak reprezentacije SAD-a u Maksimir, Hrvatska je odigrala prvu nogometnu utakmicu pod svojom zastavom. Gostovanje reprezentacije Sjedinjenih Američkih Država imalo je značajan politički, a ne samo sportski značaj, bilo je to svojevrsno prvo međunarodno priznanje Hrvatske.

Na klupi je sjedio Dražan Jerković, u stručnom stožeru bili su Ivica Grnja, Zdenko Kobeščak i Vladimir Lukarić, a u službeno zapisniku samo 14 igrača. No i to je bilo dovoljno za veliku pobjedu.

Hrvatska je igrala u formaciji 5-3-2, a postava je izgledala ovako:

  • Dražen Ladić (od 71' Tonči Gabrić) - Zoran Vulić, Saša Peršon (od 70' Gregor Židan), Vlado Kasalo, Drago Čelić, Darko Dražić - Marko Mlinarić, Aljoša Asanović (od 58' Mladen Mladenović), Zlatko Kranjčar (C) - Ivan Cvjetković, Kujtim Shalla

Oko trideset tisuća gledatelja svjedočilo je, što će se kasnije ispostaviti, prvoj službenoj hrvatskoj pobjedi u povijesti. Pred velikim brojem hrvatskih zastava i obilježja debitirao je i kockasti dres koji su zbog nekoliko izostanaka obukli i kasniji slovenski reprezentativac Gregor Židan te Kujtim Shala.

Izbornik Jerković imao je dosta problema kod sastavljanja momčadi protiv SAD-a. U isto vrijeme na Krimu je igrala i mlada selekcija Jugoslavije s Bobanom, Prosinečkim, Šukerom, Bokšićem, Jarnijem. Protivnik je bila U-21 reprezentacija SSSR-a, a i klubovi nisu bili dužni pustiti igrače na susret s SAD-om.

No momčad koja je istrčala bila je sve samo ne prosječna čemu svjedoči i povijesni prvi gol Aljoše Asanovića u 27. minuti. Samo četiri minute kasnije na 2-0 povisio je Ivan Cvjetković, a Amerikanci su do kraja samo uspjeli ublažiti poraz preko igrača rođenog u Njemačkoj Mikea Windischmanna u 80. minuti. Windischmann je bio kapetan SAD-a na Svjetskom prvenstvu 1990. u Italiji.

Hrvatska nogometna reprezentacija je od tog trenutka i službeno bila priznata u cijelom svijetu, a danas je jedna od najboljih dok je dizajn dresa s kockicama postao nešto po čemu Hrvatsku prepoznaju u svakom kutku svijeta.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 76
VIDEO

'Ne bih mogla biti s čovjekom koji malo zarađuje. Pa 10.000 eura mjesečno bi bilo dovoljno'
SUPRUGA IGRAČA UKRAJINE

'Ne bih mogla biti s čovjekom koji malo zarađuje. Pa 10.000 eura mjesečno bi bilo dovoljno'

Ana Zubkova supruga je ukrajinskog reprezentativca Aleksandra Zubkova. Bivši je model, završila je farmaceutsko-biokemijski fakultet, ali posljednjih godina posvetila se obitelji. I fotografiranju za Instagram

Fifa objavila novu ljestvicu. Evo gdje se nalazi Hrvatska i naši protivnici na Euru u Njemačkoj
STANJE DO EURA

Fifa objavila novu ljestvicu. Evo gdje se nalazi Hrvatska i naši protivnici na Euru u Njemačkoj

Belgija je na trećem mjestu preskočila Engleze, dok prve dvije pozicije i dalje drže Argentina i Francuska
Dani Alves, osuđen za silovanje, izašao iz zatvora pa partijao s društvom do jutarnjih sati...
ZGROZIO ŠPANJOLCE

Dani Alves, osuđen za silovanje, izašao iz zatvora pa partijao s društvom do jutarnjih sati...

Brazilac je uspio skupiti milijun eura jamčevine, a posljednjih dana pričalo se kako mu je novac posudio Memphis Depay, igrač Atletico Madrida