Obavijesti

Sport

Komentari 12

Diegov debi: Kad je on ušao u igru, igra je dobila novi smisao

Diegov debi:  Kad je on ušao u igru, igra je dobila novi smisao
1

Cesar Luis Menotti je 16-godišnjem klincu dao 25 minuta u dresu Argentine pred 60.000 gledatelja na Bomboneri i počelo je novo nogometno doba. Era neponovljivog genija Diega Armanda Maradone

VIDEO

Prije točno 42 godine za Argentinu je debitirao niski, čupavi šesnaestogodišnjak i zauvijek promijenio nogomet. 27. veljače 1977. ostaje zapisan kao dan u kojem se svijetu predstavio neponovljivi argentinski genij: Diego Armando Maradona. Čarobnjak se obukao u Albiceleste i - nogomet više nikad nije bio isti.

Na utakmice zbog skupljača lopti

Opterećen siromašnim djetinjstvom zbog kojeg na slavu i bogatstvo nije znao odgovoriti drukčije nego bijegom prema porocima, 'Mali zeleni' je za svoj prvi klub, Argentinos Juniors, debitirao sa 15 godina.

Četiri mjeseca nakon njegovog šesnaestog rođendana Argentina je igrala prijateljsku utakmicu s Mađarskom na Bomboneri, stadionu na kojem će Diego kasnije igrati kako nitko nikada ni prije, ni poslije nije igrao. Pet dana prije te utakmice izbornik Menotti htio je lakši sparing protiv selekcije nadarenih klinaca.

Među izabrane talente pozvan je i dečko o kojem se već pričalo, ali lokalno. Mladu momčad Argentinos Juniorsa vukao je do 136 uzastopne tekme bez poraza, polako je počeo dobivati seniorske klupske minute, a kada nije igrao za A momčad bio je skupljač lopti zbog kojeg su na utakmice seniora ljudi dolazili gledati - zagrijavanje. Ovacijama se pozdravljalo čudesnog klinca koji je kao skupljač lopti sa tim loptama radio nešto što ni u domovini Di Stefana i Sivorija nikada prije nisu vidjeli.

Neponovljivi nogometni čarobnjak

Maradona je zaigrao za srednjoškolske talente protiv A repke, a Menotti je umjesto laganog sparinga s dječurlijom dobio izluđene zvijezde svoje reprezentacije. Poslije tekme samo je lagano objavio "Ovaj ide k meni" pa pet dana kasnije 16-godišnjem klincu dao 25 minuta u dresu Argentine pred 60.000 gledatelja na Bomboneri i počelo je novo nogometno doba - era Diega Maradone.

Menotti ga, uz zgražanje cijele Argentine, nije pozvao u kadar za SP godinu dana kasnije, ali je Albiceleste na krilima Maria Kempesa uzela svoj prvi svjetski naslov. Odužio mu se naredne godine kao izbornik na U-20 Mundialu. Maradona je bio najbolji igrač i strijelac tog prvenstva, cijeli je svijet već znao da za Argentinu igra 'nogometni vanzemaljac' koji je 1986. na Svjetskom prvenstvu u Meksiku demonstrirao dominaciju i artizam o kojima će se pričati dok je svijeta i nogometa.

I u finalu Mundiala i u kaljuži

Najbolje Maradonine poteze vjerojatno ste ako nigdje drugdje vidjeli na YouTubeu, a o neponovljivoj Maradonijoj strasti prema nogometu neovisno o tome igra li se finale Svjetskog prvenstva ili prijateljska tekma u blatnoj kaljuži prije koje se zagrijavanje obavlja na parkingu, pogledajte u videu starom 35 godina. Napoli kod niželigaša Acerre... I zbog toga je - najobožavaniji igrač u povijesti nogometa.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 12
VIDEO

VIDEO Đokovića u Rimu pogodili bocom u glavu nakon pobjede! Talijani: Bočica je ispala dječaku
DOLETJELO S TRIBINA

VIDEO Đokovića u Rimu pogodili bocom u glavu nakon pobjede! Talijani: Bočica je ispala dječaku

Nedugo nakon što je potpisao kapu, u glavu mu je doletjela stvar koja je izgledala kao bidon, odnosno plastična sportska bočica za piće. Uhvatio se za glavu i pao na zemlju

Zaradila je šest milijuna dolara i misteriozno nestala s teniskih turnira. Nitko ne zna gdje je...
ODLAZAK ATRAKTIVNE TENISAČICE

Zaradila je šest milijuna dolara i misteriozno nestala s teniskih turnira. Nitko ne zna gdje je...

Camila Giorgi 2011. je izgubila sestru Antonelu u prometnoj nesreći, a tijekom teniske karijere nosila je uniforme vlastitog modnog brenda. Od tenisa je zaradila više od šest milijuna dolara, a obožava i modeling
Maestro Luka lovi rekord Paca Genta, a Mbappé sprema plan da ga otjera iz Real Madrida
ZAKULISNE IGRE

Maestro Luka lovi rekord Paca Genta, a Mbappé sprema plan da ga otjera iz Real Madrida

Modrić lovi rekord Paca Genta i ide po šesti ‘uhati’ trofej. Mbappé na ljeto dolazi u madridski Real i želi mu uzeti broj 10 i na njegovu poziciju dovesti svojeg prijatelja